Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ!

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (Π.Η.Ε.Γ)
ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΟΙΗΤΗ 
ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ!

«Ενάτη (9η) Φεβρουαρίου!»

     *Είναι καιρός και'μεις να προβάλλουμε κάτι από τα ανυπέρβλητά μας! Ήδη κυκλοφορεί με μέριμνα του ΥΠΕΞ στο
διαδίκτυο μια καμπάνια με τίτλο "Did you know you speak Greek?" (Γνωρίζατε ότι μιλάτε Ελληνικά;) Μην εκπλήσσεσθε για το ερώτημα, θα δείτε γιατί.
   Απίστευτο κι’όμως αληθινό! Είμαι σίγουρος ότι είναι πολύ λιγότεροι οι γηγενείς από τους αλλογενείς που γνωρίζουν τούτο το σημαντικότατο παγκόσμιο γεγονός!
   Ότι οι Έλληνες δεν εκτιμούν την Πατρίδα τους είναι παλιό δεν είναι καινούριο! Η απόδειξη απλή, αν οι Έλληνες εκτιμούσαν τη Χώρα τους θα την τιμούσαν! 
   Θα τιμούσαν την Ιστορία της, την καθαρότητα και ομοιογένεια της Φυλής της, τη Θρησκευτική της παράδοση, πολύ περισσότερα πράγματα των συστατικών της κι’αν μη τι άλλο την ανωτερότητα της Γλώσσας της και τους χώρους καλλιέργειάς της!

   Ελληνική η Γλώσσα των Γλωσσών!
   Η Γλώσσα των Γλωσσών ναι Ελληνική ένεκα μυρίων όσων λόγων, λόγων αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης, αν μη τι άλλο, για τον απλόχερο ΔΑΝΕΙΣΜΟ πολλών χιλιάδων λέξεων, προς στήριξη και εμπλουτισμό πάμπτωχων γλωσσών, όπως για παράδειγμα της ανά την υφήλιο ομιλούμενης κατά κόρον Αγγλικής!
   Επί του προκειμένου, αξίζει ν’αναφερθεί μία μελέτη του Πανεπιστημίου IRVING της Καλιφόρνιας, που κατέληξε στην καταχώρηση του υπολογιστή «Ίβυκος» 6.000.000 λέξεων και 71.000.000 λεκτικών τύπων της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, με τα αντίστοιχα νούμερα της Αγγλικής να είναι 490 000 και 300.000!!!
   Αν ήμουν εξουσιαστικός παράγων πρώτης βαθμίδας σήμερα, ανεξαρτήτως της γλωσσομάθειάς μου, ποτέ δεν θα αποδεχόμουν να καταστώ, αθέλητο κι’αφελές «Προπαγανδιστικό Βαποράκι» προσβάλλοντας τη «Μητρική μου Γλώσσα» τη Γλώσσα των Γλωσσών, χρησιμοποιώντας την Αγγλική, στην όποια μου διεθνή συναλλαγή!
   Η τελευταία περίπτωση έχει πλέον καταστεί κατακλυσμιαία μόδα, ραγδαία επιταχυνόμενη, με ημιμαθείς μάλιστα της Αγγλικής μέχρι πολυδιάστατης προσβολής κι’ευτελισμού!

       Η Τιμή στην Ελληνική από το Ζολώτα!
   Περαιτέρω σαν ελάχιστο φόρο τιμής στη «ΓΛΩΣΣΑ» μας
θ’αναφερθώ σε συνοπτικά αποσπάσματα δύο διαλέξεων του τεράστιου Οικονομολόγου και Ακαδημαϊκού ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΖΟΛΩΤΑ, που έγιναν σε διεθνή οικονομικά φόρα, το 1957 και 1959 στη Νέα Υόρκη! 
   Οι ομιλίες έγιναν σε άπταιστη μεν Αγγλική, πλην όμως με την αποκλειστική χρήση αυστηρά Ελληνικών Λέξεων, επί οικονομικού θέματος – Πληθωρισμός - και όχι «Ιατρικού!» 
   Για σκοπούς κατανόησης θα δώσω και την ερμηνείας των αποσπασμάτων, προς διευκόλυνση όσων δε γνωρίζουν το λατινικό αλφάβητο!
   “Kyrie, It is Zeus” anathema on our epoch for the dynamism of our economies and the heresy of our economic methods and policies that we should agonize the Scylla of numismatic plethora and the Charybdis of economic anaemia.” 
   «Κύριοι, είναι Διός ανάθεμα στην εποχή μας και αίρεση της οικονομικής μας μεθόδου και πολιτικής, το ότι θα φέρναμε σε αγωνία τη Σκύλλα του Νομισματικού πληθωρισμού και τη Χάρυβδη της οικονομικής μας αναιμίας!»

   “…I apologize for having tyrannized you with me Hellenic Phraseology. In my epilogue, I emphasize my eulogy to the philoxenous autochthons of this cosmopolitan metropolis and my encomium to you, Kyrie, and the stenographers!”.
   «…Σας ζητώ συγνώμη που σας παίδεψα με την Ελληνική μου φρασεολογία! Στον επίλογό μου, δίνω έμφαση στην ευλογία μου, προς τους φιλόξενους αυτόχθονες, αυτής της κοσμοπολίτικης μητρόπολης, καθώς και το εγκώμιό μου, προς εσάς κύριοι στενογράφοι!»
   Και αφού έκλεισε την ομιλία του επί του θέματος, είπε και τα εξής μοναδικά: «Οι Πατέρες της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας ο Ουάσιγκτον, ο Τζέφερσον, ο Άνταμς και άλλοι, όταν συνέταξαν το σύνταγμα των ΗΠΑ το 1787, είχαν προτείνει η γλώσσα του νέου Κράτους να είναι η Ελληνική, προς τιμήν της γλώσσας του Έθνους εκείνου, που πρώτο γέννησε τη Δημοκρατία και τη διέδωσε στον Κόσμο! Μία ψήφος όμως ήταν αρκετή για να προκριθεί η Αγγλική!»
   Το τέλος της ομιλίας προκάλεσε παρατεταμένο χειροκρότημα και ανυπόκριτο θαυμασμό, ενώ πολλές εφημερίδες των ΗΠΑ, όπως η New York Times και Washington Post, του αφιέρωσαν πρωτοσέλιδους τίτλους!
   Εδώ θα κλείσω υποκλινόμενος σε μία γλώσσα που έχω καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες να την φτάσω σε ανεκτά επίπεδα γνώσης, παραθέτοντας μόνο δύο στοιχεία, από τα πολλά
που θα μπορούσα να παραθέσω! Δυο στοιχεία που αποδεικνύουν το ακατανόητο των σύγχρονων Ελλήνων κυρίως της νεολαίας αυτών, ζητώντας συγνώμη για τον αναπόφευκτο διαχωρισμό μου!
   Γιατί δε μπορεί το Σύμβολο του BOSTON COLLEGE ΤΗΣ ΜΑΣΑΧΟΥΣΕΤΗΣ να λέει «Αιέν Αριστεύειν και Υπείροχον
Εμμέναι Άλλων, Μηδέ γένος Πατέρων Αισχυνέμεν (Ιλιάς ΄Ζ,στ.208)!
   Γιατί δε μπορεί το Σοφόν, που λεει «ΔΙΠΛΟΥΝ ΟΡΩΣΙΝ ΟΙ ΜΑΘΟΝΤΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΑ» να κοσμεί τη μεγάλη είσοδο του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και τα μάτια σου να τρέχουν από δάκρυα θαυμασμού και υπερηφάνειας σαν τα βλέπεις!
   Την ίδια ώρα που θλίβεσαι, κρύβεσαι, αποστρέφεσαι και τα μάτια σου κλείνεις να μη δεις τα εκτρώματα και τα περιττώματα, που κοσμούν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, από συμπεριφορά κατά συρροή και εξακολούθηση ανοίκεια!
                                                                          Με Τιμή
                                                                     Σπύρος Κίκερης.


2 σχόλια:

  1. Οταν γινόταν η κατασκευή του 424 ΣΝ Θεσσαλονίκης ,αναφέρθηκα στην ομιλία του Ζολώτα σε μια ομάδα μηχανικών και εργοδηγών ..Με κοίταξαν ειρωνικά γελώντας ..Την άλλη μέρα τύπωσα την ομιλία σε αρκετά αντίτυπα και την μοίρασα ...Σε λίγες μέρες απο μαστρο -Σταύρος έγινα σεβάσμιος κύριος ..Να τα λέτε αυτά κ΄.πτέραρχε να μαθαίνουν αυτοί που θέλουν να παραμείνουν Έλληνες !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας