Τρίτη 12 Μαΐου 2020

ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΟΣ ΤΟ ΔΕΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΝΟΣ!

Το Πόθεν Εσχος
 το Δέος και το Μένος!

  Τί να πεις και τί να μολογήσεις! Όχι όμως και να σιωπήσεις!
Από πού να’αρχίσεις και που να τελειώσεις από τους Κομουνιστές ή τους σοσιαλιστές και τους καπιταλιστές, γράφοντας το  - λιστές, ληστές!
   Τα’σπασες όλα τα ρεκόρ Παπα ……τα πάτωσες, τα μάτωσες, τα τερμάτισες και πονάνε κάποιοι δούλοι, που αισθάνονται σα Μούλοι, Μούλοι ρε και Παραδούλοι!
   Μισθοί, ασύγκριτοι, καραμπινάτοι, καμία σχέση έχοντας μ'αυτούς των μέσων Ελλήνων! Δε λέω ανώτερα όντα είστε με βασική σας καταπόνηση το "χειροκρότημα" και το "γλείψιμο!"Δε λέω χαλάλι σας, εμείς σας διαλέγουμε, καλά να πάθουμε, την προσφορά ας ξεπεράσουμε , για να μη μεταπέσουμε στο "χαράμι" και κακοί φανούμε!
   Όμως ας πάμε στα "Δηλωμένα Έσχη", όχι στα αποσιωπημένα και τα χωμένα!  Ακίνητα κατά κανόνα με τη σέσουλα και τη "σπέκουλα" πέντε, δέκα, δεκαπέντε, τριάντα! Λογαριασμοί τραπεζών πέντε, δέκα, δεκαπέντε …! Καταθέσεις εξωτερικού, μετοχές, ομόλογα, θαμμένα
κι’όλα δουλεμένα, από λερωμένα χέρια κι’από μάνα και πατέρα! Θεός σχωρέσ’ τα πεθαμένα και αλίμονο  σ’κείνον,  σ’εσένα και σε μένα!
   Από παιδάκι έξι ετών δουλειά, κανένα καλοκαίρι διακοπές, και τσάπα και μυστρί και κουβαλητό σε κεραμιδαριό και λίγο πριν τη Σχολή ντελίβερι, απ'το πρωί!
 Πενήντα χρόνια στον αέρα  τα πιο πολλά διπλά κι’άντε να τα βγάλεις πέρα με ενοίκιο και μπέσα και να σου ζητάν και ρέστα! Μ’ένα βιβλιάριο τραπέζης για τα έξοδα κηδείας, της στερνής της λιτανείας, χάριν αξιοπρεπείας!
   Δυο κομμάτια ήρθαν στο νου, απ’ του Έσχους τη ντροπή, τό'ριξα στην παραπομπή, κι’έδωσα τόπο στην οργή!
   Μία είναι Λαϊκή σ'άκη Πάνου τη γραφή και Σ.Κ τη διασκευή: "Μολόγα τα, μολόγα τα, τα φράγκα μοιρολόγατα, που γίνανε ομόλογα και βίλλες για αλόγατα!"
   Η άλλη είναι ποιητική από του Καρυωτάκη τα γιατί:
   «Βάσις, Φρουρά, Εξηκονταρχία Πρεβέζης! Την Κυριακή θ’ακούσουμε την μπάντα! Επήρα ένα βιβλιάριο Τραπέζης, πρώτη κατάθεση, δραχμαί τριάντα!»
   Και σε άλλα με υγεία και περισσότερη αλήθεια!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας