Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΤΑ ΕΘΙΜΑ! ΓΙΑ ΕΥΣΗΜΑ Ή ΓΙΑ .....;

ΣΠΥΡΟΥ ΚΙΚΕΡΗ

 ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΓΙΑ ΕΥΣΗΜΑ ;

Του Πάσχα τα έθιμα για εύσημα ή για αναπροσαρμογής και κατάργησης, Πανελλήνιο αίτημα;
   Λεπτό θέμα, επικίνδυνο και παρεξηγήσιμο τα έθιμα να κρίνεις, το ξέρω! Όμως στην πρόκληση δεν αντέχω, πολύ δε περισσότερο όταν θάνατος και θανατηφόροι τραυματισμοί, συνεγείρουν τους ψυχισμούς μας!
   Ας τα πάρουμε με τη σειρά, αρχίζοντας απ’τα υποτιθέμενα καλά! Το ότι τα βρήκαμε από τους προγόνους μας, που χάνονται στο βάθος του χρόνου, κάθε άλλο παρά μας τιμά!
   Η κάθε περίοδος έχει τα χαρακτηριστικά της και οι αντιδράσεις
μας πάντα σε αναλογία και αντιστοιχία μ’αυτές, επομένως η διατήρησή τους  ή όχι αν μη τι άλλο συζητήσιμη!
   Τα μπαμ του Πάσχα και τα συναφή, με όλα τα συνακόλουθα! Πάσχα καταρχάς σημαίνει πέρασμα και η αρχή του ανάγεται στην έξοδο των Εβραίων από την Αίγυπτο και τον πανηγυρικό χαμό, που τον συνόδευσε!
   Εκεί ανάγεται και η σφαγή των Αμνών σαν αίτημα του Θεού για «ευχαριστία!» Δηλαδή για να ευχαριστηθεί ο Θεός έπρεπε εμείς να ενδώσουμε στη Σαρκοφαγία και Αμνοφαγία του Θεού!
   Ας μην τρελαθούμε τελείως, γιατί τα πρόθυρα τα’χουμε περάσει κι’εκτιμώ της λογικής τα όρια! Πάλι καλά, γιατί ευτυχώς που εδώ σταματήσαμε και δε βάφουμε με το αίμα των αμνών, τις πόρτες και τα παράθυρα των οικιών μας, όπως οι Εβραίοι έκαναν, για να μην περάσει ο Σατανάς!
   Μα Αμνό έλεγε ο Ιωάννης ο Βαπτιστής τον Χριστό! Και εδώ
ερωτάται ο κάθε καλόπιστος, έτσι τιμάμε το συνώνυμο του υιού του Θεού, δια σφαγής και ψησίματος; Έλεος Θεέ μου! Έλεος! Έλεος!
   Και να πω και το τελευταίο σχετικά με
τον αμνό, που πάλι με τους Εβραίους σχετίζεται! Εμένα η μυρωδιά την ημέρα του Πάσχα, μου θυμίζει στο λόγο της τιμής μου, μια μυρωδιά, που τρόμαξα να αποβάλλω!
   Ήταν η μυρωδιά της καμένης ανθρώπινης σάρκας, όταν και επισκέφτηκα το κρεματόριο του Νταχάου στη Γερμανία! Ήταν η μυρωδιά από τους δύο (2) αρχικά αποτεφρωτήρες, που κατέληξαν
να γίνουν έξι (6), σ’έλάχιστο χρόνο για να εξαφανίζουν σε χρόνο Dt κάθε ίχνος του ανυπολόγιστου αριθμού Αθώων Αμνών!
   Μοιάζει ίσως υπερβολικό, όμως δεν είναι και όσοι έχουν επισκεφτεί το χώρο, κάτι που δεν συνιστώ, απόλυτα μαζί μου συμφωνούν!
   Τώρα για πάμε λίγο στα ενδεικτικά της «Παλικαροσύνης» της Ρωμιοσύνης! Τις επιδεικτικές στρακαστρούκες μεγάλου διαμετρήματος δηλαδή, όπως Σαΐτες, Δυναμίτες κτλ, χωρίς να υποτιμήσουμε και τις περιβόητες μπαλωθιές!
   Βρε παλικαράκια κρατείστε βρε την παλικαροσύνη σας για όταν χρειαστεί, γιατί εκεί φαίνεται ο γενναιόψυχος, ο ηρωικός κι’ο
θαρραλέος και’γω που έχω βιώσει, στο διάβα μου τέτοιες καταστάσεις και άλλοι μεθ’εμού, ιδίοις όμμασι, διαπιστώσαμε, από πρώτο χέρι, ότι τα ειρηνικά φαινόμενα παλικαροσύνης ήταν τζούφια για αρκετούς! Γιατί έκπληκτοι είδαμε απόλυτα στάνταρ της ειρηνικής παλικαροσύνης να σπάνε σε πραγματικά στρεσογόνες συνθήκες!
   Ο Θεός να με συγχωρέσει αλλά θα ρίσκαρα ένα μεγάλο στοίχημα ότι τούτα τα παλικαρόπαιδα τα πασχαλινά, κάθε άλλο παρά πραγματικά θα αποδεικνύονταν, κάτω από ρεαλιστικές συνθήκες μαχών!
   Όσο για κείνους τους κουμπουράδες, που επιδεικνύονται στον ποδόγυρο της κυράς τους με τις μπαλωθιές, αδιαφορώντας για το
που η βολή τους θα κατευθυνθεί, ναι δεν αμφιβάλλω ότι κάποιοι απ’αυτούς, τον ίδιο ποδόγυρο θα σήκωναν χάριν τρίτου, προς τέρψη εκείνης!
   Το ΚΕΚΠΑ (Κέντρο Προστασίας Καταναλωτού) με ανακοίνωσή του στις 19/4/2019 προειδοποιούσε σχετικά για τους κινδύνους των Πασχαλινών Εθίμων, των «Ανόητων Ελλήνων» θα πρόσθετα!
    Δεκατέσσερις (14) θάνατοι σε μια εικοσαετία εκατοντάδες σοβαρότατοι τραυματισμοί, ασφαλώς είναι λίγοι για τους αμετανόητους της ψευτοπαλικαροσύνης, επί του ασφαλούς και επισφαλούς!
   Το τραγικό ότι υπάρχει σχετικό ψήφισμα της ΕΟΚ από τις 23/5/2007, ενσωματωμένο στην Ελληνική νομοθεσία (ΦΕΚ1159β/2/8/2010) σε πλήρη ισχύ από το 2017! Όμως αφενός είναι λειψό, αφετέρου σιγά μην τηρηθεί στη Χώρα των Άναρχων και της παρεξηγήσιμης «Μαγκιάς» της λεγόμενης «Κουραδομαγκιάς!»

   Και για να κλείσουμε,  όχι κύριοι, κανένας δε χρωστά σε κανέναν
τη ζωή του να χάνει ή το παιδί του να κλαίει χάριν των Εθίμων! Γιατί εκτιμώ τα Έθιμά μας κυρίως τα πασχαλινά δεν είναι για εύσημα αλλά για αναπροσαρμογής ή κατάργησης πανελλήνιο αίτημα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας