Τρίτη 23 Απριλίου 2019

ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΙ ΑΙΣΧΥΝΗ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ!

Σπύρου Κίκερη

ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΙ
ΑΙΣΧΥΝΗ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ!

*Μ’αφορμή το Άγαλμα 
του Μεγάλου Αλεξάνδρου
στην Αθήνα!

Δε μας έφτανε που τόσο στο χρέος άργησαν
αλλά, που και τα αυτονόητα κατάλυσαν!

Το Άγαλμα
Θα’πρεπε να’ναι αναντίρρητα εκθαμβωτικό
κι’όχι αδιαμφισβήτητα εξαμβλωματικό!
Ως εκ τούτου
το Άγαλμα θα πρέπει πάραυτα να εξαφανιστεί
γιατί, αντί για έπαρση και περηφάνια Εθνική 
συνιστά αναίσχυντη στον Στρατηλάτη προσβολή
κι’ασύστολη μείωση, στον Μέγα , ταπεινωτική!

   Τώρα Κατάλαβα!
   Τώρα κατάλαβα, γιατί τούτο το άγαλμα του Μεγαλέξανδρου έκανε 47 ολόκληρα χρόνια να στηθεί! Τώρα που ο Χριστός, αν
Μεγαλοεβδομάδα τύχει και το δει, μπορεί και την Ανάστασή του ν'αρνηθεί!
   Έλεος Έλληνες, Έλεος Χριστιανοί! Αν αυτό είναι "άγαλμα" που κύρος, γόητρο και μεγαλοπρέπεια εκκολαπτόμενου Κοσμοκράτορος Ηγήτορος δείχνει, εγώ είμαι τουλάχιστον "Ημίονος!"

   Σίγουρος είμαι, ότι ο Ποιητής δεν είχε συναίσθηση…
   Των πραγματικών διαστάσεων του Ανδρός και της Ιστορίας του, αλλιώς δεν θα τον αναπαριστούσε σαν ένα «λιανοπαίδι» ηλικίας 16 – 18 ετών, πάνω σ’ένα πουλάρι!
   Δε μπορώ να διανοηθώ ότι ο Καλλιτέχνης αυτός (Ιωάννης Παππάς) γνώριζε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος σε Ηλικία 16 ετών κατέστειλε μόνος του την εξέγερση των Μαιδών! Ότι σε ηλικία 18 ετών ηγείτο στη Μάχη της Χαιρώνειας του Ιππικού!
   Ότι σε ηλικία 20 ετών μπήκε μπροστά, ηγούμενος 33.000
ανδρών, για να κάνει την ανθρωπότητα, διαχρονικά γι’αυτόν να μιλά, καταχωρώντας τον στην Ιστορία με γράμματα χρυσά!

   Ότι σ’ελάχιστο χρόνο δημιούργησε μια αυτοκρατορία 5.200.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σ’έκταση δηλαδή σαράντα και πλέον φορές της σημερινής Ελλάδος, κατακτώντας είκοσι εφτά (27) χώρες!
   Και τέλος δε μπορώ να διανοηθώ ότι αγνοούσε ότι το άλογο με το οποίο εκείνος πέταξε, ήταν ο «Βουκεφάλας» που όταν ο Φίλιππος είδε τον γιο του να το τιθασεύει είπε τη φράση:, «Γιε μου, ψάξε για βασίλειο αντάξιό σου. Η Μακεδονία είναι μικρό βασίλειο για να σε χωρέσει!»

   Το γιατί δεν άρεσε το Άγαλμα!
   Υπάρχει μια άτυπη αλλά ουσιαστική διαπάλη μεταξύ φυσικών και ψυχικών διαστάσεων των ατόμων! Στη διαμάχη αυτή, κατά κανόνα σχεδόν ανεξαίρετο, κυρίαρχες είναι οι εντυπώσεις των ψυχικών διαστάσεων, έναντι των φυσικών! 
   Πράγματι, όσο η Φύση και αν στέρησε το Μέγα Αλέξανδρο, το ύψος του υπολογίζεται κάπου ανάμεσα στο 1,55 και 1,60, τα μάτια του είχαν ετεροχρωμία, η κεφαλή του ελαφρά κλίση πάνω και αριστερά, η ψυχή του πανηγυρικά τον αποκατέστησε!
   Γιγάντιο στις γενικές και ειδικές εντυπώσεις, εν τέλει, τον
κατέταξε, αναδεικνύοντάς τον εκεί στην κορυφή, όπου κανείς θνητός, δε μπόρεσε μέχρι σήμερα να τον φτάσει! 
   Ουδείς λοιπόν την κυρίαρχη γνώμη για ένα θρύλο, δικαιούται στο ελάχιστο ν'αλλαξει! Γιατί Ολύμπιο τον Αλέξανδρο πλάσαμε, Ουράνιο, Θεϊκό, υπερβατικό, μακράν από κάθε κοινό θνητό κι'έτσι επιθυμούμε να τον βλέπουμε, γιατί έτσι στη ψυχή και το μυαλό μας τον έχουμε!
   Και για να συνοψίσουμε, αυτό το απαράδεκτο κατασκεύασμα, δεν πρόκειται περί αγάλματος του μέγιστου ανδρός της ανθρωπότητας, πρόκειται περί εξαμβλώματος και φαντάσματος, το οποίο πρέπει να εξαφανιστεί και στη θέση του, άλλο αντάξιο του Μεγαλείου και της Δόξας του Ανδρός, θα πρέπει εκ νέου να κατασκευαστεί και να στηθεί!

   Το Επιμύθιο!
   Με τους Μεγάλους στη Χώρα μας, εκτιμώ ότι υφίσταται διαχρονικά κάποιο πρόβλημα! Με τους διαχρονικά
αδιαμφισβήτητους μέγιστους, πάλι πρόβλημα! Με κάποιους αμφιλεγόμενους δήθεν μεγάλους και στην ουσία νάνους, πάλι πρόβλημα!
   Προβλήματα, προβλήματα, Ελληνικά, αέναα προβλήματα και διαχρονικά, που δεν συνεπάγονται και μεγάλα μυστικά! Απλά αν από τα «Προβλήματα» αφαιρέσουμε το «Προ», η απάντηση βγάζει μάτια, από «Βλήματα!»
   Έχει ένα ιδίωμα τούτη η Χώρα, τους μικρούς να κάνει μεγάλους, τους μέγιστους νάνους και τους άσημους σημαντικούς!Θεσμούς τους φελλούς και τους Θεσμούς ξεπεσμούς! 
 Τον πειρασμό της ονοματολογίας ας τον αντιπαρέλθουμε, γιατί δεν θα τον αντέξουμε!
                                                                          Με Τιμή
                                                                    Σπύρος Κίκερης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας