Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ (STEPHEN HAWKING)

ΣΠΥΡΟΥ ΚΙΚΕΡΗ

STEPHEN HAWKING!
"Ο Μέγιστος των Δασκάλων!"

«Αυτός η Επιτομή
Υπομονής και Επιμονής
κι’ακόμα
της Αισιοδοξίας, της προσπαθείας
και της Ελπίδας!»

   Υπέρτατο των Ανθρώπων Χρέος!
   Υπέρτατο των ανθρώπων χρέος, το δέος για το θάνατο του ανυπέρβλητου Δασκάλου της Ανθρωπότητας!
   Δασκάλου όχι φυσικά της κοσμογονίας, της κοσμοθεωρίας, της
κβαντικής, του δεύτερου Αϊνστάιν ..... αλλά του προτύπου και παραδείγματος, Θάρρους και Πίστης, Ηθικού και Κουράγιου, Ελπίδας κι'αγάπης για ζωή, προσφορά και προπαντός ενθάρρυνση!
   Ενθάρρυνση σ'αδικημένους της φύσης, της τύχης και της ζωής, για διακρίσεις!


Εκείνος αποκάλυψε, όσο κανείς το μεγάλο μυστικό ότι "Η διατήρηση και βελτίωση των εγκεφαλικών και ψυχικών δυνατοτήτων είναι θέμα υπερβατικό και προσωπικό, τουτέστιν προσπαθειών, ανεξαρτήτως υγιεινής και σωματικής κατάστασης! 
   Εκείθεν, εκείνος απέδειξε, ότι οι διακρίσεις και οι ανελκύσεις στη ζωή, δεν είναι και τόσο δύσκολη υπόθεση! Και να σκεφτεί κανείς ότι ο άνθρωπος έπαθε ότι έπαθε στα είκοσι ένα (21) του χρόνια, με προσδόκιμο ζωής τα είκοσι τρία (23!) Αυτό κάθε άλλο παρά τον εμπόδισε να παντρευτεί δυο φορές και να κάνει τρία παιδιά!

  Νικητής Λογικής και Ιατρικής!
   Κι’όμως ο άνθρωπος αυτός κατατρόπωσε λογική και ιατρική
επιβιώνοντας σ'άθλια σωματική κατάσταση, μέχρι και τα 76 του Χρόνια, ξεφτιλίζοντας κυριολεκτικά το χρόνο και το χάρο!
   Στο καλό μεγάλε Δάσκαλε! Στο καλό, εσύ που μια περίοπτη θέση, δικαιούσαι στον Ουρανό, να βλέπεις τα μελλούμενα, του σύμπαντος, που πρόβλεψες!
   Ελπίζω ο Θεός μα μη θυμώσει μαζί σου, που κάποια «κακόλογα, για τους ανόητους, είπες! Ο Θεός Στήβεν Χόκινγκ, εσύ ξέρεις καλύτερα, τουλάχιστον άδικος δεν είναι!

  Εγώ το Γόνυ μου Ταπεινά Κλίνω! 
   Με το έργο σου, τις σκέψεις σου, τις εφευρέσεις σου, τις διακρίσεις και βραβεύσεις σου, θ'ασχοληθούν πολλοί, εγώ απλά το γόνυ μου κλίνω ταπεινά κι'ευλαβικά, υποκλινόμενος με κατάνυξη και σκεπτικισμό στο μεγαλείο της προσωπικότητάς σου και προπαντός τη διδαχή σου στη ζωή, για προσφορά, δράση και ζωή!
   Δράση ασίγαστη μη σηκώνοντας όχι μόνο για μια στιγμή τα χέρια ψηλά, αλλά παλεύοντας ακαταμάχητα, με νύχια, χέρια, δόντια, πόδια, παρά του ότι δεν μπορούσες να κινήσεις, παρά μόνο τους βολβούς των ματιών σου και ένα σου δάχτυλο!
   Παρ’όλα αυτά κατόρθωσες το ακατόρθωτο, να υπερνικήσεις όλες σου τις αδυναμίες και όχι μόνο να τις κατανικήσεις, αλλά όλες τις διάνοιες του κόσμου, αθεόφοβε, να τις «ξεσκίσεις!» 
   Βαριά η λέξη και ίσως πρόστυχη, όμως δε βρίσκω
καταλληλότερη, αξιοσέβαστε σοφέ, που είχες την τόλμη να μπεις στο θάλαμο μηδενικής βαρύτητας, για να δοκιμαστείς!

   Τώρα δεν απομένει, τίποτα άλλο, από το να σταχυολογήσω όλες
τις ρήσεις σου, επιλέγοντας και αναφέροντας κάποιες απ’αυτές που τις θεωρώ πολυπλεύρως ωφέλιμες, για το ευρύ κοινό:

  Οι Ρήσεις του!
   «Έζησα πέντε (5) δεκαετίες, πάνω απ’ότι είχαν προβλέψει για μένα! Προσπάθησα να κάνω καλή χρήση του χρόνου… Επειδή κάθε μέρα μπορούσε να είναι η τελευταία μου, έχω την επιθυμία ν’αντλήσω το καλύτερο από κάθε λεπτό!»

   «Για την ευθανασία, το θύμα θα πρέπει να έχει το δικαίωμα του τέλους! Όμως νομίζω ότι θα ήταν μεγάλο σφάλμα, Όσο κακή και να φαίνεται η ζωή, υπάρχει πάντα κάτι, που μπορείς να κάνεις και να το πετύχεις! Όσο υπάρχει Ζωή, υπάρχει Ελπίδα!»
   «Δε φοβάμαι το θάνατο, αλλά και δε βιάζομαι να πεθάνω!»
   «Εάν βρούμε την απάντηση για την ύπαρξη του Σύμπαντος, θα πρόκειται για τον ύστατο θρίαμβο της ανθρώπινης λογικής! Την ίδια στιγμή θα γνωρίζουμε τη σκέψη και το νου του Θεού!»
   «Οι νόμοι της Φυσικής βρίσκονται πίσω απ’τη μεγάλη έκρηξη (Big Bang!) Εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχει ένας νόμος, όπως της βαρύτητας, το σύμπαν μπορεί μόνο του να δημιουργηθεί από το τίποτα!»
   «Το μέλλον μας είναι στο διάστημα! Για την κατοχύρωση της ανθρώπινης ύπαρξης, η αποίκηση των πλανητών είναι αναγκαία!»
   «Εάν κάποια μέρα μας επισκεφθούν εξωγήινοι, το αποτέλεσμα θα είναι αντίστοιχο, με την αποβίβαση του Κολόμβου στην Αμερική! Ένα αποτέλεσμα όχι πολύ θετικό για τους Ινδιάνους!»
   «Θέλω να δείξω ότι τους ανθρώπους δεν πρέπει να τους περιορίζει, η σωματική αναπηρία, εφόσον δεν είναι ανάπηροι στο πνεύμα!»
   «Εκείνοι, που καυχιούνται για το IQ τους, είναι χαμένοι!»

   Παραλείπω να αναφέρω κάποια πράγματα περί Θεού, γιατί θα τον παρεξηγήσουν και θα παρεξηγηθώ, μια και απολύτως μ’εκείνον συμφωνώ!

   Η Διέγερση της Σκέψης μου, από Εκείνον!
Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά, που παρόμοιες σκέψεις μου δημοσιοποιώ, τόσο για την ύπαρξη, το Σύμπαν, όσο και για το Θεό, για τα οποία και υπενθυμίζω! Υπενθυμίζω, γιατί ο άνθρωπος αυτός, υπερμέτρως διεγείρει τη σκέψη μου και με εμπνέει, γι'αυτό  δυο πράγματα που ήδη έχω πει, αισθάνομαι την ανάγκη συνοπτικά να επαναλάβω.
   Θεωρώ τον σύμπαντα κόσμο, ότι απαρτίζεται από τρεις ομόκεντρους κύκλους, με κέντρο το άτομό μας για τον καθένα μας!
   Εκείθεν τον πρώτο κύκλο γύρω μας, ονομάζω «Εμπειρικό Κύκλο ή Κύκλο της Επίγνωσης! Είναι ο κύκλος μέσα στον οποίο έχουμε σαφή γνώση και επίγνωση περί του τι, του ότι, του γιατί! Στον πρώτο κύκλο ανάγεται και η ιδέα ύπαρξης ζωής σε άλλους εξωγήινους ορίζοντες!
   Το δεύτερο κύκλο, κύκλο της διαίσθησης ονομάζω και τον θεωρώ μεγαλύτερο του Πρώτου! Στον κύκλο αυτό μπαίνουμε και δε μπαίνουμε, αντιλαμβανόμαστε και δεν αντιλαμβανόμαστε, βέβαιοι και αβέβαιοι είμαστε, πνιγμένοι στις ήξεις και αφήξεις, στις έωλες αποδείξεις και προπαντός στις αμφισβητήσεις! Ο Θεός κατ’εμένα, στο δεύτερο κύκλο «υπάρχει!»
   Τον τρίτο Κύκλο, κύκλο του άβατου και του απείρου ονομάζω, εκεί τα αισθητήριά μας, ούτε κατά διάνοια μπορούν να εισέλθουν, γιατί η σκέψη κι’η φαντασία μας εκεί, απλά δεν ευδοκιμεί!
   Απλά πριν κλείσω για τους κύκλους, οφείλω να διευκρινίσω ότι τα μεγέθη αυτών είναι συνάρτηση, του δείκτη ευφυΐας των
διάφορων κατηγοριών των όντων! Αυτό αποδεικνύει με εύκολους συσχετισμούς και σκέψεις απλές, ότι και ο Άνθρωπος, για αρκετές κατηγορίες όντων εκλαμβάνεται, φυσικότατα, σαν Θεός!
   Όμως μην σας ταλαιπωρώ, με τις δικές μου διανοητικές περιπλανήσεις, γιατί γι’αυτές έχουμε καιρό! 

  Τραγικές Συμπτώσεις!
   Πριν κλείσουμε ας αναφέρουμε και τις τραγικές και ίσως προφητικές συμπτώσεις! Τον είπαν δεύτερο Αινστάιν και ο
θάνατός του συνέπεσε με την ημέρα γενεθλίων του Αινστάιν! Φυσικά σύμπτωση! Όμως την ίδια ημέρα τιμάται παγκοσμίως  η μαθηματική σταθερά "Π"= 3,14! Το ημερολόγιο την ημέρα του θανάτου του HAWKING, έγραφε 14/3, στην Αγγλική Γραφή 3/14!!
Φυσικά σύμπτωση! Όμως ο HAWKING κάποτε, χαριτολογώντας, είπε ότι: "Ο Αινστάιν λάθεψε όταν είπε, ότι ο Θεός δεν παίζει ζάρια! Αν αναλογιστούμε τις μαύρες τρύπες, θα δούμε ότι όχι μόνο παίζει ζάρια ο Θεός, αλλά πολλές φορές τα ρίχνει και εκεί, που δε μπορούμε να τα δούμε!"
 
Τώρα δεν απομένει παρά να σταθούμε  με ευλάβεια και κατάνυξη σ’έναν μεγάλο άνθρωπο κι’έναν τεράστιο δάσκαλο, αποδίδοντας σ’αυτόν τον οφειλόμενο χαιρετισμό, για ότι μας πρόσφερε!  
  

                                                               Με Τιμή
                                                         Σπύρος Κίκερης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας