Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

ΑΝΤΙΠΤΕΡΑΡΧΟΣ ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ Ε.Α ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΞΑΡΧΟΥΛΑΚΟΣ!

 


Ο Ν Ε Ι Ρ Ο Δ Ρ Ο Μ Ι Α

Καλημέρα αγαπητέ μου Σπύρο.

   Με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον διάβασα το τελευταίο σου βιβλίο με τον τίτλο Ο ν ε ι ρ ο δ ρ ό μ ι α, την παρουσίαση του οποίου και παρακολούθησα μερικώς όμως, λόγω προβλήματος.

   Θα ήθελα να γράψω λίγα λόγια, γι’ αυτό το άκρως ενδιαφέρον βιβλίο, το οποίο επεξεργάζεται πάρα πολλά θέματα, αφού πρώτα το χαρακτηρίσω σαν βιβλίο ενημερωτικό, διδακτικό, συγκινητικό, ψυχολογικό, αλλά προ πάντων, υψηλού επιπέδου πόνημα, σε ότι αφορά στο επίπεδο της αποστολής των Ελλήνων χειριστών, το γόητρο

των οποίων και ανεβάζει στο ύψος που τους ανήκει.

   Η πληθώρα των στοιχείων που παραθέτεις, για την συλλογή των οποίων θα κατέβαλες τεράστια προσπάθεια και θα σπατάλησες ατέλειωτο χρόνο, μαρτυρεί το πείσμα σου, που είχε μοναδικό στόχο να

παραθέσεις όλα αυτά που είχες στο νου σου, με σαφήνεια, πληρότητα

και ακρίβεια.

   Αρχικά θα πω ότι η αρχιτεκτονική δομή του βιβλίου αγγίζει τα όρια του αρίστου. Οι δέκα ενότητές του, που μέσα σε αυτές είναι τα επί μέρους θέματα, σε κάνουν, όταν αρχίσεις να διαβάζεις να μη θέλεις να

σταματήσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο αναγνώστης δεν κουράζεται να διαβάζει, επειδή τα θέματα είναι και ποικίλα και άκρως ενδιαφέροντα.

   Τελειώνοντας την ανάγνωσή του, εγώ αποκόμισα τα εξής οφέλη:.

   1.- Διαπίστωσα ότι όσα πράγματα γνωρίζω είναι πράγματι σωστά, διότι συμφωνούν με αυτά που γράφεις.

   2.- Όσα γνώριζα και τα είχα ξεχάσει, επανήλθαν στη μνήμη μου.

   3.- Όσα δεν γνώριζα τα έμαθα διαβάζοντάς τα.

   4.- Συμφώνησα απολύτως με όσα γράφεις και που αφορούν στο έργο

των χειριστών (και όχι μόνο), σε περίοδο ειρήνης, που προσομοιάζει απόλυτα με περίοδο πολέμου. Σε αυτό δεν χρειάστηκε να πειστώ, διότι

όπως όλοι μας, το έχω βιώσει επί χρόνια στις πολεμικές Μοίρες.

   5.- Συγκινήθηκα στο έπακρο διαβάζοντας για αυτούς που έχασαν τη ζωή τους τόσο πρόωρα, σαν λιγότερο τυχεροί από εμάς. Έχω βιώσει παρόμοιες καταστάσεις με εσένα, με συμμαθητές μου (Δ.Μάνδαλο, Α.Λιάπη}, αλλά και Δρακουλάκο, που έχασαν τη ζωή τους μέσα στο αεροδρόμιο Αράξου. Απορώ πως δεν έχουμε τρελαθεί.

   6.- Ενθουσιάστηκα σαν νεαρός χειριστής, όταν διάβασα αυτά που γράφεις για το F-104, το οποίο υπηρέτησα επί 6,5 χρόνια σαν απλός χειριστής, σαν ΑΕ και σαν Μοίραρχος και γνώρισα όλες τις χαρές που προσφέρει ένα ατίθασο αεροπλάνο στο χειριστή του.

   Σου είχα πει κάποτε τηλεφωνικά, αγαπητέ μου Σπύρο ότι, όταν είμαστε εν ενεργεία, δεν είχα διαπιστώσει αυτές σου τις ικανότητες που

έχεις στον πεζό και ποιητικό λόγο. Ίσως επειδή δεν έτυχε να συνυπηρετήσουμε πουθενά. Εκεί οι χειριστές γνωρίζονται καλύτερα.

   Πρωτογνώρισα αυτές σου τις ικανότητες όταν κάποτε στην Avionic μου έδωσες το βιβλίο σου, ο Δικαιούχος και μου ζήτησες να το σχολιάσω. Έκτοτε παρακολούθησα τις βραβεύσεις σου για τα ποιήματά σου τόσο από την Αεροπορική Ακαδημία, όσο και από τον σύλλογο Λογοτεχνών.

   Πολύ καλά έκανες που αναφέρεσαι στις δυσκολίες που έχει αυτό το

βραδυκίνητο ελικόπτερο, καθώς και τις επικίνδυνες αποστολές που καλείται να εκτελέσει, όπως αεροψεκασμοί, αερολιπάνσεις, καθαρισμό

πυκνωτών πυλώνων ΔΕΗ, διασώσεις ναυαγών, μεταφορά ασθενών κτλ. Μόνο όσοι δεν τα έχουν γνωρίσει τα αγνοούν. Σε αυτά οι δυο μας είχαμε βίους παράλληλους.

   Σε ότι αφορά στην ασφάλεια πτήσεων, στην πρόσληψη και στην διερεύνηση των ατυχημάτων, φρονώ ότι κανείς δεν πρέπει να έχει την παραμικρή αντίρρηση σε αυτά που γράφεις. Όλοι είχαμε κάνει slogan την φράση «Ένα γραμμάριο πρόσληψης ισοδυναμεί με ένα κιλό θεραπείας.

   Δεν ξέρω εάν υπάρξουν διαφορετικές απόψεις σε μερικά θέματα από συναδέλφους και μη. Αυτό να μη σε επηρεάσει αρνητικά. Οι διαφορετικές απόψεις σημαίνουν πρόοδο, εξέλιξη, μάθηση, διότι ο ένας μαθαίνει από τις απόψεις του άλλου.

   Θαρρώ ότι μακρηγόρησα και θα καταλήξω λέγοντας. Σύμφωνα με αυτά που έχω διαβάσει, δικά σου, σε ότι αφορούν στον πεζό και στον ποιητικό λόγο, αλλά και στις αναρτήσεις σου στο FB και στο BLOG σου, θα σου πω ότι και αυτό που διάβασα ήταν υπέροχο.

   Με μία δε φράση θα καταλήξω ως εξής:

«Σπύρο σε θαυμάζω. Συνέχισε να γράφεις, γιατί διδάσκεις, μορφώνεις, ενθουσιάζεις, εξυψώνεις το ηθικό και όχι μόνο!»

 

                                                                         Με εκτίμηση

                                                           Στέλιος Ξαρχουλάκος 3-7-2022

1 σχόλιο:

Αφήστε το σχόλιό σας