Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΙΑΝΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ!

 Ο Γιάννης Αγιάννης της Ελλάδος!

   Γιατί αυτή η αποστολή να μένει μυστική σαν επτασφράγιστο μυστικό; Δεν το κατανοώ, όσο και να προσπαθώ!

   Γιατί και’γω να νιώθω λίγο Ουγκώ, σαν στο Συμμαθητή μου Γιάννη Δινόπουλο, τέτοια μέρα κάθε χρόνο θα αναφερθώ, εξαναγκασμένος ψηλά εντεταλμένους σαν "Ιαβέρηδες" να θωρρώ κι' εκείνον σαν Γίαννη Αγίάννη ν'αποκαλώ αντί για Κύριο "Μαγδαληνή!!!"


*Στη Φωτό ο Γιάννης Αγιάννης όπως είναι σήμερα.

   Ποιος είπε πως οι Μεγαλοήρωες εξέλιπαν στους Νεοέλληνες, ποιος είπε ότι οι Μεγαλοήρωες πρέπει να τιμώνται μετά θάνατον, γιατί όπως το πάμε εκεί θα πάμε, δεδομένου ότι εμείς τέτοιες πράξεις ούτε τις ξεχνάμε, ούτε τις ξεπερνάμε!

  Μεταφέρω αποσπάσματα από το Βιβλίο μου “Ονειροδρόμια”, που μόλις κυκλοφόρησε: Δεν πολιτικολογώ, εθνικολογώ! Έτσι κάπως αδυνατώ να μη σταθώ στην πρώτη Εν Αιγαίω Πραγματική Αερομαχία Μεταξύ δύο Τούρκικων Α/Φ τύπου F-102 και δύο Ελληνικών τύπου F-5!

   Το 1974 είπαμε και τι δεν έγινε αυτό το Έτος, αρκετά πρόσφατα για να τα ξαναθυμίσουμε! Πάμε λοιπόν στην αποστολή της πρώτης Αερομαχίας!

   Ήταν μια αποστολή έρευνας των Τούρκων ως προς τις διαθέσεις των Ελλήνων, έδωσαν δε τόση σημασία σ’αυτή ώστε στα πληρώματα είχαν επιλέξει έναν Αντισμήναρχο προφανώς Διοικητή Μοίρας και έναν Επισμηναγό πιθανώς ΑΕ της Μοίρας!

   Οι δύο σχηματισμοί συναντήθηκαν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σκύρου και Αγίου Ευστρατίου, στην εμπλοκή και Αερομαχία, πρώτα ο Τούρκος εξαπέλυσε βλήμα κατά του Ανθυποσμηναγού Σκαμπαρδώνη ανεπιτυχώς. Το βλήμα του Γιάννη Δινόπουλου και Αρχηγού του Σχηματισμού, συμμαθητή μου της 41ης Σειράς Ικάρων τον κονιορτοποίησε!

   Ο Τούρκος Νο2 τα’χασε κι’απ’τον πανικό του χάθηκε με αρχικά Δυτική πορεία, έμεινε από καύσιμα και δεν είχε το σθένος ούτε να εγκαταλείψει, έπεσε στη θαλάσσια περιοχή της Χίου!

   Το συμπέρασμα στην περίπτωση διδακτικότατο! Αν αυτή η Αερομαχία είχε τα αντίθετα αποτελέσματα θα παθαίναμε ότι έπαθε η Κύπρος και Όρκο παίρνω στο Θεό, γιατί σε μένα έπεσε ο κλήρος, με τα μάτια μου να βιώσω το συμπέρασμα αυτό!

   Ήταν η επόμενη ή η μεθεπόμενη όταν ένα τζιπάκι pony ήρθε στο shelter που δεμένος ήμουν μέσα στο αεροπλάνο κι’ένας Υπαξιωματικός ανέβηκε στη σκάλα λέγοντάς μου: «Κε Σμηναγέ πρέπει να σας πάω στο λαβύρινθο – το ΕΚΑΕ (Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων)- σας θέλει ο Κος Αρχηγός – Περικλής Οικονόμου, ένας ιδιαίτερα ψυχρός άνθρωπος - !

   Τί μου είπε: «θα πας και θα βρεις τον Τούρκικο Στόλο, κάπου στα νησιά Ικαρία, Σάμο, Χίο, Λήμνο, θα πετάξεις όσο μπορείς πιο χαμηλά, όσο μπορείς χαμηλά κι’όλα κλειστά! Λίγο αργότερα Έβλεπα τα τουρκάκια ναυτάκια αιφνιδιασμένα να με κοιτάνε άπρακτα!

   Είχε προηγηθεί βέβαια η αποστολή του Μεγαλοήρωα Γιάννη Δινόπουλου του Έλληνα Γιάννη Αγιάννη! Μετριολογώ δε μεγαλοστομώ, ναι γιατί πολύ πριν την ώρα του τον ξαποστείλαμε και είναι ευτύχημα, που στη φυλακη δεν τον κλείσαμε!

*Στη φωτό ο Γιάννης Αγιάννης σε F-5

   Η αποστολή αυτή –αναγνώριση τούρκικου στόλου -επαναλήφθηκε δυο ακόμα φορές προσωπικά από μένα! Στο Αρχείο του ΜΑΦΚ, υφίστανται οι Ιστορικές Φωτογραφίες με τις ημερομηνίες!

   Έκαναν χρόνια οι Τούρκοι έκτοτε να ξεμυτίσουν στο Αιγαίο, κάπου χρόνια εννιά, και μετά και μετά αντί να επαναλάβουμε ακριβώς το ίδιο, μ’έναν άλλο Δινόπουλο, δεν το αποτολμήσαμε κι’έτσι μπήκαμε στο γνωστό τραγελαφικό φαύλο κύκλο, καθιστώντας τους πανάσχετους τούρκους σε πτήσεις άνωθεν θαλάσσης, σχεδόν αντάξιούς μας!

   Αντάξιους σ’ένα ίσως το καλύτερο εκπαιδευτικό κέντρο εναέριας μάχης στον Κόσμο με το Όνομα Αιγαίο, που αντί να μας τιμά, μας υποτιμά! Ένα κέντρο εκπαίδευσης για το οποίο μέχρι ενός σημείου το ΝΑΤΟ έχαιρε θαρρώ, έχαιρε μέχρι που κατάλαβε, ευελπιστώ πως κατάλαβε κι’αναθαρρώ!


   Αξιότιμοι ΚΚ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ, ΥΕθΑ, ΑΓΕΕΘΑ, ΑΓΕΑ, εκπληρώστε το χρέος έστω ετεροχρονισμένα προς τους Μεγαλοήρωε Γιάννη Δινόπουλο και Θωμά Σκαμπαρδώνη, γιατί μία τέτοια ενέργεια θ’ανεβάσει το ηθικό των Χειριστών μας και όχι μόνο στα μεσούρανα!

    *Στη Φωτό ο Γιάννης Αγιάννης προφανώς Γαμπρός!

5 σχόλια:

  1. Τιμητικά καταθέτω, ότι μου αναλογεί! "Να είστε καλά, τιμημένα της πατρίδας μας παιδιά!!".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε Κωνσταντίνε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κωνσταντινος Νικολοπουλος21 Ιουλίου 2023 στις 3:40 π.μ.

    Ο Γιαννης ειχε guts αι το εδειξε στην πραξη !!Χαιρετω με σεβασμο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΥΤΉ ΕΊΝΑΙ Η ΠΟΛΕΜΙΚΉ ΜΑΣ ΑΕΡΟΠΟΡΊΑ. ΑΥΤΟΊ ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΑΕΡΟΠΟΡΟΙ ΜΑΣ. ΤΟ ΓΝΩΡΊΖΟΥΝ ΟΙ ΤΟΎΡΚΟΙ ΚΑΛΌ ΕΊΝΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΓΝΩΡΊΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΑΧΕΣ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΔΙΔΆΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΊΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας