Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Σπύρου Κίκερη

ΤΩΝ ΦΡΟΝΙΜΩΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
 ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΦΡΟΝΩΝ!
Μ’αφορμή τη μη χρήση του 112
τηλεφώνου έκτακτης ανάγκης (ΤΕΑ) 
και το φαινόμενο της Χαλκιδικής (10/7/2019)!

Εφτά νεκροί (7) στην άκρα σιωπή
εκατόν είκοσι (120) τραυματίες, γιατί μωρέ, γιατί;
Αλήθεια, θα μπορούσε κάτι να γίνει
το κακό να προληφθεί ή έστω να μετριαστεί;

Όχι, με το μυαλό που έχουμε ποτέ, ποτέ των ποτών
εκεί θα παραμένουμε ουραγοί των ουραγών 
ακόμα και των πλέον αμφιλεγόμενων κρατών!

«Κι’αν των φρονίμων τα παιδιά
πριν πεινάσουν μαγειρεύουν!
Των Αφρόνων τα παιδιά
από πείν’αργοπεθαίνουν!»

   Οι Καλένδες και οι Καρέκλες!
   Με τον όρο «Καλένδες» ή ακριβέστερα «Ελληνικές Καλένδες», εννοούμε ανύπαρκτες ημέρες, σε αντίθεση με το Ρωμαϊκό Ημερολόγιο, στο οποίο ήταν συγκεκριμένες, υπαρκτές και με ξέχωρες προσφορές!
   Η φράση χρησιμοποιείται συνηθέστατα με την έννοια της ουτοπικής αναμονής, για κάτι που μας υποσχέθηκαν, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να γίνει!
   Με τον όρο «Καρέκλες», συνήθως στη χώρα μας εννοούμε τις «Εξουσιαστικές καρέκλες», με πολλές ειρωνικές λαϊκές εκφράσεις να τις συνοδεύουν! 
   Να τις συνοδεύουν, θέλοντας ο κόσμος να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, για την εκδούλευσή του, από τους καρεκλοκενταύρους, που λόγο έχουν στερημένο τιμής, όσον αφορά τη μη τήρηση των υπεσχημένων!
   Κάθε άλλο δε παρά λίγοι είναι εκείνοι, που τις έννοιες «Ελληνικές Καλένδες» και «Εξουσιαστικές Καρέκλες» θεωρούν ταυτόσημες και συνώνυμες κι’ανάμεσά τους και η αφεντιά μου!
   Ν’αρχίσουμε την αναφορά σχετικών παραδειγμάτων; Όχι ασφαλώς, γιατί δεν θα τελειώναμε ποτέ και μόνο επικαλούμενοι τα υπεσχημένα και αθετημένα της τελευταίας πενταετίας! 

   Σε όλα Ουραγοί, όμως πρώτοι με το Μυαλό μας!
   Από το 2014, δεν υφίσταται χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που να μην χρησιμοποιεί σε έκτακτη ανάγκη, δημόσια και προσωπικά τον υπόψη σωτήριο  αριθμό 112! Ένα νούμερο, μιας σωτήριας εγκατάστασης, που ακόμα Χρησιμοποιείται και από χώρες εκτός ΕΟΚ, όπως η Ελβετία και η Νότια Αφρική!
   Και αν κανείς αναλογιστεί ότι η Χρηματοδότηση εγκατάστασης ήταν αποκλειστικά θέμα της ΕΕ, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ (Εταιρικό Σύμφωνο για Πλαίσιο Ανάπτυξης) ή αλλιώς πως Διαρθρωτικό Ταμείο και Ταμείο Συνοχής, τρελαίνεται στην ολιγωρία!
   Ας πούμε δυο λόγια για τους ανόητους θιασώτες τουλάχιστον της εξόδου μας από την ΕΕ! Τα υπόψη προγράμματα έχουν δύο σκοπούς. Καταρχάς την υποστήριξη των φτωχότερων Ευρωπαϊκών περιφερειών, καθώς την υποστήριξη, για την ενοποίηση των Ευρωπαϊκών Υποδομών!
   Το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 ξεκίνησε με προϋπολογισμό διανομής κονδυλίων ύψους 277 δις ευρώ, φτάνοντας μέχρι τέλους του προγράμματος στα 347 δις. ευρώ!
   Οι πρώτες ενέργειες για την εγκατάσταση του συστήματος ας πούμε ότι άρχισαν το 2011 επί «Γεωργίου του Μέγα» και μετά ρεσιτάλ αλαλούμ, ως συνήθως! Οι καλένδες άοκνες στη δράση! 
   Το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 εξέπνευσε, η σχετική δαπάνη υπολογίζεται στα 12 με 13 εκατ. ευρώ, με μηδέν αποτέλεσμα!
   Το θέμα επανεντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020, ωστόσο
ανεστάλη και πάλι στις 15/2/2016, ομοίως και το 2017! Εν πάση περιπτώσει η τελική σύμβαση υπεγράφη το Φεβρουάριο του 2018, με εκτιμώμενη ημερομηνία λειτουργίας την 1η/1/2019! Ωστόσο μέχρι σήμερα, ουδέν νεώτερο από το μέτωπο της επιχείρησης 112, πλην ελάχιστων δοκιμών και ανάλογων αψιμαχιών!
   Τελούντες εν αναμονή της Νέας Κυβέρνησης Μητσοτάκη, ομού με την υπόσχεσή του, ότι μέχρι τέλους του έτους, το θέμα θα έχει επιλυθεί, οφείλω γι’αυτό να εκφραστώ, αναπόφευκτα, ως ακολούθως: «Ναι. Μας χαρίζουν λεφτά και δυστυχώς απ’ότι φαίνεται, τόπο πιάνουν μόνον εκείνα που πάνε σε καλή μεριά!»

   Η Κατάσταση της Αγρανάπαυσης είναι παλιά!
   Η ολιγωρία μας εις τα εκ των ων ουκ άνευ, παροιμιώδης κι’αξεπέραστη! Θυμάμαι όταν υπηρετούσα στο ΝΑΤΟ, στις ενημερώσεις της παρασκευής, που γίνονταν ενώπιον του Comer south - Αμερικανού Πτεράρχου τριών Αστέρων - , τη ντροπή που ένιωθα κάθε που άκουγα την αφομοίωση των Νατοϊκών Κονδυλίων στη Χώρα μας να είναι της τάξεως του 15% με 25% και των Τούρκων παγίως της τάξεως του 100%!
   Εμείς οι Έλληνες, νοσούμε βαρύτατα, με χειρότερο σύμπτωμα στην ασθένειά μας, ότι με το μυαλό μας βρισκόμαστε ακριβώς αντίθετα από εκεί που ακράδαντα πιστεύουμε ότι είμαστε!
   Φταίει η φθορά, η επιρροή και η αλλοίωση, που έχουμε υποστεί κατά μακροχρόνιες περιόδους από κατακτητές; Όχι ασφαλώς! Φταίνε οι ψευτοηγέτες, οι τερατόμορφοι Ταγοί μας και οι επώδυνες συνήθειες, που δόλια, ιδιοτελώς και κάπου αφελώς μας επιβάλλουν να λειτουργούμε! Απόδειξη η ανάδειξη των Ελληνικών μυαλών, στις λεγόμενες πολιτισμένες χώρες!

   Ένα μήνυμα αρκούσε!
   Έτσι μείναμε ακάλυπτοι, με την τραγωδία εκατόμβης στο μάτι, για να σοκαριστούμε πρωτόγνωρα, όμως και πάλι να δείχνουμε πως τίποτα δεν καταλάβαμε!
    Δεν καταλάβαμε ότι ένα μήνυμα αρκούσε να σωθούμε! Ένα
μήνυμα στο τηλέφωνό μας, χωρίς χρέωση. Ένα μήνυμα στην Ελληνική, την Αγγλική και τη Γαλλική γλώσσα, ακόμα και χωρίς κάρτα SIM!
   Κι’ακόμα να καλέσουμε το νούμερο σωτηρίας 112, σε τόσες και τόσες περιπτώσεις κινδύνου, που ενδέχεται να εμπλακούμε, συνεγείροντας την Αστυνομία, την Πυρασφάλεια, το ΕΚΑΒ, το Λιμενικό Σώμα, το χαμόγελο του παιδιού και την Εθνική τηλεφωνική γραμμής SOS 1056! 

   Όμως έστω κι’έτσι, χωρίς το 112!
   Ναι έστω κι’έτσι δεν θα μπορούσε κάτι παραπάνω να γίνει; Ασφαλώς, ναι. Όμως εδώ ο επαγγελματισμός και η υπευθυνότητα έχουν προ πολλού εκλείψει!
   Ο μεν επαγγελματισμός έχει παγίως μεταλλαχθεί σ’αίσχιστου είδους ερασιτεχνισμό, η δε υπευθυνότητα σε ανευθυνότητα και ωχαδερφισμό! Τα πτυχία σε κουρελόχαρτα και το βόλεμα σε όραμα, ανεξαρτήτως κριτηρίων! 
   Έχεις δόντι, μπορείς να τρως! Έχεις βύσμα, το βάζεις στην πρίζα, στην «τρύπα» ήθελα να πω και μπορείς ισοβίως να λειτουργείς και να ευημερείς! Έχεις μπάρμπα στην Κορώνη, θα σε πάνε κι’οι διαβόλοι!
   Χίλια τοις εκατό (1000%) αύξηση των Δημοσίων υπαλλήλων, μόνον την πρώτη τετραετία του ΠΑΣΟΚ! Το ΠΑΣΟΚ του μεγάλου ηγέτη του 1981, που υπέβαλλε τη χώρα μας σε επανειλημμένα ηλεκτροσόκ, κάτω από τα χειροκροτήματα και τους αλαλαγμούς πληθώρας αλητών – καταλυτών, λεηλατών κοντολογίς πρασινοφρουρών!
   Θα μου πείτε οι άλλοι τα πήγαν καλύτερα; Ίσως σε κάποια σημεία, όμως τα τέρατα, τέρατα! Τριάκοντα και πέντε χιλιάδες (35.000) διορισμοί στο Δημόσιο μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2019, με μόνο κριτήριο και αποκλειστικό, το κομματικό, μέχρι και το ένα λεπτό πριν των εκλογών, με σωρεία χαρισματικών τροπολογιών!

   Ο Υπεύθυνος Υπουργός, τα κονδύλια και το ΕΣΠΑ!
   Από την άλλη ο υπεύθυνος υπουργός ψηφιακής πολιτικής – τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης, μας πήγε με τα λόγια στο φεγγάρι, κακό χρόνο να’χει, και στην έσχατη ανάγκη δίχως κιχ όπως στο μάτι!
   Δε γίνεται, όχι δε γίνεται, κάποιοι πρέπει να πληρώνουν γι’αυτές τις εγκληματικές ολιγωρίες και παραλείψεις στασιμότητας κι’οπισθοδρόμησης!
   Γράφτηκε στον τύπο ότι δε χρειάζονται παρά δυο εκατομμύρια για το 112! Και’γω ερωτώ το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 ξανεμίσθηκε, πότε, πού, πώς γιατί;
   Με τα Εθνικά κονδύλια τι γίνεται; Από πού κι’ως πού, ο Μεγάλος Κος Γαβράς επιδοτείται με 630.000 ευρώ από τον Υπουργό ΨΗΠΤΕ Κο Παππά προς παραγωγή – σκηνοθεσία ταινίας βιβλίου Βαρουφάκη;»
   Και καλά ο Άλλος, αλλά και’σεις Κε Γαβρά; Εσείς ο διεθνώς προβεβλημένος, ο δεδηλωμένος αριστερός, ο ανιδιοτελής κήρυξ κοινωνικού δικαίου, ο λαοπρόβλητος εμπορικός παραγωγός, αποδεχθήκατε τη σημερινή εποχή, να λάβετε επιδότηση, μέσα στον αρμαγεδδώνα της Κρίσης;
   Εσείς ο Λαϊκός, ο απλός ζάμπλουτος Κομουνιστής, ο διαβιών από τα μικρά σας χρόνια εις Παρισίους καταδεχτήκατε σήμερα να λάβετε σαν επιδότηση για τη δουλειά σας, το ποσόν των 630.000 ευρώ, από το στέρημα του στενάζοντος Ελληνικού Λαού; 
   Και ο λόγος ποιος, να κάνετε τί Κε Γαβρά; Έργο τη «Βαρουφακαιάδα» της «Μπαρούφας τον Καιάδα» δηλαδή, του Αξιότιμου τέως Υπουργού μας των Οικονομικών Γιάνη - με ένα «ν» παρακαλώ και νυν μέλους του Ελληνικού κοινοβουλίου και Αρχηγό κόμματος; Τι διάολο γίνεται μωρέ σε τούτο τον άμοιρο τόπο;
   Όμως ειλικρινά θα ήθελα να ρωτήσω από πού και ως πού Κε Παππά εσείς Δότης και Χορηγός, των δικών μας Χρημάτων; Ή μήπως Λαθεύω;
   Συστήσατε το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ) στα μισά του 2016! Ασχολείστε περί ανέμων και υδάτων, από διαχείριση φάσματος συχνοτήτων,
ραδιοφωνία, τηλεόραση, Ηλεκτρονικά, διαστημικά, και απ’ότι φαίνεται επί παντός επιστητού, με ενισχυμένο προφανώς προϋπολογισμό! Με το 112 ασχοληθήκατε; Όχι περιττό! Αφήστε το χαμό κυρίαρχο σ’αυτό τον τόπο και το χάρο μαζί! Ντροπή!
   Είμαι σίγουρος ότι αν μπορούσα να συστήσω μία επιτροπή επιθεώρησης, κατά την κρίση μου, προς επιθεώρηση του Υπουργείου σας και των φορέων του, θα σας βρίσκαμε ολότελα γυμνούς σε θέματα καθηκοντολογίας, καθορισμού υποχρεώσεων και διαχείρισης κονδυλίων!
   Τώρα θα μου πείτε εύλογα, γιατί τα βάζω με σας; Απλά, γιατί σύμφωνα με την ταπεινή μου άποψη, η υπόθεση εγκατάστασης και λειτουργίας της γραμμής έκτακτης ανάγκης (112), δε νομίζω ότι εμπίπτει περισσότερο, σε άλλον φορέα της εκτελεστικής εξουσίας, πλην του δικού σας!

   Τα μνημόνια ενεργειών κατοχυρώνουν και σώζουν!
   Όμως έτσι τη θέλετε τούτη τη χώρα, «Μπάχαλο», για να πνίγεται ο κόσμος για πλάκα και για το τίποτα! Η Μετεωρολογία αλαλούμ, με στερεότυπες φράσεις «Έντονα Καιρικά Φαινόμενα» και that’s all! Mε την πολιτική προστασία, αστεία, αρκούμενη στην έκδοση χαρτών επικινδυνότητας, με την Αστυνομία, την Πυρασφάλεια, τους Περιφερειάρχες, τους Δημάρχους, τους Κοινοτάρχες, να προσποιούνται ότι ενδιαφέρονται, μ’ένα αδιάντροπο δήθεν! 
   Χωρίς καμιά ουσιαστική προεργασία! Προεργασία που στον καθένα φορέα έπρεπε να επιβάλει την ύπαρξη «Εγκολπίου» - Μνημονίου Ενεργειών και ανθρώπους γνώστες των διαδικασιών σε ετοιμότητα ολόκληρο το 24ωρο!
   Check List τα λέμε στην Πολεμική Αεροπορία και θα μου επιτραπεί η ανάλυσή τους, προκειμένου να γίνει αντιληπτή η σπουδαιότητά τους!
   Δεν είναι τίποτα άλλο εκτός από ένα μικρό βιβλιαράκι, που φέρουμε απαραιτήτως πάνω μας σε κάθε πτήση! Περιλαμβάνει κυρίως τις ενέργειες που απαιτούνται να γίνουν σε κάθε περίπτωση ανάγκης! Θα μου πείτε εύλογα, μα δεν τις ξέρετε; Τις ξέρουμε απέξω κι’ανακατωτά και κάθε πρωί εξεταζόμαστε με κλήρωση ονομάτων και περιπτώσεων ανάγκης, όμως το Check List, το εγκόλπιό μας ένα με τον εαυτό μας!
   Έτσι πρέπει για κάθε φορέα και κάθε αρμόδιο, αν θέλει να λέγεται υπεύθυνος και συνεπής, καθώς να τα’χει καλά με τη συνείδησή του! 
   Αν έτσι σκέφτονταν και ενεργούσαν οι εμπλεκόμενοι καθ’οιονδήποτε τρόπο φορείς με τα όποια απλά και απέριττα μέσα διέθεταν, που ούτως ή άλλως υπάρχουν! Τηλεόραση, Ραδιόφωνα, Διαδίκτυο, Ντουντούκες, Μεγάφωνα κτλ κι’αν δεν προλάβαιναν το κακό, αρκούντως θα το μετρίαζαν!
   Τα σύγχρονα κράτη στις μετεωρολογικές προβλέψεις δεν αστοχούν ούτε δευτερόλεπτο, είδατε τι γίνεται στις ΗΠΑ με τις προειδοποιήσεις και τις λήψεις μέτρων και’κει μιλάμε για φαινόμενα κι’όχι υποφαινόμενα!

   Κουλτούρα – Νοοτροπία!
   Πού θέλω να καταλήξω; Ότι όλα παντού και πάντοτε ανάγονται σ’αυτό που λέμε κουλτούρα ή πιο απλά νοοτροπία, βασικός παράγοντας πρόληψης, εξασφάλισης και προόδου, κάτι που εδώ νοσεί βαρύτατα, χωρίς διάθεση καλυτέρευσης!
   Και θα το πω ακόμα πιο απλά! Πριν 35 χρόνια τοποθετήθηκα να υπηρετήσω στο ΝΑΤΟ, στη Νάπολη της Ιταλίας! Με την άφιξή μου εκεί, από την πρώτη μέρα, εντός δύο ωρών ήταν έτοιμη η τετραμελής μου οικογένεια με καλαίσθητες έγχρωμες ταυτότητες και όχι με πατσαβούρες, που εδώ ακόμα έχουμε, με κάρτες εισόδου, με πινακίδες
Κυκλοφορίας του οχήματός μου, με ασφαλιστήριο συμβόλαιο και τραπεζικό λογαριασμό! Εδώ ντρέπομαι να πω σήμερα πόσο θα χρειαζόμουνα!
   Και κάτι ακόμα, ξεκίναγα να πάω στη Γερμανία, στα πρώτα διόδια, έπαιρνα ένα χαρτάκι, το οποίο παρέδιδα με την έξοδό μου από τα σύνορα της Ιταλίας (Brennero) και πριν την είσοδό μου στην Αυστρία!
   Eδώ σήμερα ξεκινώ να πάω στη Θεσσαλονίκη και πρέπει να βλαστημήσω την ώρα που γεννήθηκα, από τις στάσεις διοδίων που πρέπει να κάνω!
   Ας καταλάβουμε όλοι ότι με τους ρυθμούς που κινούμεθα πάμε πίσω, πίσω ολοταχώς, γιατί οι προηγμένοι λαοί επιταχύνονται αδιαλείπτως κινούμενοι προς τα μπρος, και είναι καιρός ν’αλλάξουμε, αν θέλουμε αύριο να μην πνιγούμε, να μην καούμε και φυσικά να υπάρχουμε χωρίς αφανισθούμε! 
                                                                                    Με Τιμή
                                                                             Σπύρος Κίκερης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας