Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ - ΦΟΒΟΣ - ΦΟΒΙΑ - ΠΑΝΙΚΟΣ!

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ! ΦΟΒΟΣ – ΦΟΒΙΑ – ΠΑΝΙΚΟΣ!

«Στην Πολεμική Αεροπορία λέμε
ότι ένα (1) γραμμάριο πρόληψης ισοδυναμεί μ’ένα (1) κιλό Θεραπείας
κι’ακόμα ότι σε καταστάσεις ανάγκης η πρώτη ενδεδειγμένη ενέργεια είναι η διατήρηση της Ψυχραιμίας!»

   Επειδή βιώνουμε μια πολύ σοβαρή κατάσταση ανάγκης, θεώρησα σκόπιμο ν’αναφερθώ, σε θέματα ψυχολογίας, όπως εκείνα άπτονται της δουλειάς την οποία επί 50 χρόνια έκανα και σχετίζονται άμεσα με την κατάσταση που βιώνουμε!
   Μ’αφορμή λοιπόν τον Κορωνοϊό θ’άξιζε μια βασική ανάλυση για
τον «Φόβο» θαρρώ, καθώς μία διάκριση από τις συναφείς καταστάσεις, Φοβίας, Πανικού, Αδιαφορίας!
   Ο Φόβος θεωρείται κατά βάση, ένα ιδιαίτερα χρήσιμο και προστατευτικό  συναίσθημα του ανθρώπου! Με μία όμως προϋπόθεση ότι ενεργοποιείται κάτω από μία συνειδητοποιημένη συναίσθηση του πραγματικού κινδύνου ή της απειλής!
   Μιλάμε δηλαδή για φυσιολογικό χρήσιμο φόβο, όταν αυτό το συναίσθημα αφύπνισης, εγρήγορσης, αντίδρασης προς πρόληψη, είναι ανάλογο των συνθηκών που το δημιουργούν!
   Όταν είναι πολλαπλάσιο των συνθηκών, που το δημιουργούν τότε μεταπίπτει αυτομάτως από χρήσιμο και προστατευτικό σε επικίνδυνο και καταστροφικό. Τότε ανάλογα με το συντελεστή του πολλαπλασιασμού, μιλάμε για «Φοβία» «Πανικό» κτλ!
   Η φοβία και ο Πανικός παραβλάπτουν την ομαλή διεξαγωγή των λειτουργιών της λογικής, καθώς τις δεξιότητες – ενέργειες και αντιδράσεις – του Ανθρώπου!
    Τώρα όταν το ωφέλιμο χρήσιμο και προστατευτικό συναίσθημα
του φυσιολογικού φόβου, είναι αντιστρόφως ανάλογο, υποπολλαπλάσιο δηλαδή των συνθηκών που το δημιουργούν, τότε μιλάμε για αδιαφορία και απάθεια! Τούτο είναι εξίσου επικίνδυνο όσο κι’ο πανικός!
   Παράδειγμα, κάνει ένα σεισμό 6,5 ρίχτερ είμαστε στο σπίτι μας! Ο «φόβος» μας ενεργοποιεί, προς λήψη των αναγκαίων μέτρων πρόληψης! Ο «Πανικός» μας κάνει να τρέχουμε μέσα από τη διπλή
τζαμαρία με σκοπό να πηδήσουμε από τον τρίτο όροφο και η «Αδιαφορία» μας υπαγορεύει να κάτσουμε απαθείς, σα να μην τρέχει τίποτα!
   Τώρα μία αναγωγή αυτών στο Θέμα του Κορωνοϊού και θανάσιμου αόρατου εχθρού που βιώνουμε, ίσως μας βοηθήσει απόλυτα ή σχετικά! Γιατί θα είναι αμαρτία το σπίτι μας να μισήσουμε ή να το γκρεμίσουμε και να οδηγηθούμε σε φοβίες κάθε είδους κλειστοφοβίες, αγοραφοβίες, νοσοφοβίες, ιοφοβίες, ηλιοφοβίες, υστερίες …!
   Κοντολογίς θα συνιστά Αμαρτία και Αδικία – όχι ατυχία – το να ξεφύγουμε του κορωνοϊού και να ψάχνουμε τα συντρίμμια του χαμένου μας εαυτού!
   Καλό κουράγιο, πίστη και υπομονή στο ότι και αυτός ο εχθρός, όπως τόσοι άλλοι, θα νικηθεί!

1 σχόλιο:

  1. ΣΥΜΦΩΝΩ & ΕΠΑΥΞΑΝΩ... Ο ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟΣ Η ΚΙΝΗΤΗΡΙΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ...
    ΕΡΡΩΣΟ Ι.ΜΑΝΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας