Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΑΡΔΕΝΝΩΝ


Σπύρου Κίκερη
Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΑΡΔΕΝΝΩΝ!
( Η Υστατη Μαχη!)

"Επετειακό 16/12/1944!"

   Η Ύστατη Μάχη! (Μάχη Αρδεννών 16 Δεκ.1944 - 16 Σεπ.1945)
   Ποιος αφελής είπε, ότι οι Σκύλοι δεν έχουν διαίσθηση, προνοητικότητα και αντίληψη;
Το σκυλάκι, στην παραπάνω φωτογραφία, περήφανα συγχαίρει τον Αμερικανό Στρατιώτη, στην τελευταία μεγάλης κλίμακας επίθεση του ΄Γ Ράϊχ, ν'ανακόψει και ν'ανατρέψει τα μελλούμενα! 

     Για πολλούς και διάφορους λόγους, δυο λόγια αξίζουν για την υπόψη μάχη, που κατά την αποψή μου συνιστά, αν όχι την επιτομή των μαχών, τουλάχιστον μία των σπουδαιότερων του ΄ΒΠΠ!

   Οι λόγοι για την παραπάνω μου θέση, συνοψίζονται  στην απόφαση που λήφθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου του 1944, όταν ο Χίτλερ, στο κέντρο επιχειρήσεων του Στρατηγείου του, διέκοψε τον Αξιωματικό ενημέρωσης, πήρε το δείκτη και δείχνοντας τις Αρδέννες  στο χάρτη, είπε: "Η ύστατη Μάχη εδώ θα δοθεί! "

   Οι αντικειμενικοί σκοποί ήταν οι εξής: Πρωταρχικός σκοπός  η αποτροπή των ΗΠΑ να  συνεχίσουν τον πόλεμο, εξαναγκάζοντας  τους Άγγλους, εκ των πραγμάτων, να καθίσουν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. 

    Ο Σκοπός θα επιτυγχάνονταν, χάριν των οικτρών καιρικών συνθηκών, στο επιλεγέν θέατρο πολέμου, αυτός ήταν  και ο λόγος, που η 16η Δεκεμβρίου, επιλέχτηκε σαν ημέρα έναρξης  των επιχειρήσεων!

   Ο υπόψη παράγοντας - καιρός -  θα απέκλειε τη χρησιμοποίηση της πανίσχυρης αεροπορίας των ΗΠΑ! Η  κατάληψη του λιμένα της Αμβέρσας,  που επίσης είχε τεθεί σαν σκοπός, θα αποστερούσε το βασικό ανεφοδιασμό των Συμμαχικών δυνάμεων!
Βέρνερ Φον Μπράουν

   Ο ουσιαστικός και απώτερος λόγος ήταν να κερδιθεί χρόνος. Ήδη οι πύραυλοι V2 του Βέρνερ Φον Μπράουν, με ταχύτητα πενταπλάσια της ταχύτητας του ήχου, ηταν σε χρήση, εξέλιξη  και παραγωγή, η δε εγκατάσταση πυρηνικών κεφαλών σ'αυτούς  και η κατασκευή αεριωθούμενων αεροσκαφών ήταν θέμα μικρού χρόνου!
   Για την εκτέλεση των επιχειρήσεων επιλέχτηκαν δύο από τους καλύτερους στρατάρχες του ΄Γ Ράϊχ,  ο Βάλτερ Μόντελ  και ο Φον Πούντστεντ! 
      Δεν θ'ασχοληθούμε με τις πτυχές αυτού του σκληρού πολέμου, αφενός γιατί εέναι πολλές, αφετέρου, γιατί δεν θα είχε καμία ουσιαστική σημασία!  Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Κάποια όμως ιδιαίτερα γεγονότα, ίσως αξίζουν αναφοράς.
Αϊζενχάουερ, Μπραντεϊ, Μοντγκόμερυ!

 Οι Αντιμαχόμενες Δυνάμεις!

Από πλευράς Ανθρώπινου Δυναμικού: ΗΠΑ 610.000, Άγγλοι 55.000, Γάλλοι 72.000, με αρχηγούς αποστολής τους Στρατηγούς Αϊζενχάουερ και Μπραντλεϊ των ΗΠΑ και το Στρατηγό Μοντγκόμερυ των Βρετανών! Από πλευράς Γερμανών ένα σύνολο 100.000 ανδρών, που ουσιαστικά, απωλέσθηκαν σχεδόν όλοι!
Η επιχείρηση άρχισε άγριο χάραμα της 16ης Δεκεμβρίου στα σύνορα Βελγίου, Λουξεμβούργου, με μηδενική ορατότητα, από ομίχλη. Ήταν τέτοια η σκληρότητα των Γερμανών Ηγετών, που όταν ένας των Αξιωματικών παραπονέθηκε στον Στρατάρχη Ρούντστεντ για την έλλειψη εφοδίων, του είπε: "Να τα πάρεις από τους αμερικανούς!"

Ο Στρατάρχης Βάλτερ Μόντελ!
Με την έκβαση των μαχών και την οριστικοποίηση του αποτελέσματος, προτάθηκε από τους συμμάχους στον Στρατάρχη Βάλτερ Μόντελ η παράδοση, προκειμένου να σώσει τους άνδρες του, απαντώντας εκείνος: "Περίπτωση για Παράδοση, μη Συζητήσιμη! Όταν κάποια στιγμή, προ των αδιεξόδων, διέλυσε το επιτελείο του, δίνοντας το σύνθημα χωρίς να το πει: "Ο Σώσων Εαυτόν Σωθήτω" ανέφερε και τις εξής απαράμιλλες φράσεις: "Κάναμε τα πάντα, ώστε να δικαιολογήσουμε τις πράξεις μας, υπό το φως της Ιστορίας! Τί άραγε απομένει σε έναν ηττηθέντα Διοικητή; Στην Αρχαιότητα θα έπαιρνε δηλητήριο!" Αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι, κάτω από ένα δέντρο, στο δάσος Ράτιγκεν της Βόρειας Ρηνανίας! Θάφτηκε από τους άνδρες του στον τόπο αυτοκτονίας! Το ημερολόγιο έλεγε 21/4/1945! Ωστόσο τόσο αυτός, όσο και οι άνδρες του, χαρακτηρίστηκαν σαν προδότες του ΄Γ Ράιχ, από τον Υπουργό προπαγάνδας του Χίτλερ, Γκέμπελς!
  

   

   
   

   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας