Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

ΟΥΚ ΑΝΕΥ ΕΠΙΛΟΓΗ 13/12/1967

 



* ΟΥΚ ΑΝΕΥ ΕΠΙΛΟΓΗ !

13/12/1967!


   *Το αντικίνημα του Βασιλιά Κωνσταντίνου εκ των ελάχιστων όντως Αντιστασιακών πρόβαλε κατά βάση το Θεσμό για να προλάβει το επακόλουθο κατά συρροή κακό!

   *Πίστευε ότι θα εισακουσθεί δυστυχώς «δεν!» Αποτέλεσμα η Χώρα μας να γευτεί όσα και σήμερα δυστυχώς κοινωνικά γεύεται με γεύση πικρή!

   *Για να θυμόμαστε και κάτι απ’των Ελλήνων την κατάντια μια και τα ποσοτικά μεγέθη των αντιστασιακών στην Ελλάδα βγάζουν διαρκείας «μάτια», καθιστώντας τη Χώρα μας αδιαλείπτως «κομμάτια!»

   *Ήταν μεσημέρι θυμάμαι της 13ης /12/1967/14:15, τριτοετείς Ίκαροι εμείς (41η Σειρά Ικάρων ΄Β τμήμα) πηγαίναμε με λεωφορείο από τη ΣΙ στην 112 ΠΜ για πτητική εκπαίδευση επί Α/Φ Τ-33!

   *Ένα Στρατιωτικό Τζιπ  μας σταματά έξω ακριβώς από τη Χαλυβουργική! Ένας Λοχαγός των ΛΟΚ και ένας Στρατιώτης οπλισμένοι, ο μεν λοχαγός με αυτόματο, ο δε φαντάρος με περίστροφο μπαίνουν βίαια στο αυτοκίνητο, φωνάζοντας άγρια «Ψηλά τα Χέρια!»

   *Οι πάντες πάγωσαν, νεκρική η σιγή, εκτός από μια φωνή κάποιου που το αυτόματο ακουμπούσε σχεδόν στο στήθος του, μια και καθόταν στην πρώτη αριστερά θέση της δεξιάς πλευράς του λεωφορείου!

   *Ναι, ήμουν εγώ που τόλμησα να πω: «Τί ψηλά τα χέρια Κε Λοχαγέ τι είμαστε μεις; Ίκαροι είμαστε που πάμε να πετάξουμε τις εκπαιδευτικές μας πτήσεις στην Ελευσίνα!»

   *Οκ είπε ακολουθήστε το Τζιπ θα πάμε στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών στον Ασπρόπυργο, με τον πείσμονα να συνεχίζει: «Ποιο Ασπρόπυργο Κε Λοχαγέ σας είπα μας περιμένουν οι Εκπαιδευτές μας για Πτήσεις στην Ελευσίνα!»

   *Τον μετέπεισα, οκ είπε, ακολουθήστε το τζιπ θα πάμε Ελευσίνα! Με το που βγήκαμε στην ευθεία του Α/Δ ο δρόμος είχε γεμίσει στα άρματα Μάχης! Με το που φτάσαμε μας κατέβασαν με τα χέρια στο σβέρκο, αφαιρώντας μας τα μαχαίρια πτήσεων που είχαμε στις φόρμες μας, για περίπτωση εγκατάλειψης! Μας οδήγησαν με όπλα και συνοδεία στο κιόσκι δεξιά της Πύλης!

   *Εκεί ένας σωρός από μίξη προσωπικού διάφορων ειδικοτήτων της Μονάδος! Οι πυροβολισμοί έπεφταν σύννεφο, το ίδιο και οι εκκωφαντικοί κρότοι από βαρέα όπλα εκατέρωθεν! Κάποιοι έπεφταν Υπέρ «Αδελφοκτονίας!»

   *Την επομένη μάθαμε ότι τρεις ή τέσσερις Σμηνίτες Αμύνης είχαν πέσει Νεκροί και κάποιοι είχαν τραυματισθεί. Το μάθαμε όταν τη άλλη μέρα -μια και εκεί διανυκτερεύσαμε-  έκπληκτοι βλέπαμε τα διάτρητα φυλάκια του Αεροδρομίου!

   *Εκεί λοιπόν μπουζουριασμένοι στο Κιόσκι κάτω από βροχή την αποφράδα εκείνη ημέρα ουδέν γνωρίζαμε αργότερα μας πήγαν μ’ένα Λεωφορείο στη Λέσχη κι’εκεί μάθαμε ότι ένας Αντιστασιακός, ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος είχε αποπειραθεί ν’αποτινάξει το «Ζυγό» από το Σβέρκο της Ελλάδας!

    *Αρχηγός, βασικοί επιτελείς και όλοι οι Διοικητές των Μονάδων της ΠΑ άλλαξαν εν μια νυκτί! Κι’αυτοί όμως, άντε οι πιο πολλοί, αργότερα εντάχθηκαν στους «Αντιστασιακούς», που έφτασαν σε αριθμό ίσο σχεδόν με τον πληθυσμό της Ελλάδος! Ντροπή!  Ντροπή καιροσκοπική και σκωπτική στην Αγυρτεία και τη Φαυλοκρατία!

   *Απ’ότι πολύ αργότερα στο πέρασμα του χρόνου έμαθα, μια και μεταξύ μας ούτε κατά διάνοια συζητούσαμε, το ίδιο είχε γίνει και στο πρωινό τμήμα Ά των συμμαθητών μας, με τη διαφορά ότι η συμπεριφορά των λοκατζήδων ήταν ηπιότερη – βλέπετε ότι δεν είχαν ακόμα εκδηλωθεί οι έμπρακτες ενέργειες - απλά ο ρόλος των ρουφιάνων  ήταν πρωταγωνιστικός και καθοριστικός - !

    *Έγιναν κι’άλλα επεισόδια σε άλλες Μονάδες της Αεροπορίας , όπως για παράδειγμα στο Αεροδρόμιο της Τανάγρας το πιο σοβαρό, που εν γένει θα χαρακτήριζα στο σύνολό τους σαν επουσιώδη!

   *Αλήθεια τί πράγματι είχε συμβεί εκείνη την αποφράδα όπως και να’χει ημέρα; Είχαν περάσει οχτώ μήνες από την 21η Απριλίου του 1967! Θα μπορούσε αλήθεια ο Βασιλεύς να σταθεί σε μια κατ’όνομα Βασιλευόμενη Δημοκρατία; Όποιος το πιστεύει είναι αφελής!

   *Σεπτέμβριο του ιδίου έτους πήγε στις ΗΠΑ όπου και στο κογκρέσο επιπλήχθηκε δριμύτατα για την Κυβέρνηση! Εκείνος είπε: "Δεν είναι δική μου Κυβέρνηση!" Με το που γύρισε του είχαν έτοιμο διάταγμα με 450 αποστρατείες! Δύσκολη η θέση του! Μεγάλα τα Διλήμματα!


   *Αποφάσισε να αντιδράσει περισώνοντας Εγώ και Θεσμό, ποντάροντας στο δεύτερο, παρακινούμενος και από πιστούς του πολιτικούς και στρατιωτικούς! Η Αεροπορία με το Μέρος του, το Ναυτικό το ίδιο και κάποιοι μεγάλοι Στρατιωτικοί Συνασπισμοί της Βορείου Ελλάδος το ίδιο!

   *Έφυγε πρωινές ώρες συνοδευόμενος από την οικογένειά του και κάποιους ελάχιστους πιστούς του από το Αεροδρόμιο Τατοϊου με Α/Φ C-47 το γνωστό Ντακότα για τη Βόρεια Ελλάδα καταλήγοντας στην Καβάλα!

   *Κάπου στο ενδιάμεσο ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Λαρίσης Άρχισε να μεταδίδει το ακόλουθο διάγγελμα – που έχει μεταλλαχθεί στη σημερινή καθομιλουμένη και παρατίθεται επιλεκτικά: «Έλληνες κρίσιμες ώρες και στιγμές μου επιβάλλουν να απευθυνθώ προς τον εσάς ζητώντας την αμέριστη συμπαράστασή σας προς αντιμετώπιση Μεγίστης εθνικής κρίσεως.

*Έλληνες ήρθε η στιγμή να ακούσετε την φωνή του Βασιλέως σας. Μέχρι σήμερα στάθηκε αδύνατον να επικοινωνήσω μαζί σας, για να σας καταστήσω γνωστά τα γεγονότα, τις σκέψεις και τις ανησυχίες μου, καθώς και τις ελπίδες μου για το μέλλον!

*Το εθνικό συμφέρον απαιτεί την από πλευράς μου εκδήλωση πρωτοβουλίας, προκειμένου να αποτρέψω τις καταστρεπτικές συνέπειες από την παράταση της παρούσας ανώμαλης κατάστασης.

Το ίδιο εθνικό συμφέρον μου επιβάλλει να επιτρέψω την κατάλληλη προετοιμασία προκειμένου η χώρα μας να επανέλθει στη δημοκρατική ομαλότητα.

*Για τους λόγους αυτούς ζήτησα τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, απαλλαγμένη όμως των ακραίων στοιχείων τα όποια κάθε άλλο παρά  εγγυώνται ομαλή στα μελλούμενα εξέλιξη για τη Χώρα μας ….

*Την κατάσταση της 21ης Απριλίου, που πλαστογράφησε ακόμα και το όνομα μου, αναγκάσθηκα να δεχθώ σαν τετελεσμένο γεγονός, για να αποφύγω άσκοπη αιματοχυσία! Επίσης βίωνα με την ελπίδα ότι με ήπια μέσα θα επετύγχανα την επαναφορά της χώρας στη νομιμότητα ….

*Κλείνοντας το διάγγελμα ως εξής «Πιστεύω στην αναγέννηση και θα υποστηρίξω κάθε προσπάθεια που συντελεί σ’αυτή, γιατί γνωρίζω ότι αυτό σήμερα συνιστά  αίτημα Πανελλήνιο. Η φρόνηση ας ενισχύσει τη θέληση όλων μας για ένα ευτυχές, παραγωγικό και αντάξιο της φυλής μας μέλλον.

*Έλληνες, ακολουθήστε με στο δρόμο της Εθνικής Αναγέννησης. Με αγάπη, πίστη και σύνεση ενωμένοι  ας προχωρήσουμε.

Ζήτω η Ελλάς!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Β.»

   *Το διάγγελμα τούτο θα το χαρακτήριζα προληπτικό και ειλικρινά Προφητικό!

   *Και το Επιμύθιο!

     Εάν είχε εισακουσθεί τότε ο νεαρός Βασιλεύς η ροή της ιστορίας θα ήταν διαφορετική. Δεν θα εξέλειπε πιθανότατα ο θεσμός και πολλές από τις σημερινές αθλιότητες είναι βέβαιο πως δεν θα υπήρχαν! Φυσικά θα εξέλιπε ο «Θρύλος» - «Μύθος – του Πολυτεχνείου, οι πλάνες που αυτός δημιούργησε, γιατί στην ουσία τι έκανε; Έδιωξε βίαια τον Παπαδόπουλο όταν εκδίωξε όλους τους Στρατιωτικούς από την Κυβέρνηση και έφερε Πολιτικούς με Πρωθυπουργό το Μαρκεζίνη, προκηρύσσοντας εκλογές για τον Φεβρουάριο του 1974!


   *Και το χειρότερο θα είχαμε αποφύγει το «Τέρας» Ιωαννίδη, με τις γνωστές ενέργειες και συνέπειες στο Κυπριακό! Τώρα αν δούμε το «Θρύλο του Πολυτεχνείου» σαν «Μίτο» και προσπαθήσουμε από το «Λαβύρινθο» να βγούμε, είναι βέβαιο ότι στα σημερινά μείζονα Κοινωνικά κακά θα βγούμε!


    *Όσο για τους «Αντιστασιακούς» δείτε το ακόλουθο, από το βιβλίο "Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ" του αείμνηστου Συναδέλφου Πτεράρχου Κωνσταντίνου Χατζηλάκου : «Ο συμμαθητής μου (10η Σειρά Σ.Ι), Σμήναρχος (Ι) Μήνης Αναστάσιος που ήταν σε Πολεμική διαθεσιμότητα λόγω τραυμάτων στη Μέση Ανατολή, επί επταετίας είχε συλληφθεί, φυλακιστεί και βασανιστεί γιατί ήταν αντίθετος στο καθεστώς. Το 1974 εκλέχθηκε βουλευτής της Ένωσης Κέντρου - Νέες Δυνάμεις με αρχηγό τον Γεώργιο Μαύρο. Μετά από δύο χρόνια παραιτήθηκε. Σε ερώτηση μου γιατί παραιτήθηκες απάντησε: "Τι δουλειά έχω εκεί εγώ ρε Κώστα με τόσους Αντιστασιακούς;” Αυτό κι’αν δεν τα λέει όλα , λέει πολλά, πάρα πολλά!


    *Και για να κλείσουμε επειδή είχα την τύχη να  γνωρίσω από κοντά τον Κωνσταντίνο, μπορώ ενόρκως να βεβαιώσω ότι ήταν ένας απλός, απέριττος και εξαίρετος Άνθρωπος! Ένας άνθρωπος που εκείνη την ημέρα κατέληξε αρχικά στην Ιταλία και στη συνέχεια στην Αγγλία, επιστρέφοντας ουσιαστικά στη Χώρα που γεννήθηκε για να ενταφιαστεί στη γενέτειρά του στις 10/1/2023!

 Ο Παπαδόπουλος έκανε, κατά την ταπεινή μου άποψη, ένα Μοιραίο λάθος, το εξής: «Εντός διετίας έπρεπε να προκηρύξει αδιάβλητες εκλογές και όχι αρχές του 74! Το θέμα είναι θα τον άφηναν  ακόμα και τότε Ιωαννίδηδες και λοιποί! Η κρίση στην Ιστορία δεν είναι εύκολη, ούτε υπόθεση απλή!

 

  

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας