Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΜΑΚΡΑΝ Ο ΠΡΩΤΟΣ!

Σπύρου Κίκερη


ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ
ΜΑΚΡΑΝ Ο ΠΡΩΤΟΣ!

*Επετειακό!
Εις ανάμνηση
της τραγικής του Δολοφονίας
9/10/1831!

"Μακράν ο Πρώτος
κι'ίσως ο Μόνος!"
36
Ήταν ο πιο Μεγάλος
ήταν ο πιο Τρανός
Ήταν ο πιο Σπουδαίος
και Άξιος Ταγός!

Τον ζήλεψαν αξίες
και παραεξουσίες!
Τον ζήλεψαν οι Μοίρες
και οι Συνωμοσίες!

Ατύχησαν οι Έλληνες, γιατ'ήτανε μικροί
φτηνοί, φαιδροί, ανώριμοι
και φατριαστικοί!
Ευτύχησαν οι Ελβετοί, που ήταν καθαροί
και θέλανε ο τόπος τους
σωστά να πορευτεί!

Σ'αυτό το "Πτώμα"βλέπω τη Χώρα
και στην Εικόνα, τη μαύρη ΄Ωρα!

Η Ελλάδα και μόνον απ'αυτόν τον Άνθρωπο
θα μπορούσε να'ναι αλλιώς!
Ίσως εκεί υπογράψαμε την ισόβια καταδίκη
χωρίς δίκη, που λέγεται διχασμός!
Με χέρια οικτρών δολοφόνων
και μεγάλων μας Ηρώων, δυστυχώς!

Βασικά του Στοιχεία.
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 10 φεβ.1776! Ήταν το 6ο παιδί του Αντώνη Καποδίστρια εξαίρετου νομικού και της Διαμαντίνης Γονέμη! Οι οικογένειες των οποίων ήταν γραμμένες στη χρυσή βίβλο της Δημοκρατίας της Βενετίας, φέροντας τον τίτλο του Κόμη!
  Η καταγωγή των Καποδίστρια ήταν από το Capo D’Istria, της Σλοβενίας κατ’άλλους από τη Βενετία. Η καταγωγή της μητέρας από την Κύπρο!
  Σπουδές: Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στην Ιερά Μονή Πλατυτέρας στην Κέρκυρα. Στο Μοναστήρι της Αγίας Ιουστίνης έμαθε Λατινικά, Ιταλικά και Γαλλικά! Ακολούθησε η Ιατρική Σχολή της Πάντοβας, καθώς η Φιλοσοφία και τα Νομικά! Λέγεται ότι είχε τρία Διδακτορικά! Δεν μπόρεσα να το επιβεβαιώσω. Αυτό το λέω γιατί στα βιογραφικά επωνύμων είμαι δύσπιστος, λόγω των σφετεριστών κληρονόμων και του περίγυρου των γλειφτών!
  Ο Καποδίστριας με την επάνοδό του στην Κέρκυρα άσκησε αφιλοκερδώς το επάγγελμα του γιατρού, για το λόγο αυτό, οι Κερκυραίοι του έδωσαν τα προσωνύμια «Του Παρήγορου Ιατρού και του Ευεργέτη πατέρα!»

  Εμπλοκή με τα Κοινά (Διακρίσεις)
  *Το 1802 είναι ιδρυτικό μέλος του Εθνικού Ιατρικού Συλλόγου και γραμματέας του! Το 1803 ορίζεται γραμματέας εξωτερικών υποθέσεων του Κράτους της Ιόνιας Πολιτείας! Το 1806 αναλαμβάνει τη Δημόσια Σχολή Δημοκρατίας! Το 1807 ορίζεται έκτακτος επίτροπος Αγίας Λευκάδας, για να προλάβει την κατάληψή της από τον Αλή!
  *Το 1808 ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Κόμης Νικολάϊ Πέτροβιτς του απονέμει τον τίτλο του Ιππότη ΄Β τάξεως του τάγματος της Αγίας Άννας και τον προσκαλεί στην Αγία Πετρούπολη αναθέτοντάς του καθήκοντα Κρατικού Συμβούλου στο ΥΠΕΞ! Το 1811 ορίζεται ακόλουθος πρεσβείας στη Βιέννη! Το 1812 Αξιωματούχος πολιτικών καθηκόντων στη Στρατιά του Δούναβη! Το ίδιο έτος του απονέμεται το παράσημο ΄Γ τάξεως του Αγίου Βλαδίμηρου! Το 1813 παρασημοφορείται από τον Τσάρο με το Μεγαλόσταυρο της Αγίας Άννας και αποστέλλεται στην Ελβετία σαν μυστικός εντεταλμένος του, με σκοπό προσεταιρισμού της φιλικά προσκείμενης προς τη Γαλλία Κυβέρνησης! Στη συνέχεια διορίζεται επίσημα
34πληρεξούσιος Υπουργός του Τσάρου στην Ελβετία! Η απόλυτη ανεξαρτησία της Ελβετίας όπως τη γνωρίζουμε σήμερα είναι έργο
55δικό του! Εκείνος συνέταξε το Σύνταγμα της Ελβετίας προβλέποντας την αυτονομία των 27 καντονιών, τερματίζοντας τον ανελέητο αλληλοσπαραγμό αυτών και συντελώντας στη γέννηση ενός ιδιαίτερου Εθνικισμού!
  *Οι Ελβετοί σαν ένδειξη ευγνωμοσύνης των προσφορών του τον ανακήρυξαν «Επίτιμο Πολίτη» της χώρας τους και δημότη Λωζάννης! Για την εκεί προσφορά του παρασημοφορήθηκε από τον Τσάρο με τον Σταυρό ΄Β τάξεως του Άγιου Βλαδίμηρου!
  *Το 1814 διορίζεται αντιπρόσωπος της Ρωσίας στη Βιέννη σαν μέλος της επιτροπής συνεδριάσεων των πέντε (Ιερά Συμμαχία)! Το ίδιο έτος τιμάται με το Μεγαλόσταυρο του Λεοπόλδου από το Βασιλιά της Αυστρίας καθώς του Ερυθρού Αετού από το Βασιλιά της Πρωσίας!
  Για να κλείσουμε τα περί διακρίσεων θα πρέπει ν’αναφέρουμε και τα εξής: Πολλοί δρόμοι και πλατείες στην Ελβετία φέρουν τ’ονομά του! Ο Αερολιμένας της Κέρκυρας επίσης! Το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1911 κατόπιν επιθυμίας του Ευεργέτη Ιωάννη Δομπόλη μετονομάσθηκε Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών! Ανδριάντας του υπάρχει στα προπύλαια, καθώς στην κεντρική πλατεία της πόλης CAPO D’ISRIA της ΣΛΟΒΕΝΊΑΣ!
  *Στις 21 Σεπ. του 2009 έγιναν τα αποκαλυπτήρια προτομής του σε κεντρικό σημείο της Λωζάννης παρουσία της Ελβετίδας Υπουργού Εξωτερικών και του Ρώσου ομολόγου της !
  *Τέλος στην Κέρκυρα όπου και ο Τάφος του, λειτουργεί το Μουσείο Ιωάννη Καποδίστρια και στο Εθνικό Μουσείο της Αθήνας φιλοξε νούνται προσωπικά του αντικείμενα και το απέρριτο γραφείο του!

Ecce Homo (Ίδε ο Άνθρωπος!)
  Αυτός ήταν σε γενικές γραμμές ο άνθρωπος που οι Έλληνες στην απελπισία τους επέλεξαν ομόφωνα, για επταετή θητεία διακυβέρνησης, σαν το μόνο κατάλληλο να κάνει Κράτος το Χάος και Έθνος το Αίσχος!
  Ας δούμε τώρα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μεγάλου ανδρός, πίσω απ’τις πράξεις του:
39   *Το 1822 υπέβαλλε την παραίτησή του, από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών της ισχυρότερης χώρας του Κόσμου τότε, λόγω της
45επανάστασης της χώρας του! Μια παραίτηση που δεν έκανε δεκτή ο Τσάρος, δίνοντας σ’αυτόν άδεια επ’αόριστον, διατηρώντας του όλα τα προνόμια !
  *Με την εγκατάστασή του στη Γενεύη έπρεπε να κατοικήσει σε μέγαρο ανάλογο της θέσης του, να έχει τέσσερες άμαξες και ανάλογο υπηρετικό προσωπικό, αντί αυτών εκείνος προτίμησε ένα διαμέρισμα δύο δωματίων και έναν βοηθό!
  *Όταν οι λοιποί διπλωμάτες τον ρωτούσαν έκπληκτοι για τον τρόπο διαβίωσής του, εκείνος απαντούσε:
«Αφού πρώτον εκτύπησα τας θύρας των εχόντων, ηναγκάσθην κατόπιν να χτυπήσω και τας θύρας των φτωχών ζητώντας τον οβολόν τους προκειμένου να στείλω τρόφιμα και εφόδια εις τον Ελληνικόν Λαόν! Έπρεπε να ημπορώ να τους λέγω, έδωσα πρώτος εγώ τα πάντα και φρόντισα να μην εξοδεύω για τον εαυτό μου άνω των 60 φράγκων το μήνα. Όλον τον υπόλοιπον μισθό μου τον στέλνω στην Ελλάδα!»
  Όταν έφτασε στην Ελλάδα ως Κυβερνήτης του είχαν προετοιμάσει πολυτελέστατο μέγαρο ως κατοικία στην Αίγινα την οποία και δεν αποδέχθηκε! Με δικά του έξοδα επιδιόρθωσε μια απέρριτη οικία την οποία και νοίκιασε!
  Ήθελε να ζει απλά συμμεριζόμενος την επικρατούσα στη χώρα του κατάσταση! Το κρεβάτι του ήταν σιδερένιο και το τραπέζι του από απλό ξύλο! Την οικοσκευή του από τη Γενεύη ουδέποτε την άνοιξε και τα επίσημα ενδύματά του ποτέ δεν τα φόρεσε!
41   Αυτός ήταν ο Καποδίστριας, ένας Κόμης πριν τη γέννησή του και ένας άνθρωπος που αν σε όποιο του ένδυμα έβαζε τα παράσημά του θα θάμπωνε και τον Αυγουστιάτικο Ελληνικό ήλιο!
  Ο γιατρός του, κάποια στιγμή του συνέστησε βελτίωση της διατροφής του και εκείνος απάντησε «θα επιτρέψω στον εαυτό μου βελτίωση της διατροφής μου, όταν πια θα είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχει ούτε ένα Ελληνόπουλο που πεινάει!»

Τα Απαράμιλλα του Ανδρός!
  Το Πανελλήνιο και η Γερουσία δυο φορές ψήφισαν για το ύψος του μισθού που έπρεπε να του δίνεται και εκείνος ουδέποτε αποδέχθηκε μια δεκάρα!
  Στην ΄Δ Εθνοσυνέλευση στο Άργος στις 4 Αυγούστου του 1829 είπε, θαυμάστε:«Είμαι ευτυχής διότι ηδυνήθην να προσφέρω δια την Εθνικήν ανεξαρτησίαν και ελευθερίαν, δι’αυτό το θεάρεστον έργον τα λείψανα της μετρίας καταστάσεώς μου, εις το θυσιαστήριον της Πατρίδος! Δια τον αυτόν τούτον λόγον Θέλει αποφεύγει και δεχθεί την προσδιοριζομένη ποσότητα εξόδων του Αρχηγού της Επικρατείας, απεχόμενος, ενόσω τα ιδιαίτερά μου χρηματικά μέσα επαρκούν από το να αγγίσω μέχρι οβολού τα δημόσια χρήματα, προς ιδίαν μου χρήσιν...Αποστρέφομαι το να προμηθεύω εις τον εαυτό μου τας αναπαύσεις και απολαύσεις του Βίου, αι οποίαι προϋποθέτουν την ευπορίαν, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων, περικυκλωμένοι από πλήθος ανθρώπων βυθισμένων εις την εσχάτην αμηχανίαν και απελπισίαν!»
   Θαυμάσατε στα λόγια του, που σας μεταφέρθηκαν αυτολεξεί, ταπεινότητα, ανιδιοτέλεια και Μεγαλείο Πολιτικού Ανδρός;
  Ακούστε και τη συνέχεια των λόγων του, να ριγήσετε:«...Ελπίζω ότι όσοι εξ’υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει ότι εις τας παρούσας περιστάσεις, δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς ανάλογους με τους βαθμούς των υψηλών τους Υπουργημάτων, αλλά ότι οι μισθοί αυτοί πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσία της!»
  Σας θυμίζουν μήπως κάτι τα λόγια τούτα; Σας διεγείρουν μήπως για τους σκληρά εργαζομένους και αδρά αμειβομένους εκλεκτούς μας; Τους μισθοφόρους των 10.000 ευρώ και πλέον κατά μέσο όρο, με τους επιεικέστερους υπολογισμούς; Τους αφορολόγητους στις αποδοχές τους κατά 75%; Αυτούς με τα επιδόματα οργάνωσης γραφείου, ενοικίου, Αεροπορικών εισιτηρίων, σταθερών και κινητών
τηλεφώνων! Αυτούς τους δικαιούχους ατελών δανείων και πρόωρους συνταξιούχους των 4.880 ευρώ με 4 μόνον έτη θητείας;
  Ας μην κρίνουμε τους νόμους περί ευθύνης Υπουργών και περί ασυλίας βουλευτών ούτε τις συμπεριφορές ενίων εξ αυτών, όπως πολλών κυρίων!
  Όλα τούτα αν δεν είναι γνωρίσματα και ιδιότητες Κοτζαμπάσικης Νοοτροπίας Εξουσιαστικής, πέστε μου εσείς τι είναι;
  Ας αφήσουμε όμως αυτούς στην πένα του ηθικού και φιλαλήθους Ιστορικού και ας επανέλθουμε στο μεγαλείο ανιδιοτέλειας του Καποδίστρια, που σε άλλη περίπτωση, πέραν των προηγουμένων λέει:« Θα κάμνω και το επάγγελμα του ζητιάνου για να βοηθήσω την Πατρίδα μου, που κόκκινη είναι από το αίμα που έχει χυθεί!»
43   Στο συνέδριο της Βιέννης τον Μάιο του 1815, είπε: «Χρέος των μεγαλειοτάτων είναι η λήψη πρόνοιας και δια το καταδυναστευόμενον Ελληνικόν Έθνος   !»
  Τότε ο Μέττερνιχ, με ειρωνικό ύφος του είπε: « Κύριε Κόμη, η Ευρώπη δε γνωρίζει Έλληνες, γνωρίζει μόνον την Οθωμανικήν Αυτοκρατορίαν υπό την εξουσίαν της οποίας είναι οι Έλληνες. Δια τούτο φαίνεται Κε Κόμη υποστήριξες και άφησες εκτός της Ιεράς Συμμαχίας το απέραντον Οθωμανικόν Κράτος, όμως να γνωρίζεις ότι δεν θα επιτύχεις τις ελπίδες σου περί τούτου.
Τότε ο Τσάρος Αλέξανδρος διέκοψε τον Μέττερνιχ λέγοντας « Οι Έλληνες δια της θείας πρόνοιας και της Ευρωπαϊκής αιχμής ενόπλου βοηθείας θέλουν ελευθερωθεί ταχέως!»

Έργο Ιεραποσολής!
  Ας δούμε όμως συνοπτικά το έργο της ιεραποστολής του Καποδίστρια στην Ελλάδα που άρχιζε με τη Θεία φράση « Εάν ο Θεός μεθ’ημών, ουδείς καθ’ημών!» Μια Φράση προφητική, που ειπώθηκε στην πρώτη του ομιλία στο Ναύπλιο:
  *Συνέχισε αμείωτα τον κατά των Τούρκων αγώνα, δίνοντας οντότητα σε μια ανύπαρκτη χώρα!
40   * Αναδιοργάνωσε τις Ένοπλες Δυνάμεις, μετατρέποντας τα άτακτα στρατεύματα σε τακτικό στρατό, ιδρύοντας τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων! Κρατικοποίησε το Στόλο, κατασκευάζοντας ναυπηγεία στον Πόρο και το Ναύπλιο!
  *Χώρισε την Ελλάδα σε Διοικητικές περιφέρειες και δημιούργησε Δικαστικό Κλάδο! Ίδρυσε Ληξιαρχεία και κατήρτισε κτηματολόγιο. Στο πρόβλημα κατανομής και αναδιανομής της Γης δεν πρόλαβε να δώσει ουσιαστική λύση και έτσι εκατομμύρια στρέμματα έμειναν στους κοτζαμπάσηδες, στους τσιφλικάδες και στην Εκκλησία!
  *Ίδρυσε Εθνικό Νομισματοκοπείο και καθιέρωσε τον φοίνικα σαν Εθνικό Νόμισμα αντικαθιστώντας το τουρκικό γρόσι, ιδρύοντας την Εθνική Χρηματική Τράπεζα, με βασικό κεφάλαιο δωρεά επίσης του ευεργέτη Ιωάννη Δομπόλη!
  *Ίδρυσε το πρώτο Αρχαιολογικό Μουσείο! Ελληνικό και Γαλλικό τυπογραφείο! Ορφανοτροφείο στην Αίγινα, Εκκλησιαστική Σχολή στον Πόρο και Γεωργική Σχολή στην Τίρυνθα!
  Το έργο του σε διεθνές επίπεδο ήταν τεράστιο! Ο μακαριστός Χριστόδουλος, σχολιάζοντας αυτό, σε ομιλία του στις 27 Φεβρουαρίου του 2007, αφού τον ονόμασε «Πρίγκιπα του Ονείρου» είπε: «Ότι μ’αυτά που έκανε και είπε για την Ευρώπη και τον Κόσμο αποδείχθηκε ότι έβλεπε πάνω από έναν αιώνα μπροστά!»

  Ολίγον προ του Ανοσιουργήματος
  *Επιστολή προς Υδραίους Πλοιοκτήτες, σ’απάντηση αιτήσεων προς χρηματική αποζημίωση:«Μόλις βελτιωθούν τα οικονομικά της χώρας, η Ύδρα θα πάρει το μερίδιο της καθόσον το δίκαιον απαιτεί!»
  Όμως η Ύδρα είχε ήδη μετατραπεί στο απόλυτο κέντρο του αντικαποδιστριακού αγώνα κι’ήταν τόσοι εκεί! Ο ηγέτης του Αγγλικού κόμματος Μαυροκορδάτος, ο Τρικούπης, ο Κοραής, ο Κουντουριώτης, ο Πολυζωϊδης εκδότης της πύρινης εφημερίδας «Απόλλων» και πάνω απ’ολους ο Αντρέας Μιαούλης, γιος του Δημητρίου βώκου Υδραίου Κοτζαμπάση και μεγαλοπλοιοκτήτη!
50
  *Επιστολή προς τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη σ’απάντηση των αιτήσεών του επίσης για χρηματικές αποζημιώσεις:« Ήθελα να έχω κάμποσα εκατομμύρια τάλιρα δια να σας δώσω αλλά καθώς σας είπα το μεν ιδιαίτερόν μου ταμείον είναι κενόν, το δε Δημόσιον μόλις δύναται να επαρκέση εις τας κατεπείγουσας ανάγκας του τρέχοντος μηνός και το πολύ του ημίσεως του επομένου!»Υπουργός Οικονομικών, ξέρετε ποιος ήταν; Ήταν ο Ιωάννης Δομπόλης, γιος Ηπειρώτη μετανάστη στη Ρωσία. φυσικά αμισθί!
  Ωστόσο το 1830 εκδηλώθηκε η ανταρσία της Μάνης υπό την ηγεσία του αδελφού του Πετρόμπεη, Τζανή! Αποτέλεσμα της ανταρσίας ήταν ο περιορισμός του Πετρόμπεη στο Ναύπλιο, η απόπειρα διαφυγής του μ’αγγλικό πλοίο, καθώς η σύλληψη και η φυλάκιση του!
  Επιστολή στο Γάλλο Ναύαρχο LACCANTE «Εγώ δε και τις δολοπλοκίες όλων σας εγνώριζα, αλλά έκρινα ότι δεν έπρεπε να κόψω το νήμα της συνεργασίας μαζί σας, γιατί έδινα προτεραιότητα στην ανασυγκρότηση της Ελλάδος! Αν έκοβα τις σχέσεις με τις προστάτιδες δυνάμεις τούτο θα ήταν εις βάρος της Ελλάδος και δεν ήθελα να προσθέσω βάρος και στη συνείδησή μου αφήνοντας τα πράγματα να λαλήσουν μόνα τους!»
  Και Πράγματι τα πράγματα δεν άργησαν να λαλήσουν και λάλησαν τρις!Δεκατρείς μέρες προ της δολοφονίας του, στέλνει επιστολή στον Έλληνα πρέσβη στο Παρίσι, ζητώντας να προβεί σ’έντονα διαβήματα στη Γαλλική Κυβέρνηση για την πρωτοφανή και ανεπίτρεπτη ανάμιξη των Γάλλων και των Άγγλων στις φοβερές αντικυβερνητικές ενέργειες της Ύδρας και της Μάνης..!»
  *Και για να συνοψίσουμε, ο Καποδίστριας δεν πίστευε κατά βάθος ότι θα βρεθούν Έλληνες, που θα τον δολοφονούσαν! Η φύση του χαρακτήρα του τον ανάγκασε να μην έχει προσωπική φρουρά, παρά του ότι είχε επίγνωση στο ότι διαβιούσε και κυβερνούσε σ’ένα ναρκοπέδιο περιτριγυρισμένος από ρουφιάνους, δολοπλόκους και πουλημένους σφαγείς!
*Στο σημείο αυτό σας μεταφέρονται, χαρακτηρισμοί του Καποδίστρια από συγγραφή του Καζαντζάκη:«Ήταν μια ασκητική, πολυσύνθετη τραγική φυσιογνωμία που ήξερε πως είναι δύσκολο να μερώσει τόσα θεριά και τις βουλιμίες τους! Κι’ακόμα πιο καλά ήξερε πως σαν τους Άγιους Μάρτυρες στο λάκκο των Λεόντων κατέβαινε, μη διστάζοντας για τούτο, από αγάπη προς την Πατρίδα   !»
  *Κάποια από τα τελευταία του λόγια ήταν και τα εξής: «Είμαι αποφασισμένος να θυσιάσω τη ζωή μου για την Ελλάδα και θα τη Θυσιάσω! Εάν οι Μαυρομιχαλαίοι θέλουν να με δολοφονήσουν, ας με δολοφονήσουν, θα’ρθει κάποτε μια μέρα που οι Έλληνες θα εννοήσουν τη σημασία της Θυσίας μου!»

  Πόσο έξω έπεσες Καποδίστρια;
  Αφίσες δικές σου δεν είδαμε ή σπάνια είδαμε στους τοίχους των σχολείων, στους δρόμους των παρελάσεων, στις πλατείες και στις αίθουσες διαλέξεων κατά τους πανηγυρικούς των εθνικών μας επετείων! Αντίθετα βαρεθήκαμε στη ζωή μας να βλέπουμε Ήρωες με Φέσια όπως του Μπέη της Μάνης!
51

Η Δολοφονία Αισχίστη Προδοσία!
  Αυτόν λοιπόν τον Άνθρωπο τόλμησαν να δολοφονήσουν, ετούτα τα ανθρωποειδή που Νεοέλληνες λέγονται! Αυτόν που πολύ φοβάμαι αν έλειπε, η χώρα μας ίσως σήμερα να’ταν η δεύτερη μειονότητα των Τούρκων!
Ήταν χάραμα Κυριακής, 9 Οκτωβρίου 1831, όταν και ο Καποδίστριας μετέβαινε στην εκκλησία, συνοδευόμενος από τον μονόχειρα συνοδό του. Ακριβώς έξω από την εκκλησία πυροβολήθηκε και μαχαιρώθηκε θανάσιμα, από τους Κωνσταντίνο και Γεώργιο Μαυρομιχάλη αδελφό και γιό αντίστοιχα του Πετρόμπεη! Εκεί ορφάνεψε η Ελλάς, κι’εύχομαι ψεύτης να βγώ, για έναν ακόμα αιώνα!

  Από τους δολοφόνους ο Κωνσταντίνος διαμελίστηκε από το εξαγριωμένο πλήθος, που εκλιπαρούσε με τη φράση: «Δεν φταίω εγώ, άλλοι μ’έβαλαν!» Από το κορμί του απέμεινε ο μηρός του ενός ποδιού του, που πετάχτηκε στη θάλασσα! Ο έτερος των δολοφόνων Γεώργιος Μαυρομιχάλης κατάφερε να ξεφύγει, να εισέλθει στην οικία του
53
Γάλλου Πρέσβη και να ζητήσει άσυλο με την φράση «Σκοτώσαμε τον τύραννον, εμπιστευόμαστε την τιμήν της Γαλλίας, να τα άρματά μας!»
  Ο Γάλλος επιτετραμμένος μπροστά στις απειλές του εξαγριωμένου πλήθους, αναγκάστηκε να τον παραδώσει στην αστυνομία, για να καταδικαστεί σε θάνατον δια τυφεκισμού!
  Η Σορός του μέγιστου των Ελλήνων Πολιτικών, αφού βαλσαμώθηκε τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα και μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα για να ενταφιαστεί στη Μονή Πλατυτέρας! Υπογραμμίζεται ότι ο Καποδίστριας ήταν ο πρώτος και ένας από τους δύο Πρωθυπουργούς της χώρας μας, που έχουν δολοφονηθεί!
  Η δολοφονία του Καποδίστρια, απέδειξε την πιο πικρή διαχρονική κατάρα των Ελλήνων που θέλει αυτόν που δεν αφομοιώνει το σύστημα να αποβάλλεται, πάση θυσία από το σύστημα! Κάτι που ισχύει παγίως στη χώρα μας!

  Πικρόχολα Σχόλια και Έπαινοι μετά τη Δολοφονία.
  *Μέττερνιχ: «Ο Καποδίστριας είναι πλέον νεκρός, μα εγώ δεν φοβάμαι νεκρούς και φαντάσματα!»
  *Αναστάσιος Πολυζωϊδης Εκδότης της εφημερίδας Απόλλων. Έκλεισε την εφημερίδα αμέσως μετά τη δολοφονία, γράφοντας στο τελευταίο της φύλλο: «Παύομεν την έκδοσίν επειδή απολαύσαμεν τον σκοπόν μας! Ο τύρρανος δεν υφίσταται πλέον!»
  *Κωσταντίνος Τσάτσος Τέως Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας- Ακαδημαϊκός: «Αν κυβερνούσε την Ελλάδα μερικά χρόνια ακόμη, η Μοίρα του τόπου θα ήταν διαφορετική!»
  *Χένρυ Κίσσιγκερ ΥΠΕΞ ΗΠΑ, στη διδακτορική του διατριβή το 1954 με τίτλο ‘‘Προβλήματα της Ειρήνης 1812-1822’’ Δικαιολογώντας το μίσος του Μέττερνιχ, γράφει: «Ο Αυτοκράτωρ Αλέξανδρος αποτελούσε πηγή ανησυχίας για τους συμμάχους, οφειλόμενη κατά βάση, στον Καποδίστρια που ο δογματισμός του και ο Πανελληνισμός του, προκαλούσαν τη μανιώδη αντιπάθεια του Μέττερνιχ!»
  *Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης το 1840 ακούγοντας γνωστό του να κατηγορεί τον Καποδίστρια, είπε: «Δεν μετράς καλά φιλόσοφε, ανάθεμα στους Αγγλογάλλους που ήσαν η αιτία και’γω να χάσω τους δικούς μου και το Έθνος έναν άνθρωπο που δεν πρόκειται να ξαναβρεί, το αίμα του οποίου ως τώρα με παιδεύει!»
Αυτό δε λέγεται λύτρωση και εξιλέωση, μεγαλοήρωα του Φεσιού, δοσίλογε, που όχι μόνο ποτέ δε λογοδότησες, τουλάχιστον, για την αισχρή σου ηθική, αυτουργία, αλλά "δικαιώθηκες" από την άθλια Ιστορία, μιας άμοιρης Πατρίδας.
Κείνοι που δολοφόνησαν τον Καποδίστρια, δολοφόνησαν την Ελλάδα», Ζαν Εϊνάρ, Γαλλοελβετός τραπεζίτης και φιλέλληνας.
«Ο Κυβερνήτης κέρδισε πολύ μετά τον θάνατό του. Αν σηκωνόταν από τον τάφο του, όλη η Ελλάδα θα ‘τρεχε να τον προσκυνήσει», Ανδρέας Ζαΐμης.
«Πολλαί αρεταί, εκόσμουν τον άνδρα. Σεμνά ήσαν τα ήθη του, ακέραιος ο χαρακτήρ του και αγαθή η διάθεσίς του», Σπυρίδων Τρικούπης.
«Ναι, κύριε, η Γαλλία και η Αγγλία είναι που δολοφόνησαν τον αδερφό μου», Αυγουστίνος Καποδίστριας, απευθυνόμενος προς τον φιλέλληνα και ιστορικό Φρίντριχ Τιρς.
«Δεν μετράς καλά φιλόσοφε… Ανάθεμα στους Αγγλογάλλους που ήσαν η αιτία κι εγώ έχασα τους δικούς μου και το Έθνος έναν άνθρωπο που δεν θα τονε ματαβρεί, και το αίμα του με παιδεύει ως τώρα…» Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης (1840) προς τον ιατροφιλόσοφο Πύρρο, που κατηγόρησε τον Ι. Καποδίστρια.
«Όποτες ήτανε στην Ελλάδα αυτός ο Μαυροκορδάτος, την έφαγε… Ποιος σκότωσε τον Καποδίστρια παρ’ αυτός; Και θέλει να μιλάει ακόμα!» Θεόδωρος Γρίβας, οπλαρχηγός του 1821 στη Βουλή (26/1/1845), παρουσία του Μαυροκορδάτου.

 «Ενάρετος ανήρ […] όστις εθυσίασε το παν δια την πατρίδα του, απέθανε θύμα ιδιεταίρας εκδικήσεως […]. Οι Έλληνες πάσης φατρίας θέλουν γνωρίσει αργότερα την αμέτρητον ζημίαν, την οποίαν υπέφερον, θέλουν ιδεί εντός ολίγου, ότι δεν υπάρχει άνθρωπος ικανός ν’ αναπληρώση την έλλειψιν του Κόμητος Καποδίστρια, και όταν εξετάσουν όλα όσα έπραξε δια την πατρίδα του, θέλουν τον αναγνωρίσει ως τον αγαθώτερον άνθρωπον»Εϋνάρδος, φιλέλληνας συνεργάτης του Καποδίστρια.

Το Επιμύθιο
    Το 2008 ο Σκάι έκανε μία σοβαρή έρευνα, για τους σπουδαιότερους Έλληνες, όλων των εποχών! Οι σύγχρονοι Έλληνες λοιπόν προτίμησαν τον Καποδίστρια μία θέση πριν τον Πλάτωνα και δύο πριν τον Περικλή!
   Φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται οι Έλληνες, όμως εκτιμώ πως συνήθως  αντιλαμβάνονται αργά και μερικές φορές, όταν πλέον είναι, απολύτως  αργά! Αυτό ας μείνει σαν δίδαγμα, τούτης της επίπονης γραφής!

Με Τιμή
Σπύρος Κίκερης.

4 σχόλια:

  1. Έχω διαβάσει και θυμάμαι την ανάρτηση!
    Με λάφυρο το σαφές επιμύθιο, σας στέλνω την εκτίμησή μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νικολοπουλος Κων/νος19 Απριλίου 2021 στις 12:32 μ.μ.

    Στο βιβλιο του Κοκκινακη υπαρχουν και αλλα στοιχεια για την δολοφονια του Καποδιστρια .Η γυναικα που ηταν πανω στο μπαλκονι την ωρα της δολοφονιας στην καταθεση της μιλησε και για αλλα προσωπα που ηταν μαζι και αλλος πυροβολησε στο κεφαλι τον Καποδιστρια.Η σφαιρα του Κων Μαυρομιχαλη κτυπησε στον τοιχο.Ο Γ Μαυρομιχαλης μονο τον μαχαιρωσε.Ο Μιαουλης και οι Υδραιοι χρηματοδοτησαν και εδωσαν την εντολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ, Σ ΑΥΤΌΝ ΑΞΊΖΕΙ ΑΥΤΉ Η ΛΈΞΗ.!!!!
    ΕΎΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΆΡΤΗΣΗ ΣΑΣ.!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας