Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΠΕΡΕΛΑΦΡΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ! ΤΑΤΟΙ 19 και 20/2/2022

 Συγκοινωνούντα Δοχεία όλοι οι Φορείς στην Αεροπορία!

*Μ’αφορμή το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Υπερελαφρών Αεροσκαφών! Αεροδρόμιο Τατοϊου 19 και 20/2/2022!

   Όπως κάθε Αεροπορική εκδήλωση έχει το δικό της ενδιαφέρον, έτσι κι’αυτή, τουλάχιστον για μένα και εκτιμώ για όλους 

συμμετέχοντες ή μη, ήταν ιδιαίτερα συγκινητική! Το να παλεύεις με τα δευτερόλεπτα για την ακρίβεια στους χρόνους ή με τα μέτρα και τα εκατοστά για την τελειοποίηση των προσγειώσεων ακριβείας δεν είναι λίγο!


   Δεν είναι λίγο να βλέπεις ΑμεΑ, με αναπηρία 100% και το μισό του σώματός του ανενεργό να συμμετέχει!

   Δεν είναι λίγο βλέπεις συμμετέχοντα να συμμετέχει με Νο2, σε ρόλο συγκυβερνήτη – βοηθού – τον εγγονό του ηλικίας δεκατρεισήμισι ετών, να αποσπά
το πρώτο Βραβείο και να έχει υπάρξει μαθητής σου σε εκπαίδευση Αέρος!!!

   Ούτε και να μαθαίνεις ότι το Αεροσκάφος με το οποίο πέταγε ανήκε σε Ιταλό ΑμεΑ με κομμένα πόδια και ήταν τροποποιημένο ώστε ο χειρισμός των ποδωστηρίων να γίνεται με τα χέρια!

   Δεν είναι λίγο να βλέπεις προσκυνητές της Αεροπορικής Ιδέας να συρρέουν από Ήπειρο, Μακεδονία, Κρήτη και όχι μόνο, σ’έναν εκ προοιμίου Ιερό Χώρο για ένα προσκύνημα στη μεγάλη Ιδέα!


 Δεν είναι λίγο να βλέπεις πρώην Συναδέλφους σου στην Ηγεσία της  Ύψιστης Πολιτικής Αεροπορικής Αρχής στη Χώρα μας (ΥΠΑ), ούτε και λίγο να βλέπεις το Διοικητή του Στρατοπέδου Δεκελείας και να σου θυμίζει ότι υπήρξες Διοικητής του στην Αεροπορική Ακαδημία, που λέγεται Σχολή Ικάρων!

   Δεν θέλω να κουράσω έσκυψα και΄γω σαν ταπεινός προσκυνητής το γόνυ μου, για μια ακόμα φορά σε μια Ιδέα που μας ενώνει όλους και δεν άντεξα στον πειρασμό την ώρα που απένειμα το βραβείο σ’ένα των βραβευθέντων, δυο λόγια κατασυγκινημένος αυθόρμητα

μην πω: «Είμαστε όλοι προσκυνητές στην ίδια ιδέα και για μένα δεν υπάρχουν επαγγελματίες και ερασιτέχνες σ’αυτή, γιατί από τη στιγμή που βρίσκεσαι στον Αέρα, οφείλεις να είσαι επαγγελματίας, γιατί οι κανόνες στους Ουρανούς είναι για όλους ίδιοι!

   Όλοι υπηρετούμε μια Ιδέα που άρχισε από ένα μύθο και δύο ποδηλάτες, αλλά που δεν έχει τέλος για τ’ουρανού τους Ιχνηλάτες! Ναι είμαι σίγουρος πως η Ιδέα αυτή δεν έχει τέλος!

   Είναι υπό έκδοση ένα βιβλίο μου με τίτλο "Ονειροδρόμια"- δεν το λέω για λόγους διαφημιστικούς - έχω γράψει κι'άλλο βιβλίο Αεροπορικού περιεχομένου, 1500 αντίτυπα τα μοίρασα ! Το λέω γιατί εκεί θίγω την Αεροπορική Ιδέα σε όλους τους τομείς, μ'εστιασμό στους πεσόντες μας, όμως τις Αερολέσχες δεν τις άφησα έξω, γιατί και ο φόρος αίματος αυτών δεν είναι λίγος!

   Για έναν κύριο που είδαμε να μεταβιβάζει το σκυλάκι του σε άλλα χέρια, πριν τη παραλαβή του βραβείου έχω να πω, "κακώς" γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πρώτο έμβιο ον του διαστήματος ήταν ένα αδέσποτο της Μόσχας με το όνομα Λάικα!

   Όμως σ’αυτό το τελετουργικό που ασκείτε θα πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν πολλοί θαυμαστές, αλλά και κάποιοι ζηλωτές! Μη εκπλήττεσθε κάνετε κάτι που υπερβαίνει την ανθρώπινη φύση! Αυτό δεν το λέω εγώ το λέει το Aviation Phycology, που υπογραμμισμένα γράφει: Η Εξασφάλιση των προϋποθέσεων της Ανθρώπινης Πτήσης, δεν μετέτρεψε την Ανθρώπινη φύση, γι’αυτό και η πτήση σήμερα εξαακολουθεί να συνιστά κατάσταση εκτός των συνήθων! Ναι εγώ που μάζεψα σάρκες συναδέλφων μας με τα χέρια μου, μπορώ να ισχυριστώ ότι κάποιοι πήγαν από φθόνου μάτι!

   Κλείνοντας θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας σε ένα πράγμα, που συνιστά το βασικό σας αντίπαλο ή ανταγωνιστή πρόκλησης αν θέλετε! Αυτός είναι ο ίδιος σας ο εαυτός, αυτός σας προκαλεί να κάνετε το μέτρο, εκατοστό και το εκατοστό χιλιοστό!

   Όσο για τον πρώτο, τον πρώην αξιολογότατο συνάδελφό μου στην Πολεμική Αεροπορία, ναι υπήρξε μαθητής μου, σ’έναν τύπο Α/Φ που διαπρέπει επίσης το ελικόπτερο!

   Και θυμάμαι σε κάποιους σχετικούς Αεραθλητικούς Αγώνες εκείνος ήρθε πρώτος και’γω δεύτερος, συνιστώντας ανυπέρβλητη τιμή σ’έναν Δάσκαλο να τον ξεπερνά ο μαθητής του!

   Συγχαρητήρια σε όλους σας και σας Εύχομαι καλή τύχη!»

   Αυτά, απ’ότι θυμάμαι, σε γενικές γραμμές είπα, σε μια αυθόρμητη και παντελώς απαράσκευη ομιλία μου! Πόσα θα ήθελα να πω, δεν το συζητώ …!

   Απλά συμπληρωματικά θα ήθελα να συγχαρώ ιδιαίτερα τα συμμετέχοντα τέσσερα (4) πληρώματα των Πιλότων από την

ιδιαίτερη Πατρίδα μου την Πρέβεζα, που στη συνέχεια ανά ζεύγη αναφέρω με πρώτο αυτό των κυβερνητών (Κ1):

Νίκος Σαμπράκος – Γεώργιος Λογοθέτης!

Λάμπρος Βαγγέλης – Μάνος Σαμπράκος!

*Ευκλείδης Φονταράς – Νικήτας Σαμπράκος!

Ιωάννης Φίλος – Χάρης Γεωργίου!

   *Ο Αστερίσκος στους λαβόντες το δεύτερο Βραβείο των Αγώνων!

   Όσο για τον πρωτεύσαντα, ήθελα να πω ότι η εμπειρία του πλέον τον καθιστά ακαταμάχητο καθόσον διανύει την Πέμπτη αδιάλειπτη δεκαετία πτήσεων, οπότε είναι φυσικό ο εγκέφαλός του να συνιστά

πέραν των άλλων, αυτορυθμιζόμενα βασικά εργαλεία όπως Χρονόμετρο, βαρόμετρο, Μοιρογνωμόνιο, ανεμόμετρο κτλ!

   Μ’αυτό το τελευταίο κάθε άλλο παρά θα ήθελα να μειώσω την προσφορά και συμμετοχή του Εγγονού του, Ηλία Σοφιανού


Junior, που εκτιμώ ότι θα ξεπεράσει στην Πτητική τους Καριέρα τόσο τον εξαίρετο Πατέρα του, Κωνσταντίνο Σοφιανό, που πετάει στην Αλλοδαπή, όσο και τον ανυπέρβλητο Παππού του Ηλία Σοφιανό σε όλες τις Πτητικές του Δραστηριότητες και όχι μόνο!

   Επίσης θα ήθελα να Ευχαριστήσω την Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία για τις καταβληθείσες προσπάθειες οργάνωσης, καθώς την αμέριστη συμπαράσταση της Πολεμικής μας Αεροπορίας για τη συνδρομή, επισημαίνοντας ότι τα περιθώρια, για τη βελτίωση και τελειοποίηση σχετικών αγώνων, εφάμιλλων του Εξωτερικού, που είχα την τύχη να παρακολουθήσω στην Πτητική μου πορεία, εξακολουθούν να είναι μεγάλα!


2 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας