Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Η ΘΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ!


Σπύρου Κίκερη

Η ΘΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥ 
ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ!

(Επετειακό 3/11/1957 !!!)

Κι’όμως δεν ήταν Άνθρωπος, ούτε Μαϊμού
ήταν ένα ημίαιμο αδέσποτο της Μόσχας
στ’όνομα Λάικα και γένους Θηλυκού!

   Φυσικά και δεν είναι η μόνη προσφορά τούτη η θυσία από τα ανυπέρβλητα ζωάκια, που κάποιοι εξακολουθούν να τα λένε, απαξιωτικά, σκυλιά!
   Οι ηρωισμοί και οι αυτοθυσίες για τους συντρόφους τους είναι πάρα πολλές και συγκινητικές, που κάπου φυσικά έχουν αρχή όμως τέλος ποτέ! 
   Αρκεί να θυμίσουμε τους τρεις τυφλούς, που κατέβασαν τα Λαμπραντόρ, μέσα από την κόλαση των Δίδυμων Πύργων!
   Θαυμάστε τη φώτο, που το συγκεκριμένο σκυλάκι κατόρθωσε το
τυφλό σύντροφό του, όχι μόνο να συμμετάσχει στο Μαραθώνιο δρόμο της Νέας Υόρκης, αλλά να τερματίσει μαζί του! 
   Προσωπικά δε μπορώ να φανταστώ τον Παράδεισο, χωρίς τα μοναδικά αυτά πλάσματα και άλλα οικόσιτα, των οποίων η προσφορά είναι πολυδιάστατη, λόγω της ανωτερότητας έναντι του ανθρώπου, σε θέματα πίστης και αφοσίωσης καθώς γενικότερα σε θέματα συναισθηματικά, κοινωνικά, ψυχολογικά! Μια και αρκούντως συνιστώνται, από ψυχοθεραπευτές εν γένει, προς θεραπεία πολλών ψυχολογικών τραυμάτων και ασθενειών!
   Λένε πολλοί ειδικοί σήμερα ότι το επίπεδο πολιτισμού μιας χώρας φαίνεται από το βαθμό φιλοζωίας των κατοίκων της και λυπάμαι να πω ότι η θέση της Χώρα μας κάθε άλλο παρά μας τιμά!
Ακριβώς εδώ οφείλω να επισημάνω τη Φιλοζωία των Αθηναίων στον Χρυσούν Αιώνα όχι απλά του Περικλέους, αλλά του Παγκόσμιου δέους και κλέους! 
   Όμως μετά από αυτά τα αναγκαία εισαγωγικά, ας πάμε στο θέμα της μεγάλης προσφοράς, μέσω μιας εκ προμελέτης θυσίας, χάριν της Ανθρωπότητας, που ήθελε αυτή τη φορά στο ρόλο της Ιφιγένειας, το ρόλο μιας σκυλίτσας!
   Ποιος θα το πίστευε ότι το πρώτο «ον» που θα ετίθετο σε τροχιά γύρω από τη Γη θα ήταν  μάλιστα, ένα αδέσποτο, ημίαιμο,
γεννημένο στους δρόμους της Μόσχας το 1954, όπου και ζούσε μέχρι και τον Οκτώβριο του 1957, οπότε και το μάζεψαν οι υπεύθυνοι Αεροδιαστήματος της τότε Σοβιετικής Ένωσης.
   Η επιλογή της κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν, γιατί το ζωντανό αυτό, ηλικίας τριών ετών ήταν ιδιαίτερα σκληραγωγημένο, μια και ήταν αδέσποτο στους άγριους Ρωσικούς Χειμώνες!
   Στις 3 Νοεμβρίου του 1957, η Λάικα εκτοξεύεται με το Σπούτνικ δύο (2), κάτω από τις άτεγκτες πιέσεις του Κρουτσώφ προκειμένου η εκτόξευση να συμπέσει με τον 40ο εορτασμό επετείου της
επανάστασης. Είχε προγραμματισθεί να ζήσει δέκα (10) ημέρες και τη δέκατη να πεθάνει από δηλητήριο στην τροφή της!
   Η Λάικα επέζησε στις τρομερές επιταχύνσεις της εκτόξευσης!!! Τα έξι(6) κιλάκια της άντεξαν το τρομερό σοκ των 30 + G’s της εκτόξευσης, που σημαίνει ότι το βάρος της έφτασε τα 180 + κιλά!
   Η ψυχούλα της όμως δεν άντεξε το φόβο, οι σφυγμοί της έφτασαν τους 450-480 και η καρδούλα της σταμάτησε στις 5 ώρες από την εκτόξευση για να περάσει στο πάνθεο των αθάνατων αν και χωρίς ψυχή, όπως αρκετοί πιστεύουν!!!
   Για την ιστορία του θέματος το Σπούτνικ 2 εξαερώθηκε με την επάνοδό του στην ατμόσφαιρα στις 14 Δεκ 1958 μετά από 2570 περιστροφές και φυσικά μαζί του και η αξιοθαύμαστη Λάικα!!!
   Η Λάικα έγινε το πιο διάσημο σκυλάκι του Κόσμου και ακόμα γραμματόσημο, μάρκα τσιγάρων, σοκολάτα, όνομα συγκροτημάτων, τραγουδιών.

   Τέλος στο μνημείο πεσόντων Κοσμοναυτών στην Αστρόπολη, λίγο έξω από τη Μόσχα, υπάρχει 
και το ομοίωμά της!
  
 Αυτή ήταν η μόνη γνωστή περίπτωση για τον πρώτο άνθρωπο του διαστήματος Γιούρι Γκαγκάριν, ότι δηλαδή ένας έμβιος οργανισμός, επέζησε μέσα στις συνθήκες πτήσης του διαστημόπλοιου ώρες πέντε(5) κάνοντας εν ζωή τέσσερες περιστροφές!
   Το επιμύθιο. Είθε τούτη η γραφή να σταθεί αφορμή σε κάποιους μη φιλόζωους να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους, χάριν του απολύτως εύλογου δικαίου και κατά του ακατανόητου αδίκου τους!
                                                                            Με Τιμή
                                                                        Σπύρος Κίκερης.