Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ

C:\Users\Spiros\Desktop\spyrosdoc.jpg
Σπύρου Κίκερη
ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ!
"Όστις Θέλει, Οπίσω μου Ελθείν!"

(Η Τέλεια Αρμονία!)
Η τέλεια αρμονία αυτή
και να παρ’η οργή, είναι τόσο απλή!
Αποτέλεσμα εικόνας για νους υγιής εν σώματι υγιει

  *Διευκρίνιση επί της αληθείας προέλευσης της φράσης «Νους υγιής……»: Διευκρινίζεται ότι η φράση δεν είναι Ελληνική, παρά του ότι χρησιμοποιήθηκε σαν κυρίαρχο μήνυμα, στους πρώτους Ολυμπιακούς στο «Καλλιμάρμαρο» το 1896!
  Η φράση είναι Λατινική και ειπώθηκε από τον Decimus Iunius Iuvenalis, ενός των μεγαλύτερων Ρωμαίων Ποιητών (60 – 127 μΧ)! Πρωτοειπώθηκε δε ως εξής “Orandum est ut sit mens sana in corpore sano!” Δηλαδή «Ευκταίον ει, νους υγιής, εν σώματι υγιεί!»
  Ο ποιητής στηλιτεύει την ανθρώπινη αδυναμία, περί διαχωρισμού του απλού και σωστού, από το λάθος και την υπερβολή, μέσω των προσευχών, προς κτήση πλούτου, δόξας, πολιτικής ισχύος και ύλης εν γένει, αντί ενός υγιούς σώματος και μυαλού!
  Και για να μη θεωρήσει κανείς ότι οι Ρωμαίοι υπήρξαν σοφότεροι των Ελλήνων, θα αναφέρουμε τις συναφείς με το θέμα μας φράσεις του Αριστοτέλους και του Παρμενίδη!
« Ουδέν Τυχόν Έστιν! »(Αριστοτέλης)
και
«Ουδέν εξ Ουδενός! (Ex Nihilo Nihi)» (Παρμενίδης)
Το νόημα αμφότερων των ρήσεων: «Τίποτα δε γεννιέται από το τίποτα και τίποτα δεν ανάγεται στο τίποτα!»

*ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΤΟΥΤΗ ΤΗ ΓΡΑΦΗ!
«Μία ερώτηση, που μου έγινε πρόσφατα
σε βενζινάδικο, από δύο νεαρούς του πρατηρίου
σχετικά με την ηλικία μου!»

  Στο σημείο αυτό νιώθω αδήριτη την ανάγκης μιας παρακίνησης, μια παρότρυνσης, προς κίνηση του ενδιαφέροντος και παρακίνηση του συμφέροντος, προς ίδιον όφελος! Εδώ θα μιλήσουμε για θησαυρούς, που είναι στα πόδια μας και ’μεις αφειδώς τους χαρίζουμε την περιφρόνηση και την απαξίωση, για να κάνουμε το χατίρι στον «Πανδαμάτορα» μια ώρα αρχύτερα!
Σχετική εικόνα
  Ναι είναι η πρώτη φορά και ίσως η τελευταία, που κάνω έκκληση για ανάγνωση εν πρώτοις, και πληρέστερης μελέτης στη συνέχεια, απ’όσους εκτιμηθεί ότι τούτη η γραφή, αφενός δεν έχει εν σπουδή γραφεί και ότι απόλυτα ωφελεί! Πάμε λοιπόν.
  Ας ανοίξουμε στην ουσία την πόρτα της γραφής, αρχίζοντας με δυο λόγια για τη «Μαγιά» της Ζωής, που λέγεται ΥΓΕΙΑ!
  ΥΓΕΙΑ: Η μόνη Προϋπόθεση κι’η Μέγιστη Υπόθεση! «Αν την ΥΓΕΙΑ έχεις, υπάρχεις και με πάλη, ιδρώτα, αίμα και μάχη, μπορείς τα πάντα να’χεις! Αν δεν την έχεις, όσα απ’τα υπόλοιπα της ζωής και να’χεις, είναι σα να μην υπάρχεις!»
  Υγεία και Ζωή συνώνυμα θαρρείς, διάθεση, ενέργεια, δύναμη, πίστη, ευεξία, καλαισθησία, ευθυκρισία, ισορροπία…. τα πάντα εν συνόψει δηλαδή, στο σώμα, στη ψυχή στην όψη και στην κόψη!
C:\Users\Spiros\Desktop\unnamed (2).jpg
ΣΠ. ΚΙΚΕΡΗΣ 30/5/2017 ΠΕΥΚΗ.
  Η ώρα ήταν περίπου 12:00, ήταν η ώρα που γυρνάω σχεδόν πάντα ημέρα Σάββατο, από τη θάλασσα! Φορούσα σορτσάκι, αθλητικά παπούτσια και αθλητικό μπλουζάκι!
  Όταν τους είπα την ηλικία μου, εκείνοι σχημάτισαν αυθόρμητα το σύμβολο του Σταυρού στο στήθος τους!
  Δεν θα το τραβήξω, θα είμαι, όσο γίνεται, συνοπτικός, αρκεί να επιτευχθεί ο σκοπός τούτης της γραφής, που είναι ιερός! «Να επηρεάσω όσο το δυνατόν περισσότερους, επιθυμώ» προς έναρξη δραστηριοτήτων παραγωγής ενέργειας!
   Βλέπω συμμαθητές μου και τους λυπάμαι, βλέπω μικρότερούς μου και θλίβομαι βαθύτατα! Αρκετές φορές, σε κάποιους προσπάθησα να τους εξηγήσω και να τους μεταπείσω για τον τρόπο ζωής, ματαίως όμως! Αιτία εκτιμώ, για τους περισσότερους ο «φόβος!»
C:\Users\Spiros\Desktop\unnamed.jpg
  Τα Αγαθά Κόποις Κτώνται!
  Τη φυσική μου κατάσταση οφείλω σε τρία πράγματα, στην επίπονη πνευματική μου καλλιέργεια, στην επίπονη σωματική μου δραστηριότητα και τη Φιλοζωία!
  Η ζωή μου όλη, μια συνεχής και αδιάλειπτη δραστηριότητα! Πέντε (5) το πολύ ώρες ύπνου και τις υπόλοιπες δραστηριότητα, πάρα πολλές φορές χωρίς διάλειμμα, για ώρες ολόκληρες!
  Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες, γιατί θα φανούν τόσο υπερβολικές, που φοβάμαι ότι θα προσεταιρισθώ εύλογους χαρακτηρισμούς, εν αδίκω όμως! Ευτυχώς αυτοί που από κοντά με γνώρισαν - δεν είναι λίγοι -  για να με υπερασπιστούν!
  Εκείνο που έχω, εν προκειμένω, να πω, σαν επιμύθιο έστω στο σημείο αυτό είναι ένα, «Αν οι μισοί Έλληνες ανέπτυσσαν δραστηριότητα και ενεργητικότητα, ίση με τη μισή του «Συνταξιούχου» Σπύρου Κίκερη, η Ελλάδα μας θα ήταν αλλιώς!»
  Ελπίζω να μην παρεξηγείτε ανθρώπους, που ο λόγος τους – προφορικός και γραπτός – εκπηγάζει κατ’ευθείαν απ’τη ψυχή τους!
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά τους!
  Στο πρώτο, στην του πνεύματος καλλιέργεια δηλαδή, δε νομίζω ότι χρειάζεται ν’αναφερθώ, γιατί οι περισσότεροι έχετε αντιληφθεί, περί τίνος πρόκειται, όσον αφορά το άτομό μου! Μακάρι να είχα κρατήσει αριθμό των γραφίδων, που έλιωσαν στα χέρια μου και που θάφτηκαν μέσα μου!
C:\Users\Spiros\Desktop\unnamed (4).jpgC:\Users\Spiros\Desktop\unnamed (7).jpgC:\Users\Spiros\Desktop\unnamed (8).jpgC:\Users\Spiros\Desktop\unnamed (6).jpg
ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΟΥ
   Παραπάνω μία άποψη του γραφείου μου, που πάντα έτσι ήτανε! Χαρτιά, μολύβια, λογής γραφίδες, βιβλία, αποδείξεις, τηλέφωνα, ηχεία, βραβεία, πτυχία, ποιήματα, γραφές, ο Βούδας, που θαρρώ πως με κοιτά, με τα βλέφαρα κλειστά, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με ιδιόχειρη αφιέρωση, ξεθωριασμένη απ’την πολυκαιρία και αναμνηστικά κυρίως από τα ουρανικά μου οδοιπορικά!
Σχετική εικόνα
  Απλά, για την περίπτωση του πνεύματος, θα πω ότι τα δισεκατομμύρια νευρώνων του εγκεφάλου, απαιτούν δραστηριότητα, για την ενεργοποίηση τους, την εγρήγορσή τους και την ευρυθμία τους!
  Η αγρανάπαυση, ίδιον ατόμων τρίτης ηλικίας, σημαίνει την έναρξη σάρκωσης, μιας συνεχούς και αδιάλειπτης διαδικασίας αυτοχειρίας, με κυρίαρχο σύμπτωμα τη μαλάκυνση, την αμνησία και τη βλακεία!
  Στον τρίτο συντελεστή της ζωτικότητάς μου, τη Φιλοζωία, επίσης δεν θ’αναφερθώ, επειδή σχετικά έχω γράψει πολλά τελευταία! Το νόημα στην περίπτωση και προσωπικό μου συμπέρασμα, «οι άνθρωποι ατελείς στο συναισθηματικό τους κόσμο, ένια όμως των οικόσιτων με σημαντική υπέρβαση στην τελειότητα!» Δεν το αναλύω ξανά, γιατί το’χω κάνει αρκετές φορές!
Αποτέλεσμα εικόνας για σωματικη δραστηριοτηταC:\Users\Spiros\Desktop\unnamed (1).jpg
  Σωματική Δραστηριότης!
  Κατόπιν των ανωτέρω από τους τρεις παράγοντες, παραμέτρους, συντελεστές αιτιολόγησης της ζωτικότητάς μου, απέμεινε προς εξέταση και ανάπτυξη «Η επίπονη Σωματική μου Δραστηριότητα!»
  Η σωματική μου δραστηριότητα καλύπτεται από δύο τομείς και μία προϋπόθεση!
  Η προϋπόθεση είναι το μέτρο στη διατροφή, με πλοηγό το βάρος και φυσικά η εξάλειψη απαράδεκτων συνηθειών όπως για παράδειγμα κάπνισμα, ποτά κτλ! Οι τομείς της Σωματικής δραστηριότητας είναι η επιμελής, βάσει προγράμματος, εκγύμναση του σώματος, φυσικά σε ένα γυμναστήριο ή στην ύπαιθρο και η «κολύμβηση!»
  Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Επειδή η λέξη «Γυμναστήριο» τρομάζει! Υπάρχουν Γυμναστήρια, πολλών κατηγοριών, με βάσει, το οικονομικό κριτήριο! Προσωπικά, για παράδειγμα, το κόστος μου είναι 50 ευρώ, ανά έτος!
C:\Users\Spiros\Desktop\Νέος ΣΚ φάκελος (2)\unnamed (3).jpg
  Το θέμα λοιπόν δεν είναι το κόστος, το θέμα είναι η διάθεση και η απόφαση, να κάνω κάτι χρήσιμο, για την υγεία μου, τη ζωή μου και τη ψυχή μου! Κλείνω το θέμα τούτο, αφού πω ότι η ώρα της καθημερινής μου εκγύμνασης, καλύπτει με την πλύση του σώματός μου, διάστημα δύο ωρών και συχνότητα τεσσάρων με πέντε ημερών την εβδομάδα!
  Ήρθε λοιπόν η σειρά της τρίτης παραμέτρου, που τη θεωρώ «ευλογία!» Πάμε λοιπόν να τη δούμε! Για μένα είναι φοβερά οικτρό! Ποιο; Το να έχουμε ένα θησαυρό στα πόδια μας και ούτε να τα βρέχουμε, ίσως γιατί δε ξέρουμε!
Θάλασσα, Μάγισσα, Θεά μου
Αφέντρα και Βασίλισσά μου!
Αποτέλεσμα εικόνας για θάλασσα θεότητα
  Η θάλασσα, κατά τη μυθολογία μας, ήταν αρχέγονη ιδεατή Θεότητα, προστάτιδα του υγρού στοιχείου, που κατέληξε δευτερεύουσα μετά τον Ποσειδώνα!
Σχετική εικόνα
  Για μένα η μία Θεότητα αντιπροσώπευε το κάλος αυτής και τις χάρες της, η άλλη την αγριάδα της, το άπειρο της ενέργειάς της και της δύναμής της!
Σχετική εικόνα
  Ας μη ξεχνάμε ότι και η «Αφροδίτη» η Θεά του Έρωτα, της ομορφιάς, τη σεξουαλικότητας, της ηδονής και της αναπαραγωγής, απ’αυτή γεννήθηκε! Ναι από τον αφρό – εξ’ου και τ’όνομα -  που δημιουργήθηκε, όταν ο Κρόνος απέκοψε τα γεννητικά όργανα του πατέρα του Ουρανού και τα πέταξε στη θάλασσα!
  Πάμε όμως στα πιο χειροπιαστά της, για να καταλήξουμε στα ευεργετήματά της και τα θεραπευτικά της!
  Δεν υπάρχει τίποτα πιο γιγάντιο από τη θάλασσα, τα ¾ (70.9%) της επιφάνειας της γης, αυτή! Το 96.5% του νερού της Γης αυτή και μόνο το 2.5% γλυκό νερό!
63ed9a8005bced6c596a802b07871464.jpg
  Η Σύνθεση της Θάλασσας!
  Η σύνθεσή της απίστευτη: Οξυγόνο, υδρογόνο, χλώριο, νάτριο, μαγνήσιο, θείο, ασβέστιο, κάλιο, βρώμιο, άνθρακα, ιώδιο, χλωριούχο νάτριο……… Ένα απίθανο μίγμα ζωτικών στοιχείων, ανόργανων αλάτων, ιχνοστοιχείων, μετάλλων, αμινοξέων, βιταμινών και ζωντανών μικροοοργανισμών!
  Αναλογισθείτε ότι ένα λίτρο θαλασσίου ύδατος φιλοξενεί πάνω από 20.000 διαφορετικά βακτήρια, στους δε ωκεανούς 5–10 εκατομμύρια είδη μικροοργανισμών! Αναλογισθείτε ότι 20.000 είδη φυκιών μετατρέπονται σε ποικιλίες πούδρας!
  Και επειδή η παραπάνω ιστορία δεν τελειώνει, ας αναφέρουμε ένα των απίστευτων κι’όμως… «εάν μπορούσαμε να εξορύξουμε το χρυσό της θάλασσας, εφτά (7) κιλά χρυσού θα αναλογούσαν σε κάθε κάτοικο της Γης!
Αποτέλεσμα εικόνας για αμνιακός σάκοςΑποτέλεσμα εικόνας για κολύμβηση
  Η Σχέση μας με το Υδάτινο Στοιχείο!
  Η σχέση μας με το υδάτινο στοιχείο, υπάρχει αδιαμφισβήτητα εκ καταβολής και ίσως πριν αυτής! Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το ότι ο άνθρωπος, σε διάφορες εποχές υπήρξε «Υδρόβιος!» Ας αφήσουμε όμως αυτές και ας πάμε στην επιστημονική παραδοχή και κοινώς αποδεκτή περίπτωση του «Αμνιακού Σάκου!»
  Αμνιακός σάκος είναι ο διαφανής ανθεκτικός υμένας, πλήρης διαυγούς υγρού, μέσα στον οποίο υπάρχει και αναπτύσσεται το έμβρυο!
  Το υγρό του σάκου ανακυκλωμένο συνεχώς αποτελεί την τροφή του εμβρύου, που την αποβάλει με μορφή ούρων, σε μια άοκνη προσπάθεια προπόνησης των νεφρών! Συγχρόνως ο σάκος παρέχει ζεστασιά και προστασία από ήχους και κραδασμούς! Για να συνοψίσουμε ο αμνιακός σάκος και το έμβρυο μοιάζουν αντίστοιχα, με μίνι πισίνα και μικρό κολυμβητή!
  Η σχέση μας με το νερό είναι αναπόσπαστη! Έχουμε αναλογιστεί άραγε ότι το αίμα μας αποτελείται από νερό σε ποσοστό 90% και ότι όλες, μα όλες οι τροφές μας περιέχουν νερό σε πολύ υψηλά ποσοστά; Για να ρίξουμε, λοιπόν, ενδεικτικά μια ματιά: Το γάλα έχει 87% νερό, τα αυγά 74%, οι πατάτες 78%, τα λαχανικά και τα φρούτα μέχρι 93%!
  Η ζωή μας οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε δύο Σωτήρες τον Ήλιο και το νερό! Είδαμε ότι οι Έρευνες του διαστήματος για την ύπαρξη ζωής, εστιάζονται σε ένα και μόνον πράγμα, στην ύπαρξη νερού, δεδομένης της ύπαρξης του Ήλιου!
Σχετική εικόνα
  Ευεργεσίες Κολύμβησης!
  Ε λοιπόν, εκείνο που δεν μπορώ, απολύτως να κατανοήσω είναι ότι έχουμε έναν «Σωτήρα» δίπλα μας, έναν αμύθητο κυριολεκτικά Θησαυρό και αρνούμεθα, τις απίθανες παροχές του! Ολιγωρία; Ανθρώπινη βλακεία; Δειλία; Όσον αφορά φυσικά τη χειμερινή κολύμβηση, που σε λίγο θ’αναφερθούμε.
  Ναι δεν μπορώ να διανοηθώ, ότι κάνουμε μπάνια, τις ημέρες μόνον των διακοπών, αν δεν είμαστε του βουνού! Ούτε και μπορώ, ειλικρινά να δεχθώ ότι κάνουμε μπάνιο τον Αύγουστο, άντε και τον Ιούλιο!
  Το θαλασσινό αλάτι, αποτελεί φυσικό καθαριστικό του αίματος! Το μαγνήσιο θεωρείται ανυπέρβλητο αντιοξειδωτικό! Το ασβέστιο συντελεί όσο τίποτα άλλο στον καθαρισμό των φραγμένων πόρων! Το αλάτι στη θάλασσα συνιστά ένα εκπληκτικό στο σώμα μας πίλινγκ, απομακρύνοντας μυριάδες νεκρά κύτταρα!
  Να γιατί ο Ιπποκράτης στην εποχή του συνιστούσε, σαν ουκ άνευ τη «Θαλασσοθεραπεία» κι’ας μην ήξερε όσα εμείς ξέρουμε σήμερα, ότι δηλαδή όλα τα στοιχεία, που είπαμε και οι ζωντανοί οργανισμοί, παράγουν δράση αντιβιοτική και αντιβακτηριδιακή, τουτέστι ζωτική!
  Με το θαλάσσιο μπάνιο τονώνεται και αναζωογονείται το δέρμα μας! Ενισχύεται η κυκλοφορία του αίματος κυρίως το Χειμώνα! Αυξάνεται η αντοχή των κυττάρων μας! Ασκείται η νεφρική λειτουργία! Ενυδατώνεται η επιδερμίδα μας! Αυξάνεται η αυτοπεποίθησή μας! Βελτιώνεται στο έπακρο η ψυχολογία μας και δεν τελειώνουμε εδώ, προχωράμε.
  Καταπολεμούνται ηττώμενες, η αρτηριακή υπέρταση, η ψωρίαση, τα εκζέματα, οι οσφυαλγίες, το αυχενικό σύνδρομο….. Και φυσικά έχουμε απόλυτη ή σχετική θεραπεία σοβαρών ασθενειών όπως το άσθμα, οι αρθρίτιδες και οι βρογχίτιδες! Τέλος για να κλείσουμε, Ισχυροποιείται το ανοσοποιητικό μας, καθιστάμενο, θα έλεγα, άτρωτο στους κάθε είδους εισβολείς!
Αποτέλεσμα εικόνας για των φώτων

  Χειμερινή Κολύμβηση!
  Εκτιμώ ότι η καταλληλότερη στιγμή να θιγεί το θέμα αυτό είναι αυτή! Είμαστε στο τέλος του Μαϊου, καλή εποχή για αρχή! Η θερμοκρασία της θάλασσας 18 με 19 βαθμούς! Η θερμοκρασία περιβάλλοντος άνω των 23-25 βαθμών και ηλιοφάνεια! Κανένα πρόβλημα, αρχίστε τώρα και μη σταματάτε! Σεπτέμβριο και Οκτώβριο δεν τρέχει τίποτα!
  Τα προβλήματα δειλά δειλά θ’αρχίσουν από το Νοέμβριο, έχει προηγηθεί η αλλαγή ώρας, έχουν αρχίσει οι βροχές και οι δροσούλες, όμως συνεχίστε, τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την εβδομάδα!
  Η θερμοκρασία της θάλασσας δεν μεταβάλλεται τόσο εύκολα, αντίθετα μεταβάλλεται αργά και σταθερά, για να φτάσει εκεί κάπου από 10 – 15 Μαρτίου και για διάστημα περίπου 20 – 25 ημερών την κατώτερη τιμή στους 12 με 13 βαθμούς!
  Το θέμα είναι η θερμοκρασία περιβάλλοντος και κυρίως η αισθητική θερμοκρασία σε περιπτώσεις ισχυρών ανέμων, χιονοπτώσεων κτλ, όπου η θερμοκρασία μπορεί να πάει και κάτω του μηδενός!
C:\Users\Spiros\Desktop\15178226_1276244262442902_1642416713670766346_n.jpg
ΑΛΙΜΟΣ 6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017
  Εδώ υπάρχει ένα «μεγάλο μυστικό!» Το χειμώνα πέφτουμε ευκολότερα στη θάλασσα απ’ότι το καλοκαίρι! Το γιατί είναι απλό, η θερμοκρασία περιβάλλοντος 5,6,7 βαθμούς, η θερμοκρασία της θάλασσας 13,14,15 βαθμούς! Όταν λοιπόν βρεθείς με το μαγιό σου μπροστά στη θάλασσα, προφανώς γυμνός στο κρύο, ο εγκέφαλός σου δίνει μήνυμα « μπες μέσα, είναι καλύτερα!» Και σαφώς καλύτερα είναι!
Αποτέλεσμα εικόνας για ΥΠΟΘΕΡΜΊΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
  Υποθερμία
  Το θέμα είναι πόσο καθόμαστε; Εδώ απαιτείται μεγάλη προσοχή, μη παρασυρθούμε, γιατί θα εκτεθούμε! Δε νομίζω λοιπόν να υπάρχει Χειμερινός, που δεν έχει εκτεθεί σε «Υποθερμία!» Η Υποθερμία, είναι ότι χειρότερο μπορεί να σου συμβεί! Ρίγη, ανατριχίλα, ταχυκαρδία, ταχύπνοια, αύξηση αρτηριακής πίεσης, συχνοουρία, σπασμοί, μελάνιασμα, κατάπτωση, διαταραχή ομιλίας, παραζάλη, ανάλογα με το βαθμό της υποθερμίας, δεδομένου ότι υπάρχουν τρία είδη, η ήπια, η μέτρια και η βαριά υποθερμία! Στην Τρίτη περίπτωση έχουμε παραισθήσεις, αμνησία, απόλυτο μελάνιασμα, ακαμψία μυών, απώλεια αισθήσεων!
  Όμως ας μην τρομάζουμε ένα καλό σύμπτωμα είναι η συχνοουρία, αυτή όντως είναι το καμπανάκι συνέγερσης, αν αντιληφθούμε ότι σε διάστημα 15 με 20 λεπτών έχουμε συχνότητα στην ούρηση Τρίτη φορά, θα πρέπει να εξέλθουμε!
  Υπάρχει και ένας πρακτικός κανόνας, που έχει εξαχθεί από την πείρα, εάν παραμένουμε στη θάλασσα χρόνο ίσο ή μικρότερο της θερμοκρασίας της, συνήθως δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα, εκτός εάν η αισθητική θερμοκρασία έξω είναι πολύ χαμηλή και δεν προφυλαχθούμε αρκούντως!
  Πώς αντιμετωπίζεται η υποθερμία; Δύσκολο πράγμα, ότι και να κάνεις από ζεστό νερό, δεν πρόκειται να καταλάβεις τίποτε και να σε κάψουν, ειλικρινά, πάλι δεν θα καταλάβεις! Δυο φορές περιήλθα στην περίπτωση και άρχισα να συνέρχομαι μετά από 20 περίπου ώρες!
  Γι’αυτό καλό είναι ν’ακούς κάποιους πεπειραμένους του είδους! Πάντως για να μην τρομάξετε, ο εγκέφαλος είναι αλάνθαστος οδηγός και σύμβουλος! Αυτός δεν σας είπε να μπείτε μέσα; Αυτός θα σας πει και να βγείτε, άλλωστε η συχνοουρία, για την οποία ήδη μιλήσαμε, δική του εντολή είναι!
  Και μια περί εγκεφαλικών εντολών στην περίπτωση! Έχω πάνω από 15 χρόνια, που είμαι χειμερινός κολυμβητής παντός καιρού! Βγαίνοντας από τη θάλασσα πάντα κάνω ντους, εκεί είναι η πραγματική ψυχρολουσία, όμως ο εγκέφαλος συγκατατίθεται!
  Εάν όμως την ώρα που κάνω μπάνιο στο σπίτι μου, αλλάξει αίφνης το νερό από ζεστό σε κρύο, έφυγα για το ταβάνι! Φυσικά ποτέ δε διανοούμαι να κάνω μπάνιο με κρύο νερό στο σπίτι, δεν μου το εγκρίνει ο εγκέφαλός μου! Αντίθετα στη θάλασσα είναι διαφορετικά προετοιμασμένος!
  Άλλα προβλήματα, δε βλέπω, αντίθετα μόνο ευεργετήματα! Γι’αυτό και να το αποτολμήσετε και να μην ολιγωρήσετε, να καταστείτε χειμερινοί παντός καιρού και παντός θαλασσίου χώρου “All Weather, all over!”
Σχετική εικόνα
  Καταιγίδες και Άγνωστες Θάλασσες!
  Όμως επειδή τα πάντα θέλουν προσοχή, επισημαίνω! Η βροχή δε μας πειράζει, για τον απλούστατο λόγο ότι, «ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται» αντίθετα η θάλασσα με τη βροχή παίρνει μια χάρη περισσή! Η καιρική πρόγνωση πάντα έχει τη σημασία της, προσοχή στις καταιγίδες και τα μπουρίνια! Αν δούμε αστραπή γρήγορα βγαίνουμε και τρέχουμε να καλυφθούμε σε κλειστό χώρο, στο αυτοκίνητό μας έστω με κλειστά τα τζάμια!
  Όσο για τη γνώση της θάλασσας σε συγκεκριμένη περιοχή,  αποτελεί βασική προϋπόθεση ασφαλείας! Ο Σαρωνικός για παράδειγμα σε ελάχιστα σημεία έχει ρεύματα! Στο βοριά στις περισσότερες τοποθεσίες δεν έχει μείζονα προβλήματα κυρίως στις νότιες πλευρές της Αττικής, σε αντίθεση με τους Νοτιάδες! Αν κάποιος όμως κολυμπήσει στην πατρίδα μου σε ακτές της εισόδου του Αμβρακικού, από το Ιόνιο και ξανοιχτεί έστω στα 100 μέτρα κάηκε! Και εάν πέσει την ώρα που τα ρεύματα έχουν κατεύθυνση από τον Αμβρακικό προς το Ιόνιο, θα βρεθεί σε «Παραδείσιες Πολιτείες, αφού τις τελευταίες του ώρες βιώσει, όλους τους κύκλους της κολάσεως!
Αποτέλεσμα εικόνας για τεστ κοπωσεως
  Καρδιολογικός Έλεγχος - Τεστ Κοπώσεως!
  Ο μεν καρδιολογικός έλεγχος είναι άκρως απαραίτητος, το δε τεστ κοπώσεως είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη, απόλυτης έγκρισης για τον κόσμο της χειμερινής κολύμβησης! Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις εξασφαλισμένες, μην το αποτολμήσετε, γιατί μπορεί να εκτεθείτε ανεπανόρθωτα!
  Πάμε λοιπόν, για να συνοψίσουμε και να κλείσουμε με τη Μαγεία της θάλασσας!
http://files.pa-bailar-tango-festiva.webnode.gr/200000133-282ca2925c/1508002_457215394454241_4278583272571995492_n.jpg
«Μαγεία της Θάλασσας!»
«Σε νιώθω Αφροδίτη, εταίρα πυρκαγιά
σαν φλέγομαι για σένα και μέσα στη δροσιά!
Σε νιώθω και μητέρα, σε σύνδρομα βαριά
μητέρα και μετρέσα σαν μ’έχεις αγκαλιά»
  Η εικόνα της μαγευτική, αισθησιακή και σαγηνευτική, πάντα σου γνέφει σα μεγάλη πλανεύτρα να πέσεις στην αγκαλιά της! Με το που την ακουμπάς τρελαίνεσαι, νιώθεις την απεραντοσύνη της κι’ευφραίνεσαι, γίνεσαι ένα μαζί της και νιώθεις πως είσαι το ταίρι της κι’ας μην είσαι ούτε ένα μοριάκι του πλαγκτού της!
  Εκείθεν νιώθεις υπέρμετρα δυνατός και το παράδοξο είναι ότι είσαι, γιατί αποκτάς ενέργεια κι’αυτή σου δίνει αυτοπεποίθηση, δύναμη, πίστη, ενεργοποιώντας και τις άλλες σου ψυχικές παραμέτρους!
  Όσο για τη δύναμη και την ενέργεια της θάλασσας, θα σας το εξηγήσω αμέσως!
Σχετική εικόνα
  Η Υγιεινότερη Μορφή Άθλησης
  Δεν υπάρχει πιο υγιεινό είδος άθλησης από το κολύμπι! Ένα από τα πιο απλά είδη κολύμβησης είναι το πρόσθιο.
C:\Users\Spiros\Desktop\backpain-485-1.jpg
Δοκιμάστε, λοιπόν, στη στεριά να κάνετε 30 κινήσεις προσθίου! Θα τις βγάλετε; Με πάρα πολύ κόπο!
  Ε, πώς γίνεται λοιπόν στη θάλασσα να κάνετε, τριάντα (30) περίπου ολοκληρωμένες κινήσεις προσθίου, χωρίς να το πάρετε χαμπάρι; Σε 10 λεπτά 300, σε μισή ώρα 900 και σε μία ώρα 1800, χωρίς διακοπή;
  Το μυστικό είναι στην ανάσα! Δεν υπάρχει καλύτερο στοιχείο κάθαρσης του αναπνευστικού μας συστήματος! Το απίθανο αυτό μίγμα όλων των στοιχείων που αναφέραμε, είναι μοναδικό! Αυτή τη μοναδικότητα, η πλειονότητα των φαν της θάλασσας, την αποδέχονται έστω υποσυνειδήτως! Αυτό το λέω γιατί σπάνια βρήκα Χειμερινό κολυμβητή καπνιστή! Εκεί που κάνω μπάνιο, αν έρθει άνθρωπος, έξω στην ύπαιθρο κοντά μας να καπνίσει θα τον απομακρύνουμε!
  Η εικόνα της θάλασσας, ο ήχος των κυμάτων, το θρόισμα του αέρα στ’αυτιά σου, το χάιδεμα του νερού στο κορμί σου ευφραίνει μοναδικά τη ψυχή σου, προσφέροντάς σου συνολικά μύρια όσα καλά!
Σχετική εικόνα
  Οι Άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας!
  Είμαι άνθρωπος της τρίτης ηλικίας, δεν έχω πίεση, δεν έχω χοληστερίνη, δεν παίρνω χάπια, δεν έχω τίποτα, δεν αρρωσταίνω κι’αντέχω, σίγουρα, όσο ελάχιστοι στην ηλικία μου!
  Αξιοσημείωτο τυγχάνει ένα γεγονός, που μου συνέβη χθες βράδυ σε προληπτικό καρδιολογικό έλεγχο, μετά από διάστημα δύο ετών! Ανησύχησα κάποιοι στιγμή γιατί είδα τους Γιατρούς Θανάση Κώτσανη και Πέπυ Βασιλά, Ρόδου 6 και Μιλτιάδου, Μαρούσι, να ακροώνται επίμονα, μία ο ένας και μία η άλλη! «Συμβαίνει τίποτα παιδιά;» Ρώτησα, ναι είναι η Νο1 καρδιά, που ακούμε το Μήνα Μάϊο, μου είπαν! Και πού να ξέρατε, είπα από μέσα σου, πόσα είδη χτυπημάτων έχει σημάνει τούτη η καρδιά!
  Πολλοί, το ξέρω, θα βιαστούν να πουν, μετράει η κράση, το DNA! Κάθε άλλο! Όχι δεν αμφιβάλλω, ο τρόπος ζωής, ο «παιδεμός» του νου, ο «παιδεμός» του κορμιού, η καλλιέργεια του ψυχισμού, η πειθαρχία, η φιλοζωϊα, ο προγραμματισμός και προπαντός η θάλασσα συνιστούν, κατά την ταπεινή μου άποψη, τις αιτίες!
  Ήταν τέτοια η εμπιστοσύνη, στο κορμί μου, που πίστευα ότι κι’αν έκανα εγκατάλειψη από ένα αεριωθούμενο και δεν άνοιγε το αλεξίπτωτο, θα γλύτωνα! Ουτοπικό; Ουτοπικό δε λέω, όμως τούτη η πίστη είχε τη σημασία της κι’έπαιξε το ρόλο της!
  Ναι, σε τροχαίο, μήνα Φεβρουάριο, στα είκοσι πέντε μου, βρέθηκα βράδυ, ημέρα Παρασκευή, με βροχή, να παίρνω τούμπες στην Εθνική οδό, έξω από τα Καμένα βούρλα!
  Τελικά, όταν συνήλθα, που δεν άργησα, τα πόδια μου, ήταν σκαλωμένα στα κιγκλιδώματα του πεζοδρομίου προς τη θάλασσα! Κάποια χέρια ένιωσα να με σηκώνουν και ω του θαύματος, όχι μόνο ήμουν ακέραιος, αλλά τη Δευτέρα πέταγα στη Λάρισα, σα να μην έτρεχε τίποτα, παρά τους μώλωπες που είχα και τους πόνους που ένιωθα!
  Υπογραμμίζεται ότι ο οδηγός του οχήματος, Ανθυπασπιστής σχοινάς Ηλίας, νοσηλεύτηκε στο 251 ΓΝΑ για διάστημα μεγαλύτερο των 45 ημερών, μίλησε δε από το σοκ μετά από διάστημα τριών εβδομάδων!
Φωτογραφία του Spyros Kikeris.
ΣΠ. ΚΙΚΕΡΗΣ Κ. ΡΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ (ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ) 1963.
  Ναι έχω αρκετές περιπτώσεις, που με κάνουν να πιστεύω, ότι η επένδυση που είχα κάνει στο σώμα μου, από μικρό παιδί, αποτέλεσε και αποτελεί ασπίδα προστασίας για μένα!
  Και να σκεφτεί κανένας ότι είμαι πολύ ταλαιπωρημένος άνθρωπος!
Εκατομμύρια, εκατομμυρίων σκληροί κραδασμοί ταλαιπώρησαν αφάνταστα ολόκληρο το σκελετό μου, χρόνια και χρόνια! Άγριες φθορές στον αυχένα, τέσσερις κήλες στους σπονδύλους, στρέβλωση λεκάνης, μηνίσκο στο αριστερό μου πόδι, χειρουργείο, από ανώμαλη προσγείωση, λόγω ανέμου, σε πτώση με αλεξίπτωτο!
  Ας μη ξεχάσω τις τρεις γαστρορραγίες, που έπαθα, τις δύο το πρώτο έτος της αποστρατείας μου, την τρίτη και παρ’ολίγον μοιραία, από ρίσκο υποβάθμισης, πολύ αργότερα! Όμως ξέρω πάρα πολύ καλά ότι η αιτία γι’αυτές ήταν πάντα η ίδια, η ιδιοσυστασία μου πληττόμενη από μεγάλη στενοχώρια, λόγω υπέρμετρης ευαισθησίας!
  Όμως τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα ξεπερνάω, βοηθούμενος από το μυϊκό μου σύστημα το οποίο συντηρώ και προσέχω σαν κόρη οφθαλμού, γιατί το ξέρω ότι με βοηθάει και στο θέμα των ευαισθησιών μου, θέμα που είμαι ιδιαίτερα ευάλωτος!
C:\Users\Spiros\Desktop\10441038_774846415916025_8691569016168744009_n.jpgC:\Users\Spiros\Desktop\13256333_1111230358944294_7492209219373074901_n (1).jpgC:\Users\Spiros\Desktop\10649688_774846099249390_4332224494162745196_n (1).jpg
ΣΠΥΡΟΣ ΚΙΚΕΡΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑ 1962
  Τώρα να δώσω απαντήσεις και σε κάποια βασικότατα ερωτήματα! Γιατί γυμνάστηκα τόσο πολύ, από μικρό παιδί; Γιατί ήθελα να γίνω πιλότος στην Πολεμική Αεροπορία και νόμιζα, ότι έπρεπε να υπερβώ την ανθρώπινη φύση!
C:\Users\Spiros\ΣΚ3.jpgC:\Users\Spiros\ΣΚ4.jpg
ΠΕΥΚΗ 30/5/2017
  Γιατί γυμνάζομαι ακόμα; Γιατί μόνο χάρες βρήκα, σ’αυτή μου τη συνήθεια, χάρες με πρώτη και κύρια την Υγεία! Από τους ανθρώπους, που επηρέασα, θα ανέφερα τον Αντιπτέραρχο και Πρόεδρο της Αεροπορικής ακαδημίας Ελλάδος!
  Ήταν προϊστάμενός μου στο ΝΑΤΟ, Ανώτερος Έλληνας Αξιωματικός (ΑΕΑ)! Ένα μεσημέρι μου είπε «δε μπορώ εκτίθεμαι, μετά τις δύο η ώρα έχω φοβερή υπνηλία, έρχονται Αμερικανοί, άγγλοι  και λοιποί και’γω σχεδόν κοιμάμαι!» Λύση έχω του είπα, αλλά και να σας την πω, χαμένη θα πάει! Εγώ την ώρα που εσείς πάτε για φαγητό (12:00 – 13:00) εγώ πάω στο Γυμναστήριο!» Και τώρα να με δει στο δρόμο αυτό θα μου πει! Το ακολούθησε!
  Το ίδιο έκανα στη Σκύρο δύο χρόνια, που ήμουν Διοικητής, την ώρα που οι άλλοι πήγαιναν για φαγητό, εγώ πήγαινα για μία ώρα τροχάδην, στο γύρω του αεροδρομίου και μετά για μιάμιση ώρα στο τένις! Βέβαια δεν επηρέασα πολλούς, δύσκολοι οι Έλληνες, κάθετα και οριζόντια αρνητικοί, σε συναφή θέματα!
Αποτέλεσμα εικόνας για απαγόρευση καπνίσματος
  Εκεί που επηρέασα αρκετούς ήταν στο θέμα του καπνίσματος, όταν είχα την ιδέα να γεμίσω τη Μονάδα με αφίσες σαν την παραπάνω με την επιγραφή «προαιρετική απαγόρευση!»
  Τώρα από τι οδηγήθηκα στη χειμερινή κολύμβηση; Από συναίσθηση ευθύνης! Χιλιάδες ώρες πάνω από θάλασσα μ’ένα κινητήρα και κάποιες ψυχές, που από σένα θα καρτέραγαν, τη δεδομένη στιγμή και κάτι παραπάνω!
  Για τη μελέτη και τη συγγραφή; Απλά για να γίνω καλύτερος, προκειμένου να προσφέρω περισσότερα!
C:\Users\Spiros\Desktop\14522757_1215177975216198_7178130784540895288_n.jpg
  Για τη φιλοζωία; Γιατί στα ζώα βρήκα, αυτά που δε βρήκα στους ανθρώπους! Όχι βέβαια ότι αυτή αποτελεί την πεμπτουσία της Ευτυχίας, αλλά ένα υποκατάστατο, μια αντιρρόπηση αυτής και το αντιστάθμισμα για ισορροπία! Καλό είναι να βρεις το ταίρι σου, το έτερόν σου ήμισυ, αυτό όμως είναι «Λαχείο!»
  Έτσι ήτανε γραμμένο, το δικό μου μεν κορμί, εν τέλει, να το γεύονται όργανα ανόργανα, άψυχα όργανα! Τη δε ψυχή μου κι’αυτής τις πτυχές, να γεύονται πλάσματα μοναδικά, που υπάρχουν για να σου γλύφουν τις πληγές!
Σχετική εικόνα
  Όσοι Πιστοί Προσέλθετε! «Follow Me!»
  Εμπρός λοιπόν τα μπάνια άρχισαν! Προχτές ήταν της αναλήψεως, πάντα τέτοια μέρα στην Πατρίδα μου Πρέβεζα αρχίζαμε τα μπάνια! Από παιδάκια περιμέναμε σαν τρελά τη μέρα αυτή, που η μάνα ενέκρινε σαν την αρχή! Όμως, δυστυχώς όμως το παράγγελμα «ΣΤΟΠ» δίνονταν με την πρώτη βροχή μετά το Δεκαπενταύγουστο!
  Όμως τότε τί ήξεραν οι Μάνες μας; Το μόνο, που ήξεραν ήταν ότι υπήρχε φυματίωση, με βασική αιτία, το κρυολόγημα! Σήμερα που η μάθηση έχει προχωρήσει γιατί κάνουμε περίπου το ίδιο;
C:\Users\Spiros\Desktop\Monolithi_Beach_04.JPGC:\Users\Spiros\Desktop\monolithi1.jpg
ΜΟΝΟΛΙΘΙ ΠΡΕΒΕΖΑ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΛΑΖ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!
  Επισκέπτομαι Χειμώνα τη γλυκιά μου Πατρίδα, που ελάχιστα διαφέρει από νησί και θλίβομαι σαν πάω στις πανέμορφες θάλασσές της και τις βλέπω να στενάζουν στην ορφάνια!
  Πέφτω μέσα τους κι’ακούω φωνές από φαντάσματα, ξωτικά, πλάσματα μυστηριακά και στοιχειά, που ευθύνες μου ζητάνε, λες και φταίω εγώ! Ναι νιώθω, πως όλα της θάλασσας τα στοιχεία, έχουν συμπράξει αγανακτισμένα απ’την ανθρώπινη βλακεία, που τα περιβάλλει, βρίσκοντας εμένα και κάποιους άλλους «τολμηρούς» να τα γευόμαστε, χωρίς με τους πολλούς και να τα μοιραζόμαστε!
  Έτσι κάπως φτάσαμε στο τέλος! Να κάνω μία σύνοψη των βασικών σημείων, που αναλύθηκαν; Έτσι όπως συνήθως γίνεται στους επιλόγους και διδάσκεται από τους φιλολόγους; Όχι δεν θα το κάνω κι’ας μου βάλουν μικρό βαθμό, η φίλη μου η «Αγνή» και η θεία μου «Φρειδερίκη» αγαπημένα πρόσωπα, ανήκοντα χρόνια στον κλάδο της Φιλολογίας!
  Δεν θα το κάνω για ν’αναγκασθείτε, να τα ξαναδιαβάσετε, γιατί είναι τόσο, μα τόσο χρήσιμα, αυτά που αναλύθηκαν, για σας, για την υγεία σας, για την ψυχολογία σας και την ισορροπία σας!
  Εκείνο που θα κάνω σαν παρακίνηση είναι να επισυνάψω, την τελευταία μου φωτογραφία, τραβηγμένη, από το φίλο μου Τάσο Λάσκαρη, μόλις προχθές  στο τωρινό μου γυμναστήριο!
C:\Users\Spiros\Desktop\unnamed (6).jpg
ΠΕΥΚΗ 30/5/2017
  Follow Me, λοιπόν, ακολουθείστε με, ελάτε μαζί μου, μη διστάζετε, μη δειλιάζετε…μη … ελάτε για να με θυμόσαστε και να μ’ευγνωμονείτε!
                                                                                             Με Τιμή

                                                                                        Σπύρος Κίκερης

1 σχόλιο:

Αφήστε το σχόλιό σας