Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΔΕ ΔΙΔΑΧΘΗΚΕ ΠΟΤΕ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΔΕ ΔΙΔΑΧΘΗΚΕ ΠΟΤΕ!
                                                                                     
         *Η υπόψη ομιλία έγινε στις 24/3/2014 
     στο κατάμεστο από κόσμο Πνευματικό Κέντρο
      του Δήμου Πρεβέζης "'Οαση."


ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΚΑΙ ΠΛΗΓΕΣ
ΑΝΙΑΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ.
2
  24η Μαρτίου σήμερα, παραμονή της Εθνικής μας Επετείου, χρόνος κατάλληλος για πανηγυρικούς και εθνικούς στοχασμούς!
  Την προσοχή σας παρακαλώ και σας υπόσχομαι ένα πανηγυρικό από τους ωφελιμότερους που έχετε ακούσει!
  Θα μιλήσω βαθιά, δεν θα χαϊδέψω αφτιά! Θα’μαι δίκαιος κατεβάζοντας και Εικονίσματα αν πρέπει από το Εθνικό και Πολιτικό μας εικονοστάσι!
  Ψηλά ο πήχης για μένα, το ξέρω, μα ακράδαντα πιστεύω ότι θα τα καταφέρω!
  Αρκετές φορές στη ζωή μου προσπάθησα να βρω τα αίτια των κακών, στα πολιτικά τεκταινόμενα και όχι μόνο, της χώρας μας! Ευτυχώς όμως, που το βιολογικό μου στίγμα, σε συνδυασμό, με την ιδιοσυστασία μου, και την πείρα μου, βοήθησαν να εμβαθύνω στα έγκατα των αιτίων.
  Το Θέμα της διάλεξης μας λοιπόν είναι «Σύνδρομα Ελλήνων και Πληγές Ανίατες και Διαχρονικές». Σκοπός της ο εντοπισμός των αιτίων που ταλανίζουν τη χώρα μας και η συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας, προς χάραξη μιας γραμμής απόσχισης από το φαύλο παρελθόν κι’ απαρχής μιας νέας παλιγγενεσίας!
  Έχουμε σύνδρομα εμείς οι Έλληνες; Νοσεί η συμπεριφορά μας; Αστεία ερωτήματα! Νοσεί βαρύτατα και τα συμπτώματα της νοσηρής μας συμπεριφοράς, πληγές, βαθιές πληγές, ανίατες και διαχρονικές!
4
  Δεν μπορεί να ντρεπόμαστε για το χάσμα των γενεών της φυλής μας μεταξύ 2.500 ετών και να μην ντρεπόμαστε όταν λέμε ότι ανήκουμε στην ίδια Φυλή με τους προγόνους μας!
  Οι δικαιολογίες μας, προσχηματικές, με καταλογισμό ευθυνών ενίοτε στη Μοίρα και το Θεό, πάντοτε στους άλλους, ουδέποτε στους εαυτούς μας! Εδώ, ακριβώς εδώ, διαπράττουμε ένα τεράστιο λάθος, γιατί όταν ζητάμε ευθύνες, το ένα μας δάχτυλο, δείχνει τον υποτιθέμενο υπαίτιο και τα τρία δάχτυλά μας, δείχνουν εμάς!
  Έτσι αντικρούομε στην πράξη τη ρήση του Κομφούκιου που λέει: «Ο ανώτερος άνθρωπος έχει απαιτήσεις από τον εαυτό του, ο κατώτερος από τους άλλους !»
  Μία βασική αιτία γέννησης των συνδρόμων μας και των συνεπειών τους είναι η άγνοια και η παραποίηση της Ιστορίας μας!
  Ξέρουμε την Ιστορία μας; Έχουμε εμπεδώσει τα διδάγματα της μεγαλύτερης δασκάλας που ποτέ γεννήθηκε στον πλανήτη Γη; Αστεία πράγματα! Εμείς αγνοούμε την Ιστορία που βιώσαμε, θα γνωρίζουμε την Ιστορία που δε βιώσαμε; Παραδείγματα άπειρα!
  Η άγνοια της Ιστορίας και η παραποίησή της είναι έγκλημα ειδεχθές και επικίνδυνο! Γιατί «Όποιος την Ιστορία του δεν μελετά, είναι υποχρεωμένος όχι μόνο να τη αναβιώνει δραματικά αλλά και να την πληρώνει ολοένα και πιο ακριβά!»
  Ας δούμε τις πικρές αλήθειες, όπως σχετίζονται με το θέμα μας, βάζοντας το χέρι επί των τύπων των ήλων, και αν πονέσουμε, ας το αντέξουμε! Κι’ αν δεν το αντέξουμε εκεί στις αναφορές για τον Καποδίστρια, ας αφήσουμε ένα δάκρυ να στάξει στη ψυχή μας, για τον αξιολογότερο Έλληνα Πολιτικό, που ανόητοι συμπατριώτες μας δολοφόνησαν! Αποστερώντας μας, μια μοναδική ευκαιρία κάθαρσης της νοοτροπίας μας και αποβολής των συσσωρευμένων κακών μας, από τα βάθη των αιώνων!
  Αφορμή για την oμιλία αυτή, ήταν η διαπίστωση ότι οι Έλληνες στην ερώτηση «Του πόσα χρόνια ήταν υπόδουλο το Έθνος τους;» Απαντούν σε ποσοστό 100% 400 χρόνια!
  Όμως ο νους ορισμένων, με την υπόψη ερώτηση, δεν πάει στην Τουρκοκρατία, πάει σε μια φωτοβολίδα που ρίχτηκε όχι για να
6
φωτίσει, όπως δυστυχώς πιστεύεται, τον Ελληνισμό, αλλά για να τον κάψει και να τον θάψει βυθίζοντάς τον για πάμπολλους αιώνες σ’έναν ιδιότυπο σκοταδισμό και το χειρότερο σε πλάνες ολέθριες!
   Ναι, αναφέρομαι στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κυρίως δε στη λεγόμενη «Βυζαντινή» εντός εισαγωγικών!
  Θα προτιμούσα να προστεθώ στους λεγόμενους Βυζαντινολόγους, όμως δεν μπόρεσα να συμμεριστώ την παγιωμένη άποψη πολλών, ότι είτε πούμε Βυζαντινή Αυτοκρατορία είτε Ελληνική Αυτοκρατορία είναι ένα και το αυτό!
  Έχουμε χρυσώσει πολλά χάπια εμείς οι Έλληνες, όμως τούτο είναι από τα πιο χρυσά! Γιατί:
*Βυζαντινή Αυτοκρατορία, κατ’ουσίαν, δεν υπήρξε ποτέ, αλλά μόνο Ρωμαϊκή!
* Ο όρος «Βυζαντινός» για πρώτη φορά χρησιμοποιείται το 1562 από το Γερμανό Ουμανιστή και ιστορικό Ιερώνυμο Βολφ, που απεβίωσε σε φρενοκομείο λόγω παραισθήσεων και θεωρείται ο ιδρυτής της Βυζαντινολογίας!
*Το Βυζάντιο ήταν μια τοποθεσία όπου ο Βύζας Βασιλεύς των Μεγάρων είχε κτίσει έναν οικισμό. Εκεί που ο Μέγας Κωνσταντίνος, Σέρβος στην καταγωγή, μετέφερε το 330 ΜΧ την πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας για λόγους ασφάλειας και ευχερέστερης διοίκησης της τεράστιας αυτοκρατορίας, δημιουργώντας τη Νέα Ρώμη ή Κωνσταντινούπολη!
*Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ονομάσθηκε σε διάφορες περιόδους Ρωμαίων Βασίλειο, Ρωμαίων Ηγεμονία, Ρωμανία, Ρωμιοσύνη, οι δε κάτοικοι αρχικά Ρωμαίοι και αργότερα Ρωμιοί
*Οι Έλληνες σφαγιάστηκαν πολλάκις, από τους Ρωμαίους, σύρθηκαν σε δουλεία, σε αρένες μονομάχων και οικτρών θεαμάτων!
*Αρχαίοι Ναοί καταστράφηκαν και τα πιο πολλά καλλιτεχνήματα ακρωτηριάστηκαν, σ’ένα όργιο αφανισμού και κακοποίησης του ωραιότερου πολιτισμού που υπήρξε ποτέ, στον κόσμο τούτο!
*Το 393 ο Θεοδόσιος ο Μέγας, Ισπανικής καταγωγής, απαγόρευσε τους Ολυμπιακούς αγώνες, απαγόρευση που κράτησε μέχρι το 1896!
13
*Το 529 ο Ιουστινιανός έκλεισε όλες τις φιλοσοφικές σχολές των Αθηνών!
* Ελληνικές επαρχίες δίνονταν σαν προίκα ή πουλιόνταν μαζί με τους κατοίκους! Τεράστιες περιοχές χαρίστηκαν σε Δυτικούς Ηγέτες και άλλες αφέθηκαν στις ορέξεις φύλων κατακτητικών!
*Το μεγάλο πλιάτσικο έγινε με την ΄Δ (4η) Σταυροφορία το 1204! Τότε που κατακλυσθήκαμε στις Βαρονίες και τα δουκάτα και ο Παρθενώνας έγινε Βίλα οργίων!
*Τους Έλληνες αποκαλούσαν με τον υποτιμητικό όρο «Γρεκούς» ή «Γρεκύλους» που σήμαινε μικροπρεπείς, τυχοδιώκτες, κόλακες, γλοιώδεις, παρά του ότι από τον 6ο αιώνα και μετά η επίσημη γλώσσα ήταν Ελληνική!
  Συνοψίζοντας η Νέα Ρώμη και η Αυτοκρατορία της, για να λάμψουν έπρεπε να βυθιστούν στο απόλυτο σκοτάδι, η Αθήνα, η Ελλάδα, οι Έλληνες και ο Πολιτισμός τους!
  Η Ρωμαϊκή κατοχή ευθύνεται για τη γέννηση μέγιστων κακών στις ψυχές των Ελλήνων, γιατί τότε οι Έλληνες έμαθαν να γλοιωδούν, να επαιτούν, να καιροσκοπούν, και να εκφυλίζονται!
  Τότε οι Έλληνες ανέπτυξαν ανώμαλα αλλά πανίσχυρα σύνδρομα. όπως το σύνδρομο του κατώτερου, του μισάνθρωπου, του ρουφιάνου, του μίσους προς την εξουσία και του ατομικισμού προς επιβίωση, κάτω από τους κανόνες «Του ο σκοπός Αγιάζει τα μέσα!» και του «ο σώζων εαυτόν σωθήτω!»
  Αναγκαία κακά, χάριν επιβίωσης, ας πούμε! Όμως κακά καλλιεργημένα κατά συρροήν και εξακολούθηση, για διάστημα δεκαέξι αιώνων, χιλίων εξακοσίων χρόνων δηλαδή! Σημαίνουν πολλά!
  Η Ελλάδα υποδουλώθηκε στους Ρωμαίους το 147 πχ! Η κυριαρχία τους τερματίστηκε το 1453 με την άλωση της Κωνσταντινούπολης! 147 λοιπόν και 1453 μας κάνουν ακριβώς 1600, ήτοι δεκαέξι ακριβώς αιώνες! Κακά, λοιπόν, καλλιεργημένα για 16 αιώνες, παγιώνονται στις ανθρώπινες ψυχές και τις συμπεριφορές, επηρεάζοντας και αλλοιώνοντας αργά αλλά σταθερά τα βασικά χαρακτηριστικά της φυλής!
5
  Στο σημείο αυτό οφείλω να θίξω και την πεμπτουσία των συνδρόμων, το σύνδρομο του Άρχοντα και του Σκλάβου! Ένα σύνδρομο που αργότερα μετονομάσθηκε σε Σύνδρομο του Αφέντη και του Ραγιά, που υποσυνειδήτως μεν, αλλά ισοβίως παγιώθηκε στη συμπεριφορά των Νεοελλήνων! Εδώ ανάγεται η απαράδεκτη συμπεριφορά των δημοσίων Υπαλλήλων στη συναλλαγή τους με τους Πολίτες σήμερα! Παραδείγματα άπειρα, ας μην τα πιάσουμε!
  Μιλώ άσχημα, το ξέρω, όμως αν έτσι μιλούσαν αυτοί που έπρεπε όταν έπρεπε θα είχαμε προ πολλού από τα πάθη μας θεραπευθεί και πολλά από τα δεινά μας αποφευχθεί!
  Ας μεταπηδήσουμε τώρα, από τη Ρωμαϊκή στην Οθωμανική κατοχή!
  Ακούστε περιγραφή των Χριστιανών από τον Μοναχό Ιωσήφ Βρυέννιο, που θεωρείται ο μεγαλύτερος λόγιος της Αυτοκρατορίας, τον 15ο Αιώνα: «Όλοι οι Χριστιανοί έγιναν αλαζόνες, φιλάργυροι, απειθείς, λιποτάκτες, αδιάλλακτοι, παντογνώστες! Κοινωνοί ανόμων οι Άρχοντες! Άρπαγες οι υπεύθυνοι! Δωρολήπτες οι κριτές! Ακόλαστοι οι νεώτεροι και οι πάντες αχρείοι!»
  Σαν τυπική αρχή της υποδούλωσης του Ελληνισμού φέρεται η 29η Μαΐου του 1453, ημέρα άλωσης της Κωνσταντινούπολης, όταν και η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έφτασε στο μεγαλείο της παρακμής της συρρικνωμένη σε μια πόλη των 50.000 κατοίκων, που την υποστήριξαν 4.850 ντόπιοι μαχητές και πλήρωνε λύτρα επιβίωσης, πριν της αλώσεως! Ουσιαστικά περίοδος Ελευθερίας μεταξύ των κατοχών δεν υπήρξε απλά η Πατρίδα μας από τη Χάρυβδη, πέρασε στη Σκύλα! Μια Σκύλα, που με τη σειρά της, τα μάτια έκλεισε στη σύληση του Παρθενώνα από έναν αγύρτη και αλήτη διπλωμάτη, τον Έλγιν, Πρεσβευτή των Άγγλων στην Κωνσταντινούπολη το 1803!
  Το Σύστημα Διακυβέρνησης της Ελλάδας επί Τουρκοκρατίας.
  Η μέθοδος απλή και αμοιβαίως επωφελής! Φαναριώτες, Κοτζαμπάσηδες, Πλοιοκτήτες κτλ, ήταν οι Έλληνες εκλεκτοί των Τούρκων, που κρατούσαν τις λεπτές ισορροπίες, μεταξύ κατακτητών και υπόδουλων!
  Φαναριώτες
16
  Θεωρούνται οι έχοντες και κατέχοντες στην Κωνσταντινούπολη! Αναρτήθηκαν οικονομικά και κοινωνικά κατά τους δύο τελευταίους αιώνες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας! Οι Φαναριώτες, είναι από τους πρώτους που τα βρήκαν με τους κατακτητές! Διατήρησαν τα προνόμιά τους και ουδόλως επλήγησαν από την υποδούλωση!
  Οι Φαναριώτες είναι μία από τις κατηγορίες εκείνων που θέλησαν να έχουν τους ίδιους ρόλους των προνομιούχων, από τους Κυβερνήτες της Ελλάδος και μετά το 1821!
  Κοτζαμπάσηδες. Τούρκικη λέξη, με συνώνυμη στα Ελληνικά Δημογέροντες αναφερόμενη σε προεστούς δηλαδή κοινοτικούς άρχοντες! Θεωρούνταν οι κατεξοχήν αντιπρόσωποι των τουρκικών συμφερόντων προεπαναστατικά και των δυτικών μετεπαναστατικά!
  Οι Τούρκοι το παιδομάζωμα, το έκαναν από καταστάσεις των Κοτζαμπάσηδων για αγόρια και κορίτσια! Εκείθεν τα πιο όμορφα τα προωθούσαν στις αυλές ανθρώπων της εξουσίας, για γιουσουφάκια και χανουμάκια! Τα πιο εύρωστα αγόρια στα κέντρα εξισλαμισμού και στρατικοποίησης, για Γενίτσαρους! Υπογραμμίζεται ότι πολλοί πατεράδες σημάδευαν τις κόρες τους, για ν’αποφύγουν την εν ψυχρω απαγωγή τους! Ουκ έστιν δε αριθμός πατεράδων που κρεμάστηκαν στο πλατύσκαλο του σπιτιού τους, επειδή αντέδρασαν στην αρπαγή των παιδιών τους!
  Τους Κοτζαμπάσηδες οι έλληνες, που όπως και να το κάνουμε τους είχαν ανάγκη, τους αποκαλούσαν «Τούρκους Χριστιανούς!»
  Μπέης Είναι τίτλος της (Οθ.Αυτ.) που δίνονταν σε ανώτατα στελέχη της εξουσίας. Ο όρος προέρχεται από την τουρκική λέξη «μπέγι» που σήμαινε Μέγας Άρχοντας και ιθύνων νους!
  Οι Μπέηδες διορίζονταν από τον Σουλτάνο, το προνόμιο ήταν κληρονομικό για τους γιους και τις κόρες τους!
  Οι Μπέηδες εισέπρατταν τους φόρους των ραγιάδων, με τους λεγόμενους Χαρατζίδες, έχοντας δικαίωμα επιπρόσθετων φόρων προς ίδιον όφελος!
  Χαράτσι ήταν ο ένας από τους δύο φόρους που επέβαλλαν οι τούρκοι! Ήταν φόρος ατιμωτικός ή κεφαλικός! Ο άλλος ήταν φόρος αίματος το παιδομάζωμα δηλαδή!
17
  Χαράτσι ήταν η αποζημίωση για την παραχώρηση του δικαιώματος να ζεις και να θρησκεύεσαι! Κάθε Χριστιανός από το 12ο έτος μέχρι θανάτου όφειλε να εξαγοράζει ετησίως την άδεια αυτή! Πάνω στην απόδειξη υπήρχε το εξής ατιμωτικό κείμενο: «Ο φέρων το παρόν έχει την άδεια να φέρει, επί εν έτος, την κεφαλήν του επί των ώμων του!»
18   Ο πιο γνωστός Μπέης σε όλους μας είναι ο Μπέης της Μάνης Πέτρος Μαυρομιχάλης, πιο γνωστός σαν Πετρόμπεης και έχουμε να πούμε πολλά γι’αυτόν.
  Όμως για να μην πάμε μακριά είχαμε και’μεις οι Πρεβεζάνοι Μπέη! Θα τον αναφέρω εν συντομία γιατί μπορεί να τρίξουν και τα θεμέλια τούτης της αίθουσας!
  Ο δικός μας Μπέης, γεννήθηκε το 1822 στην Πρέβεζα και λέγονταν Γεώργιος Κονεμένος! Το 1849 ορίσθηκε από την πύλη τοποτηρητής της Σάμου με δικτατορικές δικαιοδοσίες, προς καταστολή της εξέγερσης των κατοίκων της! Μετά την καταστολή διορίστηκε Ηγεμόνας της Σάμου με τον τίτλο του Μπέη.
  Στη συνέχεια διορίστηκε σαν πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Εκπροσωπώντας το Σουλτάνο στην Αγία Πετρούπολη στους γάμους του Τσάρου!
  Το 1727 στον Παππού του δόθηκε από το Βενετό Πρίγκιπα «το Σκαφιδάκι» σαν αναγνώριση σημαντικών Υπηρεσιών στην Βενετική, Κατακτητική Κυβέρνηση!
  Ο Νικόλαος Κονεμένος, πρωτεξάδελφος του Γεωργίου γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1832. Ο πατέρας του χρημάτισε πρόξενος της Τουρκίας στην Ιόνιο Πολιτεία.
  Ο Νικόλαος Κονεμένος το 1865 διορίστηκε από την πύλη πρόξενος της Τουρκίας στην Πάτρα! Η αίθουσα τούτη, λέγεται αίθουσα Νικολάου Κονεμένου!
  Αυτά τα λέμε για να γνωριζόμαστε καλύτερα!
21
  Μιαν άλλη κατηγορία εκλεκτών και καλομαθημένων του κατακτητή ήταν οι Έλληνες πλοιοκτήτες, κυρίως οι Υδραίοι, του ημιαυτόνομου καθεστώτος της Ύδρας! Διατήρησαν και αυτοί όλα τους τα προνόμια κατά την υποδούλωση και με την επανάσταση, σαν καλοί καιροσκόποι, έγιναν όψιμοι υπερασπιστές του αγώνα της Ελευθερίας!
   Οι πλοιοκτήτες μετά το 1821, στα οικονομικά τους αιτήματά ήταν απόλυτοι, απαιτούντες την αποκλειστικότητα των δανείων που έπαιρνε η χώρα για την ανόρθωσή της!
  Ασφαλώς αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση του Υδραίου Αντρέα Μιαούλη, που έκαψε τα καλύτερα καράβια του Ελληνικού Στόλου, μετά την εθνικοποίησή του από τον Καποδίστρια, εκδικούμενος αυτόν, γιατί δεν ήταν ενδοτικός στα οικονομικά του αιτήματα !
  Οι πράξεις του Αντρέα Μιαούλη έμειναν στην ιστορία σαν το «Μεγαλουργούν Έγκλημα!» Για το οποίο ο Κανάρης δήλωσε, «ότι αιώνιο ανάθεμα του πρέπει!» Βέβαια η απαράδεκτη πράξη του Μιαούλη ουδόλως τον εμπόδισε να γίνει Ναύαρχος, Αρχηγός του πολεμικού ναυτικού και να γευτεί ύψιστα αξιώματα και το γιο του Πρωθυπουργό!
  Στις προνομιούχες φατρίες θα πρέπει ν’αναφέρουμε και τους «Δραγουμάνους». Οι Δραγουμάνοι ήταν διερμηνείς Τούρκων VIP’S πολλές δε φορές και νομικοί τους σύμβουλοι !
  Για να συνοψίσουμε, αρκετοί από τους ανήκοντες στις προη γούμενες κατηγορίες εξακολουθούν να κοσμούν τους τοίχους των Σχολείων, τους δρόμους και τις πλατείες, κατά τις Εθνικές μας επετείους, σαν παραδείγματα προς μίμηση! Κατά την ταπεινή μου άποψη από αυτούς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αποτέλεσαν πρότυπα ιδιοτέλειας συμφέροντος, και βολέματος εν γένει!
  Θέλει τέχνη περισσή να περνάς σαν Βασιλιάς σε καιρό σκλαβιάς και δεόντως καιροσκοπώντας τα κακότοπα να ξεπερνάς και την Ιστορία να εξαπατάς! Τούτη την τέχνη δεν κατέχουν οι πολλοί!
  Ναι κατά βάση, αυτοί που πέρασαν καλά στην όποια κατοχή, πέρασαν και στη συνέχεια καλά και είναι αυτοί που οδηγούσαν τη χώρα σε εμφυλίους, από ζόρι για το κοινό καλό! Εμφυλίους; Ναι!
23
  Μια ακόμα τραγική πλάνη είναι ότι οι Έλληνες γνωρίζουν για έναν εμφύλιο, αυτόν του 1946-1949! Την αλληλουχία των εμφυλίων κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 21, ο ιστορικός τους έγραψε, μα ο «Ρωμιός» τους έθαψε!
  Έφτασαν κάποιοι από τους Ήρωές μας, όπως ο συμπατριώτης μας Οδυσσέας Ανδρούτσος, στην κατάντια, να ζητήσει τη βοήθεια των Τούρκων για να νικήσει τον οπλαρχηγό Γκούρα!
  Και πως να μη φτάσει εκεί; Αφού σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή του Αλή Πασά, υπηρέτησε αυτόν πιστά, διορίστηκε Δερβέναγας από τον Αλή, πολέμησε με τον Αλή κατά των Τούρκων και με τους Τούρκους κατά του Αλή!
  Προτού κλείσουμε την ενότητα αξίζει να αναλύσουμε και την έννοια των «Αρματολών!» Αρματολοί ήταν τα ένοπλα μισθοφορικά σώματα των ελλήνων που στρατολογούσαν οι Τούρκοι και χρησιμοποιούσαν κατά των ανταρτών, τουτέστιν των «Κλεφτών»! Αργότερα βέβαια κάπου εκεί προς την κατάρρευση τα δύο αντίπαλα σώματα έγιναν ένα!
  Αυτοί σε γενικές γραμμές είναι ένιοι των κυρίων που διαμόρφωσαν τη διχαστική νοοτροπία του Έλληνα, την καιροσκοπία, την ιδιοτέλεια και προπάντων τον ενδοτισμό στους πάτρωνες κατά περίπτωση! Για να φθάσουν μέχρι την έσχατη πράξη, τη Δολοφονία του Καποδίστρια!
  Ας δούμε όμως τα γεγονότα αρχίζοντας από την επανάσταση του 1821 και την προετοιμασία της!
  Το 1814, έτος που ο Πέτρος Μαυρομιχάλης, βαφτίζονταν, με νονό τον Σουλτάνο, Πετρόμπεης, ιδρύθηκαν δύο εταιρείες προετοιμασίας της επανάστασης.
  Η μία ήταν η γνωστή μας Φιλική Εταιρεία που ιδρύθηκε στην Οδησσό της Ρωσίας και ήταν μυστική και παράνομη!
  Η άλλη που ιδρύθηκε στη Βιέννη από τον Καποδίστρια και τον Κοραή ονομάσθηκε Φιλόμουσος Εταιρεία ήταν νόμιμη και πρωταρχικό της στόχο έθετε την πνευματική ανύψωση του γένους των Ελλήνων, εργαζόμενη σκληρά γι’αυτόν! Διαχειριστής του ταμείου της ήταν, ο Ιωάννης Δομπόλης! (Θυμηθείτε τ’όνομα παρακαλώ).
   Η επανάσταση άρχισε ως γνωστόν στις 25 Μαρτίου του 1821. Ας δούμε τα γεγονότα μέχρι την εκλογή του Καποδίστρια!
  Το 1822 έχουμε: Την πρώτη Εθνοσυνέλευση στην Επίδαυρο! Την πτώση του Αλή Πασά των Ιωαννίνων! Τις Σουλιώτισσες να πέφτουν από το Ζάλογγο! Τη σφαγή της Χίου με τους 25.000 αποκεφαλισμούς και τον φοβερό πίνακα του Ντελακρουά!
  Το 1823 έχουμε εμφύλιο στην Ελλάδα και τη δεύτερη Εθνοσυνέλευση στο Άστρος Κυνουρίας, που κατήργησε το αξίωμα του Αρχιστρατήγου προς περιορισμό των εξουσιών του Κολοκοτρώνη!
  Το 1824 την καταστροφή των Ψαρών! Την ένταση του εμφυλίου και τη φυλάκιση του Κολοκοτρώνη!
  Το 1825 Τον Αιγύπτιο Σύμμαχο των Τούρκων Ιμπραήμ να φτάνει στην Πελοπόννησο! Τη φριχτή δολοφονία του γιου του Κολοκοτρώνη Πάνου, από βούλγαρους μισθοφόρους! Το επεισόδιο του Ανδρούτσου με τον Γκούρα, την ήττα του πρώτου, τη φυλάκισή του και τη δολοφονία του κι’ακόμα την αποφυλάκιση του Κολοκοτρώνη!
  Στις 10 Απριλίου του 1826, Σάββατο του Λαζάρου, την Ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου και την τρομερή σφαγή! Τον συγκλονισμό της διεθνούς Κοινότητας και τη σύνταξη του πρωτοκόλλου της Πετρούπολης μεταξύ Ρώσων και Άγγλων για την αυτονομία της Ελλάδος!
  Το 1827 τον θάνατο του Γεωργίου Καραϊσκάκη, ανήμερα της γιορτής του και τα τελευταία ανατριχιαστικά του λόγια στο Μακρυγιάννη: «Εγώ πεθαίνω, εσείς να είστε μονιασμένοι για να βαστήξετε την Πατρίδα!»
  Κι’αμέσως τα λόγια του σ’εφαρμογή με την έναρξη εργασιών της τρίτης Εθνοσυνέλευσης. Οι δύο παρατάξεις απευθύνουν πρόσκληση για συγκέντρωση σε διαφορετικό τόπο (Ερμιόνη- Αίγινα). Τελικά μετά από συμβιβασμό η Εθνοσυνέλευση έγινε στη Τροιζήνα, η οποία και ομόφωνα επέλεξε τον Καποδίστρια ως τον Πρώτο ουσιαστικά Κυβερνήτη της Ελλάδος, για χρονική διάρκεια 7 ετών!
  Η κατάσταση όμως το 1827 ήταν κάτι παραπάνω από άσχημη, ήταν οικτρή! Οι Έλληνες ήταν περιορισμένοι στη Μάνη, την Ανατολική Πελοπόνησσο και τα νησιά του Αργοσαρωνικού! Στο Ναύπλιο ξεσπά νέος εμφύλιος, η μία παράταξη στο Παλαμήδι, η άλλη στην Ακροναυπλία μάχονται αγρίως!
30
  Τον Ιούλιο του 1827 έχουμε την Ιουλιανή συμφωνία μεταξύ Αγγλίας, Ρωσίας και Γαλλίας με την οποία απαιτείται από τους Οθωμανούς η τήρηση του συμφώνου της Πετρούπολης και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η στρατιωτική επέμβαση.
  Έτσι φτάνουμε στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, στη συντριβή του Ιμπραήμ και στην τυπική δημιουργία του Ελληνικού Έθνους!
  Αρχές του 1828 ο Καποδίστριας φτάνει στην Ελλάδα! με την επανάσταση σε κρίσιμη καμπή, την κοινωνία και την οικονομία σε απόλυτη εξαθλίωση και τις έριδες αμείωτες.
Τον Απρίλιο ξεσπά ο αναμενόμενος Ρωσοτουρκικός πόλεμος και το Νοέμβριο του 1828 υπογράφεται το πρωτόκολλο του Λονδίνου που όριζε το Ελληνικό κράτος στην Πελοπόννησο και τα κοντινά νησιά!
  Το 1829 η στερεά Ελλάδα ανήκει στην επικράτεια και στα μισά του έτους και η Αιτωλοακαρνανία! Το ίδιο έτος (10 Μαΐου) με νέο πρωτόκολλο του Λονδίνου, τα όρια του Ελληνικού κράτους, φτάνουν στο άξονα Αμβρακικού, Παγασητικού!
  Για ν’αντιληφθούμε, την επανασύσταση του Ελληνικού Κράτους, με τη σημερινή του μορφή. ας αναφέρουμε μερικές ακόμα ημερομηνίες:
  Η Αθήνα απελευθερώθηκε το 1833! Ο πληθυσμός της τότε ανήρχετο στους 12.000 κατοίκους και ο Πειραιάς ήταν απλά μία ιχθυόσκαλα! Τα Δωδεκάνησα το 1863! Τα Επτάνησα το1864! Η Θεσσαλία το 1881! Η Κρήτη απελευθερώθηκε το 1897 και ενσωματώθηκε με την Ελλάδα το 1908! Η Θεσσαλονίκη το 1912! Η Πρέβεζά μας τη νύχτα της 20ης προς 21η Οκτ, 1912, μετά τη μάχη της Νικόπολης! Τα Γιάννενα το 1913!
  Στο σημείο αυτό και πριν αναλύσουμε τις συνθήκες δολοφονίας του Καποδίστρια θ’αναφερθούμε στη δραστηριότητα και στη μοναδικότητα της προσωπικότητάς του!
  Γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 10 φεβ.1776! Ήταν το 6ο παιδί του Αντώνη Καποδίστρια εξαίρετου νομικού και της Διαμαντίνης Γονέμη! Οι οικογένειες των οποίων ήταν γραμμένες στη χρυσή βίβλο της Δημοκρατίας της Βενετίας, φέροντας τον τίτλο του Κόμη!
36
  Η καταγωγή των Καποδίστρια ήταν από το Capo D’Istria, της Σλοβενίας κατ’άλλους από τη Βενετία. Η καταγωγή της μητέρας από την Κύπρο!
  Σπουδές: Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στην Ιερά Μονή Πλατυτέρας στην Κέρκυρα. Στο Μοναστήρι της Αγίας Ιουστίνης έμαθε Λατινικά, Ιταλικά και Γαλλικά! Ακολούθησε η Ιατρική Σχολή της Πάντοβας, καθώς η Φιλοσοφία και τα Νομικά! Λέγεται ότι είχε τρία Διδακτορικά! Δεν μπόρεσα να το επιβεβαιώσω. Αυτό το λέω γιατί στα βιογραφικά επωνύμων είμαι δύσπιστος, λόγω των σφετεριστών κληρονόμων και του περίγυρου των γλειφτών!
  Ο Καποδίστριας με την επάνοδό του στην Κέρκυρα άσκησε αφιλοκερδώς το επάγγελμα του γιατρού, για το λόγο αυτό, οι Κερκυραίοι του έδωσαν τα προσωνύμια «Του Παρήγορου Ιατρού και του Ευεργέτη πατέρα!»
  Εμπλοκή με τα Κοινά (Διακρίσεις)
  *Το 1802 είναι ιδρυτικό μέλος του Εθνικού Ιατρικού Συλλόγου και γραμματέας του! Το 1803 ορίζεται γραμματέας εξωτερικών υποθέσεων του Κράτους της Ιόνιας Πολιτείας! Το 1806 αναλαμβάνει τη Δημόσια Σχολή Δημοκρατίας! Το 1807 ορίζεται έκτακτος επίτροπος Αγίας Λευκάδας, για να προλάβει την κατάληψή της από τον Αλή!
  *Το 1808 ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Κόμης Νικολάϊ Πέτροβιτς του απονέμει τον τίτλο του Ιππότη ΄Β τάξεως του τάγματος της Αγίας Άννας και τον προσκαλεί στην Αγία Πετρούπολη αναθέτοντάς του καθήκοντα Κρατικού Συμβούλου στο ΥΠΕΞ! Το 1811 ορίζεται ακόλουθος πρεσβείας στη Βιέννη! Το 1812 Αξιωματούχος πολιτικών καθηκόντων στη Στρατιά του Δούναβη! Το ίδιο έτος του απονέμεται το παράσημο ΄Γ τάξεως του Αγίου Βλαδίμηρου! Το 1813 παρασημοφορείται από τον Τσάρο με το Μεγαλόσταυρο της Αγίας Άννας και αποστέλλεται στην Ελβετία σαν μυστικός εντεταλμένος του, με σκοπό προσεταιρισμού της φιλικά προσκείμενης προς τη Γαλλία Κυβέρνησης! Στη συνέχεια διορίζεται επίσημα
πληρεξούσιος Υπουργός του Τσάρου στην Ελβετία! Η απόλυτη ανεξαρτησία της Ελβετίας όπως τη γνωρίζουμε σήμερα είναι έργο
34
δικό του! Εκείνος συνέταξε το Σύνταγμα της Ελβετίας προβλέποντας την αυτονομία των 27 καντονιών, τερματίζοντας τον ανελέητο αλληλοσπαραγμό αυτών και συντελώντας στη γέννηση ενός ιδιαίτερου Εθνικισμού!
  *Οι Ελβετοί σαν ένδειξη ευγνωμοσύνης των προσφορών του τον ανακήρυξαν «Επίτιμο Πολίτη» της χώρας τους και δημότη Λωζάννης! Για την εκεί προσφορά του παρασημοφορήθηκε από τον Τσάρο με τον Σταυρό ΄Β τάξεως του Άγιου Βλαδίμηρου!
  *Το 1814 διορίζεται αντιπρόσωπος της Ρωσίας στη Βιέννη σαν μέλος της επιτροπής συνεδριάσεων των πέντε(Ιερά Συμμαχία)! Το ίδιο έτος τιμάται με το Μεγαλόσταυρο του Λεοπόλδου από το Βασιλιά της Αυστρίας καθώς του Ερυθρού Αετού από το Βασιλιά της Πρωσίας!
  Για να κλείσουμε τα περί διακρίσεων θα πρέπει ν’αναφέρουμε και τα εξής: Πολλοί δρόμοι και πλατείες στην Ελβετία φέρουν τ’ονομά του! Ο Αερολιμένας της Κέρκυρας επίσης! Το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1911 κατόπιν επιθυμίας του Ευεργέτη Ιωάννη Δομπόλη μετονομάσθηκε Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών! Ανδριάντας του υπάρχει στα προπύλαια, καθώς στην κεντρική πλατεία της πόλης CAPO D’ISRIA της ΣΛΟΒΕΝΊΑΣ!
  *Στις 21 Σεπ. του 2009 έγιναν τα αποκαλυπτήρια προτομής του σε κεντρικό σημείο της Λωζάννης παρουσία της Ελβετίδας Υπουργού Εξωτερικών και του Ρώσου ομολόγου της !
  *Τέλος στην Κέρκυρα όπου και ο Τάφος του, λειτουργεί το Μουσείο Ιωάννη Καποδίστρια και στο Εθνικό Μουσείο της Αθήνας φιλοξε νούνται προσωπικά του αντικείμενα και το απέρριτο γραφείο του!
  Αυτός ήταν σε γενικές γραμμές ο άνθρωπος που οι Έλληνες στην απελπισία τους επέλεξαν ομόφωνα, για επταετή θητεία διακυβέρνησης, σαν το μόνο κατάλληλο να κάνει Κράτος το Χάος και Έθνος το Αίσχος!
  Ας δούμε τώρα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μεγάλου ανδρός, πίσω απ’τις πράξεις του:
  *Το 1822 υπέβαλλε την παραίτησή του, από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών της ισχυρότερης χώρας του Κόσμου τότε, λόγω της
45
επανάστασης της χώρας του! Μια παραίτηση που δεν έκανε δεκτή ο Τσάρος, δίνοντας σ’αυτόν άδεια επ’αόριστον, διατηρώντας του όλα τα προνόμια !
  *Με την εγκατάστασή του στη Γενεύη έπρεπε να κατοικήσει σε μέγαρο ανάλογο της θέσης του, να έχει τέσσερες άμαξες και ανάλογο υπηρετικό προσωπικό, αντί αυτών εκείνος προτίμησε ένα διαμέρισμα δύο δωματίων και έναν βοηθό!
  *Όταν οι λοιποί διπλωμάτες τον ρωτούσαν έκπληκτοι για τον τρόπο διαβίωσής του, εκείνος απαντούσε:
«Αφού πρώτον εκτύπησα τας θύρας των εχόντων, ηναγκάσθην κατόπιν να χτυπήσω και τας θύρας των φτωχών ζητώντας τον οβολόν τους προκειμένου να στείλω τρόφιμα και εφόδια εις τον Ελληνικόν Λαόν! Έπρεπε να ημπορώ να τους λέγω, έδωσα πρώτος εγώ τα πάντα και φρόντισα να μην εξοδεύω για τον εαυτό μου άνω των 60 φράγκων το μήνα. Όλον τον υπόλοιπον μισθό μου τον στέλνω στην Ελλάδα!»
  Όταν έφτασε στην Ελλάδα ως Κυβερνήτης του είχαν προετοιμάσει πολυτελέστατο μέγαρο ως κατοικία στην Αίγινα την οποία και δεν αποδέχθηκε! Με δικά του έξοδα επιδιόρθωσε μια απέρριτη οικία την οποία και νοίκιασε!
  Ήθελε να ζει απλά συμμεριζόμενος την επικρατούσα στη χώρα του κατάσταση! Το κρεβάτι του ήταν σιδερένιο και το τραπέζι του από απλό ξύλο! Την οικοσκευή του από τη Γενεύη ουδέποτε την άνοιξε και τα επίσημα ενδύματά του ποτέ δεν τα φόρεσε!
  Αυτός ήταν ο Καποδίστριας, ένας Κόμης πριν τη γέννησή του και ένας άνθρωπος που αν σε όποιο του ένδυμα έβαζε τα παράσημά του θα θάμπωνε και τον Αυγουστιάτικο Ελληνικό ήλιο!
  Ο γιατρός του κάποια στιγμή του συνέστησε βελτίωση της διατροφής του και εκείνος απάντησε «θα επιτρέψω στον εαυτό μου βελτίωση της διατροφής μου, όταν πια θα είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχει ούτε ένα Ελληνόπουλο που πεινάει!»
42
  Το Πανελλήνιο και η Γερουσία δυο φορές ψήφισαν για το ύψος του μισθού που έπρεπε να του δίνεται και εκείνος ουδέποτε αποδέχθηκε μια δεκάρα!
  Στην ΄Δ Εθνοσυνέλευση στο Άργος στις 4 Αυγούστου του 1829 είπε, θαυμάστε:«Είμαι ευτυχής διότι ηδυνήθην να προσφέρω δια την Εθνικήν ανεξαρτησίαν και ελευθερίαν, δι’αυτό το θεάρεστον έργον τα λείψανα της μετρίας καταστάσεώς μου, εις το θυσιαστήριον της Πατρίδος! Δια τον αυτόν τούτον λόγον Θέλει αποφεύγει και δεχθεί την προσδιοριζομένη ποσότητα εξόδων του Αρχηγού της Επικρατείας, απεχόμενος, ενόσω τα ιδιαίτερά μου χρηματικά μέσα επαρκούν από το να αγγίσω μέχρι οβολού τα δημόσια χρήματα, προς ιδίαν μου χρήσιν...Αποστρέφομαι το να προμηθεύω εις τον εαυτό μου τας αναπαύσεις και απολαύσεις του Βίου, αι οποίαι προϋποθέτουν την ευπορίαν, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων, περικυκλωμένοι από πλήθος ανθρώπων βυθισμένων εις την εσχάτην αμηχανίαν και απελπισίαν!»
   Θαυμάσατε στα λόγια του, που σας μεταφέρθηκαν αυτολεξεί, ταπεινότητα, ανιδιοτέλεια και Μεγαλείο Πολιτικού Ανδρός;
  Ακούστε και τη συνέχεια των λόγων του, να ριγήσετε:«...Ελπίζω ότι όσοι εξ’υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει ότι εις τας παρούσας περιστάσεις, δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς ανάλογους με τους βαθμούς των υψηλών τους Υπουργημάτων, αλλά ότι οι μισθοί αυτοί πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσία της!»
  Σας θυμίζουν μήπως κάτι τα λόγια τούτα; Σας διεγείρουν μήπως για τους σκληρά εργαζομένους και αδρά αμειβομένους εκλεκτούς μας; Τους μισθοφόρους των 10.000 ευρώ και πλέον κατά μέσο όρο, με τους επιεικέστερους υπολογισμούς; Τους αφορολόγητους στις αποδοχές τους κατά 75%; Αυτούς με τα επιδόματα οργάνωσης γραφείου, ενοικίου, Αεροπορικών εισιτηρίων, σταθερών και κινητών
43
τηλεφώνων! Αυτούς τους δικαιούχους ατελών δανείων και πρόωρους συνταξιούχους των 4.880 ευρώ με 4 μόνον έτη θητείας;
  Ας μην κρίνουμε τους νόμους περί ευθύνης Υπουργών και περί ασυλίας βουλευτών ούτε τις συμπεριφορές ενίων εξ αυτών, όπως των κυρίων Κίμωνα Κουλούρη και Μιχάλη Λιάπη!
  Όλα τούτα αν δεν είναι γνωρίσματα και ιδιότητες Κοτζαμπάσικης Νοοτροπίας Εξουσιαστικής, πέστε μου εσείς τι είναι;
  Ας αφήσουμε όμως αυτούς στην πένα του ηθικού και φιλαλήθους Ιστορικού και ας επανέλθουμε στο μεγαλείο ανιδιοτέλειας του Καποδίστρια, που σε άλλη περίπτωση, πέραν των προηγουμένων λέει:« Θα κάμνω και το επάγγελμα του ζητιάνου για να βοηθήσω την Πατρίδα μου, που κόκκινη είναι από το αίμα που έχει χυθεί!»
  Στο συνέδριο της Βιέννης τον Μάιο του 1815, είπε: «Χρέος των μεγαλειοτάτων είναι η λήψη πρόνοιας και δια το καταδυναστευόμενον Ελληνικόν Έθνος   !»
  Τότε ο Μέττερνιχ, με ειρωνικό ύφος του είπε: « Κύριε Κόμη, η Ευρώπη δε γνωρίζει Έλληνες, γνωρίζει μόνον την Οθωμανικήν Αυτοκρατορίαν υπό την εξουσίαν της οποίας είναι οι Έλληνες. Δια τούτο φαίνεται Κε Κόμη υποστήριξες και άφησες εκτός της Ιεράς Συμμαχίας το απέραντον Οθωμανικόν Κράτος, όμως να γνωρίζεις ότι δεν θα επιτύχεις τις ελπίδες σου περί τούτου. Τότε ο Τσάρος Αλέξανδρος διέκοψε τον Μέττερνιχ λέγοντας « Οι Έλληνες δια της θείας πρόνοιας και της Ευρωπαϊκής αιχμής ενόπλου βοηθείας θέλουν ελευθερωθεί ταχέως!»
  Ας δούμε όμως συνοπτικά το έργο της ιεραποστολής του Καποδίστρια στην Ελλάδα που άρχιζε με τη Θεία φράση « Εάν ο Θεός μεθ’ημών, ουδείς καθ’ημών!» Μια Φράση προφητική, που ειπώθηκε στην πρώτη του ομιλία στο Ναύπλιο:
  *Συνέχισε αμείωτα τον κατά των Τούρκων αγώνα, δίνοντας οντότητα σε μια ανύπαρκτη χώρα!
  * Αναδιοργάνωσε τις Ένοπλες Δυνάμεις, μετατρέποντας τα άτακτα στρατεύματα σε τακτικό στρατό, ιδρύοντας τη Στρατιωτική Σχολή


40
Ευελπίδων! Κρατικοποίησε το Στόλο, κατασκευάζοντας ναυπηγεία στον Πόρο και το Ναύπλιο!
  *Χώρισε την Ελλάδα σε Διοικητικές περιφέρειες και δημιούργησε Δικαστικό Κλάδο! Ίδρυσε Ληξιαρχεία και κατήρτισε κτηματολόγιο. Στο πρόβλημα κατανομής και αναδιανομής της Γης δεν πρόλαβε να δώσει ουσιαστική λύση και έτσι εκατομμύρια στρέμματα έμειναν στους κοτζαμπάσηδες, στους τσιφλικάδες και στην Εκκλησία!
  *Ίδρυσε Εθνικό Νομισματοκοπείο και καθιέρωσε τον φοίνικα σαν Εθνικό Νόμισμα αντικαθιστώντας το τουρκικό γρόσι, ιδρύοντας την Εθνική Χρηματική Τράπεζα, με βασικό κεφάλαιο δωρεά επίσης του ευεργέτη Ιωάννη Δομπόλη!
  *Ίδρυσε το πρώτο Αρχαιολογικό Μουσείο! Ελληνικό και Γαλλικό τυπογραφείο! Ορφανοτροφείο στην Αίγινα, Εκκλησιαστική Σχολή στον Πόρο και Γεωργική Σχολή στην Τίρυνθα!
  Το Έργο του σε Διεθνές Επίπεδο
  Το έργο του σε διεθνές επίπεδο ήταν τεράστιο! Ο μακαριστός Χριστόδουλος, σχολιάζοντας αυτό, σε ομιλία του στις 27 Φεβρουαρίου του 2007, αφού τον ονόμασε «Πρίγκιπα του Ονείρου» είπε: «Ότι μ’αυτά που έκανε και είπε για την Ευρώπη και τον Κόσμο αποδείχθηκε ότι έβλεπε πάνω από έναν αιώνα μπροστά!»
  Ολίγον προ του Ανοσιουργήματος
  *Επιστολή προς Υδραίους Πλοιοκτήτες
Σ’απάντηση αιτήσεων προς χρηματική αποζημίωση:«Μόλις βελτιωθούν τα οικονομικά της χώρας, η Ύδρα θα πάρει το μερίδιο της καθόσον το δίκαιον απαιτεί!»
  Όμως η Ύδρα είχε ήδη μετατραπεί στο απόλυτο κέντρο του αντικαποδιστριακού αγώνα κι’ήταν τόσοι εκεί! Ο ηγέτης του Αγγλικού κόμματος Μαυροκορδάτος, ο Τρικούπης, ο Κοραής, ο Κουντουριώτης, ο Πολυζωϊδης εκδότης της πύρινης εφημερίδας «Απόλλων» και πάνω απ’ολους ο Αντρέας Μιαούλης, γιος του Δημητρίου βώκου Υδραίου Κοτζαμπάση και μεγαλοπλοιοκτήτη!
50
  *Επιστολή προς τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη σ’απάντηση των αιτήσεών του επίσης για χρηματικές αποζημιώσεις:« Ήθελα να έχω κάμποσα εκατομμύρια τάλιρα δια να σας δώσω αλλά καθώς σας είπα το μεν ιδιαίτερόν μου ταμείον είναι κενόν, το δε Δημόσιον μόλις δύναται να επαρκέση εις τας κατεπείγουσας ανάγκας του τρέχοντος μηνός και το πολύ του ημίσεως του επομένου!»Υπουργός Οικονομικών, ξέρετε ποιος ήταν; Ήταν ο Ιωάννης Δομπόλης, γιος Ηπειρώτη μετανάστη στη Ρωσία. φυσικά αμισθί!
  Ωστόσο το 1830 εκδηλώθηκε η ανταρσία της Μάνης υπό την ηγεσία του αδελφού του Πετρόμπεη, Τζανή! Αποτέλεσμα της ανταρσίας ήταν ο περιορισμός του Πετρόμπεη στο Ναύπλιο, η απόπειρα διαφυγής του μ’αγγλικό πλοίο, καθώς η σύλληψη και η φυλάκιση του!
  Επιστολή στο Γάλλο Ναύαρχο LACCANTE «Εγώ δε και τις δολοπλοκίες όλων σας εγνώριζα, αλλά έκρινα ότι δεν έπρεπε να κόψω το νήμα της συνεργασίας μαζί σας, γιατί έδινα προτεραιότητα στην ανασυγκρότηση της Ελλάδος! Αν έκοβα τις σχέσεις με τις προστάτιδες δυνάμεις τούτο θα ήταν εις βάρος της Ελλάδος και δεν ήθελα να προσθέσω βάρος και στη συνείδησή μου αφήνοντας τα πράγματα να λαλήσουν μόνα τους!»
  Και Πράγματι τα πράγματα δεν άργησαν να λαλήσουν και λάλησαν τρις!Δεκατρείς μέρες προ της δολοφονίας του, στέλνει επιστολή στον Έλληνα πρέσβη στο Παρίσι, ζητώντας να προβεί σ’έντονα διαβήματα στη Γαλλική Κυβέρνηση για την πρωτοφανή και ανεπίτρεπτη ανάμιξη των Γάλλων και των Άγγλων στις φοβερές αντικυβερνητικές ενέργειες της Ύδρας και της Μάνης..!»
  *Και για να συνοψίσουμε, ο Καποδίστριας δεν πίστευε κατά βάθος ότι θα βρεθούν Έλληνες, που θα τον δολοφονούσαν! Η φύση του χαρακτήρα του τον ανάγκασε να μην έχει προσωπική φρουρά, παρά του ότι είχε επίγνωση στο ότι διαβιούσε και κυβερνούσε σ’ένα ναρκοπέδιο περιτριγυρισμένος από ρουφιάνους, δολοπλόκους και πουλημένους σφαγείς!
51
*Στο σημείο αυτό σας μεταφέρονται, χαρακτηρισμοί του Καποδίστρια από συγγραφή του Καζαντζάκη: « Ήταν μια ασκητική, πολυσύνθετη τραγική φυσιογνωμία που ήξερε πως είναι δύσκολο να μερώσει τόσα θεριά και τις βουλιμίες τους! Κι’ακόμα πιο καλά ήξερε πως σαν τους Άγιους Μάρτυρες στο λάκκο των Λεόντων κατέβαινε, μη διστάζοντας για τούτο, από αγάπη προς την Πατρίδα   !»
  *Κάποια από τα τελευταία του λόγια ήταν και τα εξής: «Είμαι αποφασισμένος να θυσιάσω τη ζωή μου για την Ελλάδα και θα τη Θυσιάσω! Εάν οι Μαυρομιχαλαίοι θέλουν να με δολοφονήσουν, ας με δολοφονήσουν, θα’ρθει κάποτε μια μέρα που οι Έλληνες θα εννοήσουν τη σημασία της Θυσίας μου!»
  Πόσο έξω έπεσες Καποδίστρια;
  Αφίσες δικές σου δεν είδαμε ή σπάνια είδαμε στους τοίχους των σχολείων, στους δρόμους των παρελάσεων, στις πλατείες και στις αίθουσες διαλέξεων κατά τους πανηγυρικούς των εθνικών μας επετείων! Αντίθετα βαρεθήκαμε στη ζωή μας να βλέπουμε Ήρωες με Φέσια όπως του Μπέη της Μάνης!
  Αυτόν λοιπόν τον Άνθρωπο τόλμησαν να δολοφονήσουν, ετούτα τα ανθρωποειδή που Νεοέλληνες λέγονται! Αυτόν που πολύ φοβάμαι αν έλειπε, η χώρα μας ίσως σήμερα να’ταν η δεύτερη μειονότητα των Τούρκων! Ήταν χάραμα Κυριακής, 9 Οκτωβρίου 1831, όταν και ο Καποδίστριας μετέβαινε στην εκκλησία, συνοδευόμενος από τον μονόχειρα συνοδό του. Ακριβώς έξω από την εκκλησία πυροβολήθηκε και μαχαιρώθηκε θανάσιμα, από τους Κωνσταντίνο και Γεώργιο Μαυρομιχάλη αδελφό και γιό αντίστοιχα του Πετρόμπεη! Εκεί ορφάνεψε η Ελλάς, κι’εύχομαι ψεύτης να βγώ, για έναν ακόμα αιώνα!
  Από τους δολοφόνους ο Κωνσταντίνος διαμελίστηκε από το εξαγριωμένο πλήθος, που εκλιπαρούσε με τη φράση: «Δεν φταίω εγώ, άλλοι μ’έβαλαν!» Από το κορμί του απέμεινε ο μηρός του ενός ποδιού του, που πετάχτηκε στη θάλασσα! Ο έτερος των δολοφόνων Γεώργιος Μαυρομιχάλης κατάφερε να ξεφύγει, να εισέλθει στην οικία του
54
Γάλλου Πρέσβη και να ζητήσει άσυλο με την φράση «Σκοτώσαμε τον τύραννον, εμπιστευόμαστε την τιμήν της Γαλλίας, να τα άρματά μας!»
  Ο Γάλλος επιτετραμμένος μπροστά στις απειλές του εξαγριωμένου πλήθους, αναγκάστηκε να τον παραδώσει στην αστυνομία, για να καταδικαστεί σε θάνατον δια τυφεκισμού!
  Η Σορός του μέγιστου των Ελλήνων Πολιτικών, αφού βαλσαμώθηκε τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα και μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα για να ενταφιαστεί στη Μονή Πλατυτέρας! Υπογραμμίζεται ότι ο Καποδίστριας ήταν ο πρώτος και ένας από τους δύο Πρωθυπουργούς της χώρας μας, που έχουν δολοφονηθεί!
  Η δολοφονία του Καποδίστρια, απέδειξε την πιο πικρή διαχρονική κατάρα των Ελλήνων που θέλει αυτόν που δεν αφομοιώνει το σύστημα να αποβάλλεται, πάση θυσία από το σύστημα! Κάτι που ισχύει παγίως στη χώρα μας!
  Πικρόχολα Σχόλια και Έπαινοι μετά τη Δολοφονία.
  *Μέττερνιχ: «Ο Καποδίστριας είναι πλέον νεκρός, μα εγώ δεν φοβάμαι νεκρούς και φαντάσματα!»
  *Αναστάσιος Πολυζωϊδης Εκδότης της εφημερίδας Απόλλων. Έκλεισε την εφημερίδα αμέσως μετά τη δολοφονία, γράφοντας στο τελευταίο της φύλλο: «Παύομεν την έκδοσίν επειδή απολαύσαμεν τον σκοπόν μας! Ο τύρρανος δεν υφίσταται πλέον!»
  *Κωσταντίνος Τσάτσος Τέως Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας- Ακαδημαϊκός: «Αν κυβερνούσε την Ελλάδα μερικά χρόνια ακόμη, η Μοίρα του τόπου θα ήταν διαφορετική!»
  *Χένρυ Κίσσιγκερ ΥΠΕΞ ΗΠΑ, στη διδακτορική του διατριβή το 1954 με τίτλο ‘‘Προβλήματα της Ειρήνης 1812-1822’’ Δικαιολογώντας το μίσος του Μέττερνιχ, γράφει: «Ο Αυτοκράτωρ Αλέξανδρος αποτελούσε πηγή ανησυχίας για τους συμμάχους, οφειλόμενη κατά βάση, στον Καποδίστρια που ο δογματισμός του και ο Πανελληνισμός του, προκαλούσαν τη μανιώδη αντιπάθεια του Μέττερνιχ!»
  *Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης το 1840 ακούγοντας γνωστό του να κατηγορεί τον Καποδίστρια, είπε: «Δεν μετράς καλά φιλόσοφε, ανάθεμα στους Αγγλογάλλους που ήσαν η αιτία και’γω να χάσω τους
57
δικούς μου και το Έθνος έναν άνθρωπο που δεν πρόκειται να ξαναβρεί, το αίμα του οποίου ως τώρα με παιδεύει!»
  Στο σημείο αυτό και πριν περάσουμε στην μετά τον Καποδίστρια Ελλάδα, θεώρησα σκόπιμο να σας αναφέρω κάποια από τα λόγια του Κολοκοτρώνη, όπως ακριβώς ειπώθηκαν στην ομιλία του στην Πνύκα, στις 8 Οκτ. του 1838 !
  «Έρχομαι να σας είπω όσα εις τον καιρόν του αγώνα μας και προ αυτού και ύστερα απ’αυτόν, κι’απ’αυτά να κάνομε συμπερασμούς για τα μέλλοντα. Οι πρόγονοί μας έπεσαν σε διχόνοια και ετρώγονταν μεταξύ τους. Κι’έτσι έλαβαν καιρό πρώτα οι Ρωμαίοι κι’ύστερα άλλοι βάρβαροι και τους υπέταξαν!
  Ύστερα ήλθαν οι μουσουλμάνοι κι’έκαναν ότι μπορούσαν για ν’αλλάξει ο λαός την πίστη του. Έκοψαν γλώσσες σε πολλούς, αλλά εστάθη αδύνατον να το κατορθώσουν!
  Σαν είδε τούτο ο Σουλτάνος διόρισε ένα Βιτσερέ (Αντιβασιλέα), έναν Πατριάρχη και του έδωσεν την εξουσία της Εκκλησίας. Αυτός και ο λοιπός κλήρος έκαμαν ότι τους έλεγε ο Σουλτάνος!
  Ύστερον έγιναν οι Κοτζαμπάσηδες(Προεστοί) εις όλα τα μέρη!
  Η Τρίτη τάξη, οι έμποροι και οι προκομένοι, μη υποφέροντες τον ζυγόν έφευγαν και έτσι ο λαός εκατήντησεν εις αθλίαν κατάστασην Διότι εάν κανείς με ολίγη μάθηση ευρίσκετο μεταξύ του λαού, τον ελάμβανε ο κλήρος, όστις έχαιρε προνόμια ή εσύρετο από τον έμπορο της Ευρώπης ως βοηθός του ή εγένετο γραμματεύς προεστού!
  Και μερικοί μην υποφέροντες την τυρρανίαν των Τούρκων και βλέποντες τες δόξες και τες ηδονές οπού απολάμβαναν αυτοί, άφηναν την πίστη τους και εγίνοντο μουσουλμάνοι και τοιουτοτρόπως κάθε ημέρα, ο λαός ελίγνευε και επτώχυνε!
  Εις αυτήν την δυστυχισμένην κατάσταση μερικοί από τους φυγάδες γραμματισμένους, εμετάφραζαν κι’έστελναν στην Ελλάδα βιβλία και εις αυτούς πρέπει να χρωστούμε ευγνωμοσύνη, διότι έτσι μαθαίναμε ποιους είχαμε προγόνους. όθεν μας ήλθε εις τον νουν να τους μοιάσουμε!» Αυτά ήταν λίγα από τα σπουδαία που είπε ο Γέρος του Μωριά.
58
Και κάτι από την εισαγωγή των απομνημονευμάτων του Μακρυγιάννη: « Γράφω δυστυχήματα κατά της Πατρίδας, οπού της προξενήθηκαν από την ανοησίαν μας και την ιδιοτέλειάν μας! Αγαναχτώντας απ’όλ’αυτά σημειώνω τα λάθη ολωνών και φτάνω ως σήμερον, σε τούτην την άθλιαν κατάστασην και τον κίνδυνο να χαθούμε  !»Και κάτι ακόμα από το Μακρυγιάννη: «Όταν πολλοί αγωνιζόμαστε για κάτι, τότε μας ταιριάζει το εμείς κι’όχι το εγώ…!»
61
  Η Ελλαδα μετά την Δολοφονία του Καποδίστρια
  Αμέσως μετά τη δολοφονία τη διακυβέρνηση ανέλαβε, για πολύ λίγο, τριμελής επιτροπή από τους Κολοκοτρώνη, Κωλλέτη και Αυγουστίνο Καποδίστρια. Και ολίγον μετά και ολίγον μετά η Ιστορία γράφεται με χρώμα γαλαζοαιματί! Όθων Φρειδερίκος Λουδοβίκος. Όθων Φρειδερίκος Λουδοβίκος του οίκου Βίτελσμπαχ ετών 17, Βαυαρός, με εισήγηση των Άγγλων, ήταν ο εκλεκτός των μεγάλων δυνάμεων, προκειμένου να γίνει Κράτος το χάος και Έθνος το αίσχος!
  Τρείς Ήρωες ο Μιαούλης, ο Μπότσαρης και ο Πλαπούτας απεστάλησαν στη Βαυαρία κομίζοντες το σχετικό ψήφισμα και το στέμμα στον Σωτήρα και πρώτο βασιλέα της Ελλάδος!
  Τον Όθωνα εκτός των Ηρώων μας συνόδευε φρουρά βαυαρών από 3850 άνδρες και τριμελής επιτροπή αντιβασιλείας, μέχρι ενηλικιώσεως !
  Η πομπή έφτασε στο Ναύπλιο στις 25 Ιανουαρίου του 1833, με τη Βρετανική φρεγάτα «Μαδαγασκάρη», κάνοντας εντυπωσιακότατη εμφάνιση!
64        
  Το 1834 η Αθήνα γίνεται πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους και λίγο αργότερα οικοδομείται το κτίριο της Ελληνικής Βουλής, για να στεγάσει το Σωτήρα των Ελλήνων και ελέω Θεού!
  Το κράτος διαιρέθηκε, σε Νομούς, Επαρχίες και Δήμους! Οι Νομάρχες και οι Έπαρχοι εκλέγονταν από τον Βασιλέα! Για τους Δημάρχους ίσχυε το τριπρόσωπο εκλέγονταν δηλαδή τρεις από τους οποίους ο βασιλεύς όριζε τον ένα!
  Και οι Κοτζαμπάσηδες, οι Πλοιοκτήτες και οι κακομαθημένοι εν γένει, στους ρόλους που καλά γνώριζαν, με μόνη διαφορά, ότι τώρα φόραγαν Κορώνα και όχι φέσι, κρατώντας όμως το ίδιο όπλο στα χέρια τους, το «Ρουσφέτι!»
  Τί άλλο έγινε στο διάστημα αυτό; Ο Κολοκοτρώνης και ο Πλαπούτας, καταδικάστηκαν εις θάνατον, που λίγο πριν την εκτέλεση μετατράπηκε σε εικοσαετή φυλάκιση!
  Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης έγινε Αντιστράτηγος, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, Γερουσιαστής και πρόεδρος του Εκτελεστικού! Του δόθηκε δε μία τεράστια έκταση που ονομάζονταν «Λυκοβούνιο» ως ανταμοιβή των υπηρεσιών του προς την Πατρίδα!
  Το ίδιο έγινε και με τον Μιαούλη, που πέραν των Στρατιωτικών του Αξιωμάτων έγινε και Σύμβουλος επικρατείας, ο δε γιος του Πρωθυπουργός!
   Στις 23 Οκτωβρίου του 1862 ο ΄Οθων φεύγει ως ανεπιθύμητος από την Ελλάδα! Το 1867 πεθαίνει στη Βαυαρία και ενταφιάζεται κατόπιν επιθυμίας του, με φουστανέλα από την αγάπη του για την Ελλάδα!
  Ο Βασιλεύς απέθανε ζήτω ο Βασιλεύς! Μετά από πολλές αντεγκλήσεις και ψηφίσματα επιλέχτηκε ο Χριστιανός Γουλιέλμος Φερδινάνδος Αδόλφος Γεώργιος περισσότερο γνωστός σαν Γεώργιος ο Ά, Δανός στην καταγωγή του οίκου Γλύξμπουργκ! Ο οίκος έμελλε να παραμείνει στην Ελλάδα για διάστημα 111 ετών, μέχρι την αλλαγή


66
του πολιτεύματός σε Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία με το Δημοψήφισμα του 1974 του Κωνσταντίνου Καραμανλή!
  Υπογραμμίζεται ότι όταν ο Γεώργιος ήλθε στην Ελλάδα είχε ελάχιστα υπερβεί το 18ο έτος της Ηλικίας του!
  Υπήρξε ο μακροβιότερος στην άσκηση της Εξουσίας από όλους τους βασιλείς παραμένοντας σ’αυτήν επί 50 χρόνια και είναι ο μόνος από τους 7 βασιλείς των ελλήνων που δολοφονήθηκε! Δολοφονήθηκε από κάποιον Αλέξανδρο Σχινά, μπροστά από το λευκό πύργο, στις 18 Μαρτίου του 1913!
  Αξιοσημείωτος στη Βασιλεία του, ήταν και ο πόλεμος του 1897, το μαύρο ’97 όπως στη ιστορία έμεινε! Ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος, δηλαδή, που έγινε μ’αφορμή το Κρητικό πρόβλημα και αιτία την αντιπαράθεση του Πρωθυπουργού Δηλιγιάννη και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Ράλλη, που ελάχιστα πριν τον πόλεμο δήλωνε στη Βουλή: «Εάν η Μοίρα καταδίκασε την Ελλάδα να υποστεί εκ νέου την πολιτική Δηλιγιάννη, ήθελον τεθεί επικεφαλής και υψώσω τη σημαία της επαναστάσεως κατά του καθεστώτος, το οποίον εις ουδέν έτερον συντελεί ή να ζημιώνει τα Εθνικά συμφέροντα!»
  Χαμός στην Αθήνα από τις διακηρύξεις του εκκολαπτόμενου Πρωθυπουργού και του πανίσχυρου συνδικάτου της Εθνικής Εταιρείας!
  Αποτέλεσμα, η ταπείνωση της χώρας μας, με την ήττα, την απώλεια εδαφών που είχαν κερδηθεί με αίμα, ελάχιστα πριν, όπως για παράδειγμα της Θεσσαλίας, και το χειρότερο, τον εξαναγκασμό της Κυβέρνησης Ράλλη, πλέον, για την πληρωμή ενός υπέρογκου ποσού πολεμικών αποζημιώσεων, που για την εξόφλησή του παραχώρησε στην Επιτροπή Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου όλες τις θεωρούμενες επαρκείς προσόδους (μονοπώλια, άλατος, πετρελαίου, παιγνιοχάρτων, φόρου κατανάλωσης καπνού, τελών χαρτοσήμου, δασμών τελωνείων λιμένων κτλ! )
  Για την ιστορία του θέματος, ο Δηλιγιάννης, δολοφονήθηκε από έναν χαρτοπαίκτη στα σκαλιά της Βουλής, επειδή απαγόρευσε, λέει,, τη λειτουργία χαρτοπαικτικών λεσχών
69
  Αξιοσημείωτα επίσης γεγονότα στη βασιλεία του Γεωργίου ήταν το Κίνημα στο Γουδί του Νικολάου Ζορμπά το 1909, η εμφάνιση στο πολιτικό προσκήνιο του Ελευθερίου Βενιζέλου και η ανάθεση από αυτόν στον Διάδοχο Κωνσταντίνο Ά της Αρχιστρατηγίας των Ενόπλων δυνάμεων!
  Ο Κωνσταντίνος, όπως ήταν φυσικό, διαδέχθηκε τον δολοφονηθέντα πατέρα του και ήταν πολύ δημοφιλής λόγω των επιτυχιών του, στους βαλκανικούς πολέμους!
  Όμως τα σύνδρομα των Ελλήνων οργίασαν την περίοδο αυτή, αφήνοντας ανεξίτηλες πληγές στο κορμί της Ελλάδας! Εδώ, ας επισημάνουμε, ότι τα σύνδρομα, εξάπτονται ή αμβλύνονται, κατά βάση, από τις βουλήσεις των κατά περίπτωση Ταγών!
  Κι’ύστερα κι’ύστερα πώς να μη φτάνουμε σε εθνικές συμφορές, και ασύστολες ντροπές;
72
  Τί να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τι; Τον αλληλοσπαραγμό Βενιζελικών και Κωσταντινικών με το σκίσιμο της Ελλάδος στα δυο; Τα Νοεμβριανά, με την επέμβαση των Αγγλογάλλων και τις άγριες μάχες στον Πειραιά και την Αθήνα; Τα αναθέματα; Την περηφάνια της αποβίβασης στη Μικρασία, την ταπεινωτική επάνοδο από αυτή; Το Γουδί; Τις εκτελέσεις; Την Προσφυγιά;
  Για την ιστορία του θέματος επειδή θα κλείσω τα περί Βασιλείας, ο Κωνσταντίνος απομακρύνθηκε από την Αντάντ (Αγγλία-Γαλλία) μετά τα Νοεμβριανά. Αντικαταστάθηκε από το δευτερότοκο γιο του Αλέξανδρο τον Ιούνιο του 1917! Ο οποίος και «πέθανε» τον Οκτ. του 1920 σε ηλικία 27 ετών!. Ο θάνατός του αποδόθηκε σε «δάγκωμα από πίθηκο!», που’χε σαν κατοικίδιο! Ακούστε και το ιατρικό
75
ανακοινωθέν: « Μετά βραχείαν αγωνία, καθ’ην η αυτού Μεγαλειότης κατελήφθη υπό σπασμών, εξέπνευσε περί 4ην και 12 λεπτά μμ!» Ο Βασιλεύς απέθανεν ζήτω ο Βασιλεύς! Αντικαταστάθηκε από τον πατέρα του Κωνσταντίνο, που επανήλθε! Φαίνεται ότι η Μοναρχία είναι ένα γεύμα που τρώει η Μάνα και στο παιδί δεν δίνει ή δίνει εφόσον έχει δηλητήριο!
  Υπογραμμίζεται ότι στη δεκαετία 1920-1930 εναλλάχθηκαν στην εξουσία είκοσι ένας Πρωθυπουργοί, τρεις σε δύο μέρες, είχαμε δε περισσότερα των 10 στρατιωτικών κινημάτων!
  Και έπεται η συνέχεια, μεσοπόλεμος, Όχι, Μεταξάς, Αλβανία, κατοχή, Τσολάκογλου, απελευθέρωση, Δεκεμβριανά, Ζαχαριάδης! Ζέρβας! Άρης! ΕΑΜ! ΕΔΕΣ! Εμφύλιος με τους 77000 νεκρούς και αγνοουμένους!
  Και κάπου εκεί το 1947, ακούστε τι είδε στη χώρα μας ο απεσταλμένος του Προέδρου Τρούμαν, Paul Porter μετά τη δήλωση των Άγγλων ότι αδυνατούν να συνεχίσουν την ενίσχυση της Κυβέρνησης κατά των κομμουνιστών:«Εδώ δεν υπάρχει κράτος, υπάρχει μόνο μία ιεραρχία πολιτικών, ο ένας χειρότερος απ’τον άλλον. Μοναδική τους έννοια, η κατάκτηση της εξουσίας! Σ’όλη τη χώρα οι άνθρωποι έχουν παραλύσει από αβεβαιότητα και φόβο! Οι μισθοί προσαυξάνονται βάσει ενός συστήματος επιδομάτων! Μερικοί κερδίζουν μέχρι και τέσσερις φορές πάνω από το βασικό τους μισθό! Η Δημόσια Διοίκηση, παρά του ότι είναι υπερβολικά εκτεταμένη, δεν είναι σε θέση ν’ανταποκριθεί υποτυπωδώς στις υποχρεώσεις της! Η Κυβέρνηση δεν έχει άλλη πολιτική από το να εκλιπαρεί για βοήθεια! Στόχος της είναι να τη χρησιμοποιήσει για τη διαιώνιση των προνομίων μιας κλίκας που έχει έδρα την πλατεία Κολωνακίου!» Σας θυμίζει τίποτα εκτός από το Σουλτανάτο και το Μέγα Σαράι που πλάι της είναι;
 Και η συνέχεια του έργου Γεώργιος Παπανδρέου-Παπάγος Πλαστήρας-Κανελλόπουλος-Καραμανλής-21ηΑπριλίου1967-Παπαδό πουλος-Νοέμβρης1973-Πολυτεχνείο-Ιωαννίδης-Ιούλιος1974 Πραξικό
80
πημα κατά Μακαρίου-Αττίλας-Μεταπολίτευση! Καραμανλής–Φλωράκης- Ράλλης!
  Και μετά και μετά Αντρέας 1981! 17 Νοέμβρη ! Κοσκωτάς! Τράπεζα Κρήτης, Κουτσόγιωργας! Δανειστές βίλας Εκάλης! Υπεξαιρέσεις δημοσίων λειτουργών! Επιορκία σωρηδόν! Παραδικαστικά! Μητσοτάκης! Σημίτης Ίμια και τα δεξιά του χεράκια, Μπέηδες χρυσοχέρηδες Τσουκάτος και Μαντέλης ομού μετά των ομολογιών τους περί χρηματισμών από τη SIEMENS! Πάγκαλος Οτσαλάν! Ολυμπιάδα, Μεγάλο φαγοπότι! Καραμανλής ο ανιψιός! Ιμάμης Εφραίμ, άλυσος OFFSHORE, Κοτζαμπάσης Βουλγαράκης, με το περίφημο «ότι Νόμιμο είναι και Ηθικό!»Για ένα νόμο που μόνο διάβολος θα τον έφτιαχνε, φυσικά και εννοώ το νόμο των offshore ή υπεράκτιων!
  Για να προχωρήσουμε λίγο, Σουλτάνος Γιωργάκης ο πληρωμένος αδειούχος, ο διδάκτωρ και Ζεϊμπέκης, ο υιός του πατρός και 11ος Πρωθυπουργός της ΄Γ Ελληνικής Δημοκρατίας, με Δερβέναγα επί των οικονομικών Παπακωνσταντίνου!
88
  Πάμε παρακάτω στα βαθιά Καστελόριζο! ΔΝΤ! Μνημόνια! Λίστα Λαγκάρτ! Χαράτσια! Βενιζέλος! Σαμαράς! Παπαρήγα! Τσίπρας! Εκλογές Ιουνίου 2012 με συμμετοχή 32 κομμάτων! Καμμένος! Κουβέλης! Μιχαλολιάκος! Τρικομματική, δικομματική
89
  Όσο για τις συνθέσεις των μεταπολιτευτικών Κυβερνήσεων αλίμονο! 43 άτομα, η σύνθεση της σημερινής Κυβέρνησης, 13 άτομα της Γερμανικής, 16 της Ιταλικής, Ισπανικής και Αυστριακής, 11 της Πορτογαλικής και της Αμερικανικής παγίως 15!
  Και για να έχουμε κάποια μέτρα σύγκρισης οι Υπουργοί στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1974 ήταν μόλις 10! Στην πρώτη δε τετραετία του ΠΑΣΟΚ, αυτή του 1981, στο Υπουργικό Συμβούλιο εναλλάχθηκαν 83 άτομα, ήτοι 45 σε θέσεις Υπουργών και 38 σε θέσεις αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών!
  Έτσι, εντέλει φτάνουμε σε πρωτόγνωρα αίσχη πολιτισμένων υποτίθεται κρατών! Μέσα στα 190 χρόνια της νεώτερης
Ιστορίας μας να έχουμε αλλάξει 112 Πρωθυπουργούς! Δέκα(10) Προέδρους Δημοκρατίας! Πέντε (5) Δικτάτορες και εφτά βασιλείς!
  Τί σημαίνει όλο αυτό το συνονθύλευμα «Ταγών» εντός εισαγωγικών φυσικά, σημαίνει Χάος και όχι κράτος! Σημαίνει αίσχος και όχι Έθνος! Σημαίνει αναρχία κι’ακυβερνησία! Γιατί αν διαιρέσουμε τον αριθμό των Ταγών με τον αριθμό των ετών της ελευθερίας μας, αφού αφαιρέσουμε κάποια εύλογα σε διάρκεια διαστήματα, ελάχιστων αξιόλογων, θα δούμε ότι οι Κυβερνήσεις είχαν βίο ελάχιστα μεγαλύτερο του ενός έτους!
  Για ν’αντιληφθούμε το απαράδεκτο ας δούμε τους αντίστοιχους αριθμούς της πιο προηγμένης, τους δύο τελευταίους αιώνες, χώρας στον Κόσμο!
93
  Η διακήρυξη της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ έγινε το 1776, που σημαίνει ότι έχουν βίο 238 ετών! Σ’αυτό το διάστημα κυβερνήθηκαν από 44 Προέδρους, που σημαίνει ότι ο κάθε Πρόεδρος είχε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας του 5,5 χρόνια κατά μέσο όρο! Το οποίον σημαίνει πρόοδο σταθερότητα ευρυθμία! Άπαντα εκπορευόμενα από καλοπροαίρετες προθέσεις και ένα άδολο σύνταγμα που θεσπίστηκε με γνώμονα το συμφέρον των ΗΠΑ!
  Ένα Σύνταγμα που εκχωρεί στη Γερουσία την εξουσία παραπομπής και καθαίρεσης πολιτικών προσώπων μηδέ εξαιρουμένου του Προέδρου!
  Έτσι ενήργησαν οι οργανωτές ενός κράτους, με δύο κόμματα εκ καταβολής, το ένα των οποίων μετά την έκβαση των εκλογών δεν υποσκάπτει το έργον του άλλου! Με δυο υποψηφίους για την Προεδρία ο ηττηθείς που παγίως εξαφανίζεται στη σκιά του Νικητή αφήνοντάς τον ελεύθερο για την όποια στο Έθνος του προσφορά! Έτσι έφτασαν και στο απόγειο της αξιοκρατίας, αυτοί οι απόλυτοι του άλλοτε ρατσιστές να έχουν σήμερα Ταγό Αφροαμερικανό!
95
  Ας αποφύγουμε, όσο μπορούμε, τη λεπτομερή περιγραφή της εδώ κατάστασης γιατί δεν θα την αντέξουμε. Ας δούμε απλά μερικές σκηνές από το έργο «Η Ελλάδα των Μαϊμούδων»: Υπουργοί μαϊμού, Στρατυγοί μαϊμού, Ναύαρχοι μαϊμού, Πτέραρχοι μαϊμού, Συνταξιούχοι μαϊμού, τυφλοί μαϊμού, Φοιτητές-Καθηγητές-Συνδικαλιστές μαϊμού! Αγρότες μαϊμού, ΜΚΟ μαϊμού κτλ κτλ, με εκκολαπτήρια μαζικής παραγωγής, τα κέντρα κατάλυσης της αξιοκρατίας, ήτοι τα πολιτικά γραφεία των εκλεκτών μας!
96
  Και μετά από αυτά, πως είναι δυνατόν να αντιπαρέλθουμε, άνευ σχολίων τα «φοβερά εξοπλιστικά μας προγράμματα» με τα όπλα μαϊμού και τους ανυπέρβλητους διαχειριστές του Δημόσιου χρήματος!
  Τον Μπέη Άκη; τον παρ’ολίγον Σουλταν«άκη;» Τον Παπαντωνίου Πασά τον και Πατριάρχη του Χρηματιστηρίου, τους εξ’ απορρήτων Καϊμακάμηδές τους, Σμπώκον, Ζήγραν, Κάνταν, κτλ κτλ;Τ’ατέλειωτα αυτά αιμοβόρα ανθρωποειδή, που μέχρι τελευταίας ρανίδας, το αίμα
98
της άμοιρης Ελλάδας ήπιαν! Ταγοί κι’υποταγοί Αμύνης Εθνικής, καθώς μίζας Στρατηγοί και Στρατιωτικοί!
  Ο Κος Αντώνιος Κάντας, συνάδελφός μου στην Πολεμική Αεροπορία, αποστρατεύθηκε το ίδιο έτος και με τον ίδιο βαθμό μ’εμένα, για διαφορετικούς, φυσικά, λόγους!
  Ο Κος Κάντας, υποπτέραρχος πλέον, εκτιμώ ότι αντιλαμβάνεσθε για ποιον ομιλώ, αφού του ανακάλυψαν λογαριασμό 16 εκ. δολαρίων σε offshore και μετά την ομολογία του, πέραν των άλλων είπε: «Οι προδιαγραφές των παραγγελιών ήταν φωτογραφικές, στήνονταν δε από πάνω προς τα κάτω! Στη συνέχεια δίνονταν οι εντολές, για την αντίστροφη οδό!»
100
  Και’γω εδώ, ελάχιστα πριν τα 70 μου, θυμάμαι! Ότι συμμετείχα, στην καριέρα μου, σε δύο επιτροπές και από τις δύο εκδιώχθηκα πριν την ώρα μου!
  Η μία ήταν για την εκπόνηση προδιαγραφής Ε/Π έρευνας διάσωσης! Από την οποία μου’μειναν προς εφησυχασμό της συνείδησής μου οι 18 νεκροί που υπήρξαν στα ατυχήματα των Ε/Π Α-109 του ΕΚΑΒ! Από τα πέντε συνολικά έπεσαν τα τέσσερα, παρά τις έντονες εκκλήσεις μου στα κανάλια από το πρώτο ατύχημα με τη φράση «Σταματείστε τα Ε/Π του ΕΚΑΒ να επιχειρούν όπως επιχειρούν, γιατί δεν πρόκειται να μείνει κανένα!»
  Η άλλη επιτροπή ήταν για την οργάνωση του φορέα αεροεφαρμογών (Αεροπυρόσβεσης, Αεροψεκασμών Αεροδιακομιδών και Έρευνας-Διάσωσης!) Οι συνεδριάσεις γίνονταν υπό την προεδρία του τότε Υπουργού Συντονισμού Σούλη Αποστολόπουλου. Η διαφωνία μου
102
διατυπώθηκε, για την αγορά των Πολωνικών Α/Φ PZL, τα οποία θεωρούσα και θεωρώ άχρηστα! Η απάντησή του Κου Υπουργού, στην ένστασή μου: «Ο Κος Πρωθυπουργός σε τρεις μέρες μεταβαίνει στην Πολωνία και η αγορά πρέπει να γίνει!»
  Για το τι σημαίνει πολιτεύομαι και αντιπολιτεύομαι στην Ελλάδα δε νομίζω ότι πρέπει να εξηγήσω, μα ούτε και να χαρακτηρίσω εκείνους τους μονόχρωμους και τους μονόφθαλμους ή ακόμα τους θιασώτες του αλληθωρίζειν που αρέσκονται στο πέρασμα από ανύπαρκτα κενά! Όσο για τα χρυσωμένα, πολυκαιρισμένα χάπια των ιδεολογιών συνιστάται το ξέρασμα και ο ασπασμός της γνησιότητας του χρυσού χαπιού, από τη χρυσή γραμμή του παντρέματος απασών των ιδεολογιών!
103
  Ατελεύτητοι λοιπόν οι κλέφτες και αδιάντροποι στο πανελλήνιο, και όλοι τους υπεράνω υποψίας! Πόσες φορές Θεέ μου, τούτο το έργο θα δούμε; Πόσες; Τεσσαράκοντα δύο οι κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, ένοχος ουδείς! Και ο μεγάλος κεκράκτης ο Τσαρογιάννος, ο Ντελάλης της Χρηματιστηριακής πραμάτειας πουθενά; Μα οι πλείστοι των Ελλήνων κλαίνε, για την εξαπάτηση και την εν ψυχρώ κλοπή! Κάτι τέτοιες αποφάσεις θυμίζουν δίκες Ρωμαϊκού και Οθωμανικού δικαίου σε αντιδικία κατακτητών και υπόδουλων, οι δε καλύψεις αποφασίζω και διατάζω Εξουσίας Κατοχικής!
  Έτσι κάπως κάποιοι Δόλιοι Νεοσουλτάνοι, και Νεοκοτζαμπάσηδες και μάλιστα μεταπολιτευτικοί, μας παραπλάνησαν περνώντας μας από δήθεν παραδείσους που’χαν φαλκιδεύσει με ωρολογιακές βόμβες που εκείνοι ήξεραν καλά, πότε θ’άρχιζαν να σκάνε!
  Και’γω ο άμοιρος φτωχός στοχαστής κι’ονειροπόλος βλέπω για παρηγοριά κάποια όνειρα ουτοπικά, κάποια των οποίων τελευταία,
107
ολοένα και πιο συχνά! Τί βλέπω στα όνειρα αυτά; Να τις πιο πολλές φορές βλέπω ότι είμαι λέει, Θεόθεν, στην έρμη Ελλάδα μας «ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ!»!
  Άλλοτε βλέπω δίπλα από το Μουσείο της Ακρόπολης, των εκθεμάτων του Μεγάλου Περικλή, ένα άλλο μουσείο προς τιμήν του Ηγεμόνα του Σταυρωτή μ’εκθέματα τις μακέτες από τα ανυπέρβλητα έργα της Τράπεζας Κρήτης, της Βίλας Εκάλης, του Ολυμπιακού Σταδίου, του Χρηματιστηρίου Αθηνών, του Πενταγώνου, των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κι’ακόμα τις προτομές του Ηγεμόνα Σταυρωτή, των ευεργετών και δωρητών κατασκευής της βίλας εκάλης, του Κου Σημίτη, της Κας Γιάννας, του Γιάννου, του Άκη, του…του.. του…! Ναι βλέπω στον ύπνο μου, το ένα μουσείο πλάι στ’άλλο, για να διδάσκονται οι Νεοέλληνες, τον πολιτισμό και τον ευτελισμό! Και λέω με παράπονο στο παραμιλητό μου, που πνίγεται μανούλα μου στο Αναφιλητό μου!:«Εδώ βρήκες ρε Θεέ, να μοιράσεις τις διαφορές σου με τον Διάβολο και να κάνεις άσυλο διαφθοράς τον επίγειο παράδεισο;»
  Κι’ας σταματήσουμε, εδώ το βόρβορο, τη μπόχα και την αηδία που δεν έχουν τελειωμό, προτού πνιγούμε σε τσουνάμι εμετικό!
111
  Για να συνοψίσουμε, δεν κάναμε απλά λάθη εμείς οι Νεοέλληνες κάναμε λάθη οικτρά, που αμείωτα συνεχίζονται! Μα πάνω απ’όλα και πρώτα απ’όλα Στραγγαλίσαμε την Ιστορία μας, την κρύψαμε, επιχρυσώσαμε τη σκουριά και τη βρωμιά της, την ενώσαμε χημικά με τα σύνδρομά μας τα καταλυτικά και τη φτιάξαμε χάπια χρυσά, κι’εκείνη, γι’αυτή της την ταπείνωση μας εκδικείται!
  Και για να βγάλουμε το επιμύθιο ας υποθέσουμε ότι εδώ είμαστε η πρώτη εθνοσυνέλευση του 1822 με παρόντες προς λήψη αποφάσεων τους σημερινούς μας Ταγούς, αναλογισθείτε τι θα συνέβαινε κι’αν θέλετε να κάνετε ένα βήμα μπρος, σκεφτείτε τη δική σας θέση, σε σχέση με τη θέση του δικού σας Ταγού!
  Κυρίες και Κύριοι εκτιμώ ότι ο σκοπός που τέθηκε, επιτεύχθηκε. Πιστεύω, δηλαδή, ότι έγινε κατανοητό το πώς φτάσαμε ως εδώ, το τι μας προσμένει στον πηγαιμό και ότι στο διάβα μας το θεραπευτικό έχουμε να σηκώσουμε βαρύ Σταυρό, για πολύ ακόμα καιρό!


  OFF THE RECORD*
  Θα ήθελα δυο λεπτά ακόμα, τα έχω;
  Προς εφησυχασμό της συνειδήσεώς μου, θα ήθελα να θίξω τρία πράγματα.
  Το πρώτον επειδή αρκετά σας έριξα και επειδή γνωρίζω ότι καλώς ή κακώς είμαστε στα πρόθυρα μαζικής απελπισίας, αν όχι αυτοκτονίας, οφείλουμε να ξέρουμε μέσα στην απύθμενη δυστυχία του παγκόσμιου γίγνεσθαι ότι 925 εκ. υποφέρουν από ασιτία και ότι ο αριθμός θα φθάσει τα 2.5 δις μέχρι το 2020! Ακόμα ότι κάθε 4 χρόνια μια Ελλάδα χάνεται(10 εκ.δηλαδή) από αυτή την αιτία κι’ακόμα ότι τα επόμενα 15 χρόνια μισό δις παιδιά θα είναι σωματικά και πνευματικά υποανάπτυκτα!
  Παράλληλα ας μην αγνοούμε ότι καθ’εκάστην 35.000 άνθρωποι εκ των οποίων 5000 παιδιά πεθαίνουν από την έλλειψη ασφαλούς νερού και συνθηκών υγιεινής!
  Ότι τέλος το 50% του πληθυσμού της Γης είναι κάτω από το όριο της φτώχιας,(μην τρομάξετε) κάτω των 2 $ την ημέρα δηλαδή! Εδώ μ’εκνευρίζει αφάνταστα το γεγονός ότι 85 άνθρωποι σ’αυτόν τον πλανήτη έχουν όσα έχουν μαζί 3.5 δις άνθρωποι, ο μισός πληθυσμός της Γης, δηλαδή! Αυτό συνιστά αδικία ασυδοσία και μέγιστη αμαρτία των πολιτικοκοινωνικών μας συστημάτων! Ελευθερία δημιουργίας ναι, μέχρι πού όμως;
  Ακόμα ας έχουμε κατά νου ότι το 1/3 του πληθυσμού της Γης καταναλώνει τα 2/3 των προϊόντων αυτής κι’ότι σ’αυτό το 1/3 είμαστε και μεις μέσα!
  Εμείς που είμαστε αρκετά ψηλά στην πυραμίδα ιεράρχησης των ανθρωπίνων αναγκών του Μάσλοου, εκεί που για πολλούς μοιάζει όνειρο απατηλό ακόμα και το ακούμπημα στο πρώτο σκαλί της πυραμίδας, που επιγράφεται βασική ικανοποίηση αισθήματος ασφαλείας(Τροφής και στέγης δηλαδή)
  Και μέσα σε όλα τούτα η Ελλάδα μας μπορεί να μην είναι στους G8 ή στους G20, αλλά σύμφωνα με όλα τα φόρουμ εξακολουθεί να είναι και σήμερα στις 34 πιο ανεπτυγμένες χώρες, μεταξύ δε των 44 Ευρωπαϊκών χωρών αποτελεί την 15η οικονομική δύναμη, από επίπεδο δε ποιότητας ζωής κατέχει την 22η θέση!
  Εμένα με στενοχωρεί ο αναλογισμός του πού και του πώς θα μπορούσε να είναι αυτή η χώρα σε σχέση με το πού και το πώς είναι, κι’ακόμα πιο πολύ ο αναλογισμός της οπισθοδρόμησης! Τούτα δω δεν είναι μικρά πράγματα.
  Και ακόμα ακόμα με χαλάει όταν ανοίγω το παράθυρο του Παραδείσου που ζω και βλέπω σε απόλυτη δυσαρμονία άψυχα και ψυχωμένα!
  Και για να συνοψίσουμε, παρά τα ελαττώματά μας, τη βαριά νοσούσα νοοτροπία μας και τα καταλυτικά μας σύνδρομα εκτιμώ ότι εμείς οι Νεοέλληνες θα έχουμε την οξυδέρκεια να καταλάβουμε ότι δεν επιτρέπεται να κάνουμε την Ελλάδα μας ούτε Τυνησία, ούτε Λιβύη, ούτε Συρία, ούτε Αίγυπτο, ούτε Ουκρανία και Τουρκία(ακολουθεί) και ότι είναι να γίνει, να γίνει Αρχαιοελληνικά, Δημοκρατικά και Καποδιστριακά(χωρίς το τέλος του μεγάλου Ανδρός!)
  Στο σημείο αυτό ας μου συγχωρεθεί η ενδοτικότητά μου στον πειρασμό αναφοράς των συνεπειών του εμφυλίου, καθόσον εκτιμώ ότι δεν είναι λίγοι οι θιασώτες ενός νέου!
  Πάμε λοιπόν 55.000 νεκροί! 22.000 αγνοούμενοι! 75.000 τραυματίες! 1εκ. εκτοπισμένοι και προσφυγοποιημένοι! 250 Βιομηχανικές επιχειρήσεις και νοσοκομεία κατεστραμμένα, 165 σχολεία, 930 γέφυρες και 1.5 εκ. ζώα θανατωμένα! Συνιστώντας μακράν αν μη τι άλλο τη μεγαλύτερη αιματοχυσία του Ελληνισμού, μετά το 1830!
  Τέλος ο δικαιούχος, ένα βιβλίο μου, στον οποίο περιγράφεται πέραν των άλλων κι’ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς πάνω σ’εξοπλιστικά πριν 25 ετών, μ’εμπλοκή του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμύνης Κου Σεχιώτη Επί Α. Παπανδρέου και του Υπαρχηγού Αεροπορίας Κου Μαρινάκη, σας περιμένει στην έξοδο με ότι έχετε ευχαρίστηση για τα αδέσποτα!
                                                                                              Με Τιμή
                                                                                        Σπύρος Κίκερης


                                                                              

1 σχόλιο:

Αφήστε το σχόλιό σας