Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΙΑΝΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΠΟΦΡΑΔΑΣ!

 

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΙΑΝΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!



Ιδού πως ένας Ιπτάμενος Υποσμηναγός

και ένας ζωντανός ακόμα θρύλος αποσόβησε

 όσα οι Τούρκοι είχαν πρόθεση να κάνουν και στην Ελλάδα

 περίπου δηλαδή όσα στην Κύπρο έκαναν στις 20/7/1974 και μετά!

 

   *Ουδείς την Ιστορία γνωρίζει καλύτερα από αυτούς που την έζησαν και την έγραψαν, τους πρωταγωνιστές εννοώ όχι τους κομπάρσους και τους περιστασιακούς κουρσάρους και των ευκαιριών τσαρλατάνους!

    Ότι εδώ θ’αναφερθεί είναι απολύτως διερευνημένο και έγκυρο, γι’αυτό κι’αμφισβητήσεις ούτε γι’αστείο δε χωρούν εδώ!

    Καλό είναι λοιπόν όλοι οι Έλληνες να πληροφορηθούν σχετικά με την αποστολή αυτή και περισσότερο οι Έλληνες Πολιτικοί και Στρατιωτικοί γιατί εκτιμώ ότι η πληροφόρηση θα’ναι πολύ διδακτική και ωφέλιμη για την Ελληνοτουρκική Πολιτική, μια και οι περισσότεροι τότε ήταν πολύ μικροί ή δεν είχαν καν γεννηθεί!

   Ενδεικτικά ο Κος Πρωθυπουργός ήταν τότε έξι (6) ετών, ο ΥΠΕΘΑ Κος Δένδιας Δέκα Πέντε (15) ετών, ο  Κος Τσίπρας μείον Εφτά (-7) ημερών, ο Κος Βελόπουλος Οκτώ (8) Ετών, ο  Κος Κασσελάκης Μείον Δέκα Τέσσερα (-14 ) ετών, ο Κος Ανδρουλάκης μείον Πέντε (-5) ετών και ο Σημερινός ΑΓΕΕΘΑ  εννέα (9) Ετών!  Όσο για τον Κο Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή αντίστοιχα Είκοσι  Τριών (23) και Δέκα Οκτώ (18) ετών!


   Ας υπογραμμισθεί ότι ο γράφων και ο Γιάννης Αγιάννης – Ιωάννης Δινόπουλος – ήταν Συμμαθητές στη Σχολή Ικάρων της 41ης Σειράς, την περίοδο δε του 1974 με όσα οικτρά διαδραματίσθηκαν, ήταν αμφότεροι λίαν πεπειραμένοι ετοιμοπόλεμοι χειριστές με εξαετή plus εμπειρία στις τάξεις των Πολεμικών Μοιρών, της Πολεμικής μας Αεροπορίας!

   Εγώ έμενα μέσα στο Αεροδρόμιο της 110 Πτέρυγα Μάχης με τη γυναίκα μου και τη νεογέννητη κόρη μου, την περίοδο εκείνη στην 348 Μοίρα Τακτικής Αναγνωρίσεως (RF-84F!)  Ο Γιάννης στην Αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου στην 337  Μοίρα Αναχαιτίσεως Ημέρας (F-5)!

   Όλοι μας βρεθήκαμε σε χρόνο μηδέν ξημέρωμα του Σαββάτου της 20ης Ιουλίου 1974 μέσα στ’αεροπλάνα μας δεμένοι χωρίς να χαιρετίσουμε γυναίκες και παιδιά όταν κατά τις 05:30 ήχησαν οι Σειρήνες Πολεμική κινητοποίηση! Εγώ τους δικούς μου είδα για πρώτη φορά μετά από δύο και Μήνες!

   Για να είμαι ειλικρινής, την αποφράδα εκείνη ημέρα του Σαββάτου, όταν πήγαινα στη Μοίρα, χρόνος δέκα λεπτών το πολύ, κοίταζα τον Ουρανό φοβούμενος μήπως οι Τούρκοι ήδη εκτελούσαν επιθέσεις σε πρωτεύοντες στόχους μας, όπως τα Αεροδρόμια, μια και σχετική ενημέρωση για την κατάσταση στην Κύπρο είχαμε  από τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις!


   «Δεν πολιτικολογώ, Εθνικολογώ! Έτσι κάπως αδυνατώ να μη σταθώ στην πρώτη Εν Αιγαίω Πραγματική Αερομαχία Μεταξύ δύο Τούρκικων Α/Φ τύπου F-102 και δύο Ελληνικών τύπου F-5!

   Το 1974 είπαμε και τι δεν έγινε αυτό το Έτος, άλλωστε είναι τόσο νωπά, μια και κάθε χρόνο τα λέμε, που πια μας φέρνουν αλλεργία! Να πούμε τι; Για τον Ηλίθιο Ιωαννίδη ή τις γκέλες του «Μακαριοτάτου», που ζήτησε στον ΟΗΕ επέμβαση των εγγυητριών Δυνάμεων για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο;

  Πάμε λοιπόν στην αποστολή της πρώτης πραγματικής Αερομαχίας, που έλαβε χώρα μεταξύ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου στις 23/7/1974 ημέρα Τρίτη κατά τας γραφάς και περί ώρα 13:45 μια και η ώρα απογείωσης του σχηματισμού μας ήταν ακριβώς 13:13 λεπτά μεσημβρινή, κατόπιν συνέγερσης της Μονάδας από το ραντάρ του Πηλίου Joker, που είχε εντοπίσει άγνωστα ίχνη!

   Εδώ αξιοσημείωτη είναι μια βασική λεπτομέρεια που έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στην αποστολή! Ο Αρχηγός του Σχηματισμού μας Δινόπουλος κατά τη φάση της Απογείωσης απώλεσε τον ασύρματό του κάνοντας οπτικό νόημα στο Νο2 Σκαμπαρδώνη Ανθυποσμηναγό ενός έτους να περάσει αυτός σαν Αρχηγός!

   Ήταν μια σοβαρότατη αποστολή έρευνας των Τούρκων, που για πρώτη φορά ουσιαστικά έμπαιναν στο Αιγαίο,  προς εξακρίβωση των διαθέσεων των Ελλήνων! Έδωσαν δε τόση σημασία σ’αυτή ώστε στα πληρώματα είχαν επιλέξει έναν Αντισμήναρχο προφανώς Διοικητή Μοίρας με το όνομα Σαγίν Βασίν και έναν Επισμηναγό πιθανώς ΑΕ της Μοίρας με το όνομα Σονούρ!

  Οι δύο σχηματισμοί συναντήθηκαν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, στην εμπλοκή και Αερομαχία, πρώτα ο Τούρκος Νο2 εξαπέλυσε βλήμα Falcon κατά του Ανθυποσμηναγού Σκαμπαρδώνη, που είχαν έγκαιρα εντοπίσει και θεώρησαν ότι πέταγε μεμονωμένα, μια και ο Δινόπουλος τον ακολουθούσε σε ανοιχτό σχηματισμό και αρκετά ψηλότερα!

    Ο Σκαμπαρδώνης ήδη είχε αντιληφθεί ότι ήδη ήταν σε εμπλοκή με τους Τούρκους, προσπαθώντας να πάρει το πλεονέκτημα βολών και κάνοντας ελιγμό αποφυγής μ’έντονη αριστερή στροφή και ακραία βύθιση, αποφεύγοντας επιτυχώς το βλήμα Falcon που είχε εκτοξευθεί εναντίον του!

    Ο Δινόπουλος βλέποντας πεντακάθαρα την όλη κατάσταση θέτει σε θέση όπλισης τόσο τα πολυβόλα των 20 mm, όσο και των δύο πυραύλων Aim-9 SIDEWINDER, που είχε στ’ακροπτερυγιά του, εεκτοξεύοντάς τα αμφότερα με  μικρή διαφορά!


   Το δεύτερο βλήμα του Γιάννη Δινόπουλου και Αρχηγού του Σχηματισμού, συμμαθητή μου και φίλου μου της 41ης Σειράς Ικάρων  κονιορτοποίησε το Νο2 του Σχηματισμού Επισμηναγού Σονούρ!

   Ο Τούρκος Αρχηγός βλέποντας την όλη κατάσταση, τα’χασε προφανώς περιμένοντας τη σειρά του κι’απ’τον πανικό του χάθηκε με αρχικά Δυτική πορεία! Έμεινε από καύσιμα προφανώς λόγω υπερβολικής χρήσης της μετάκαυσης! Λέγεται ότι εκτέλεσε αναγκαστική κάπου στα κράσπεδα της Τουρκίας  και κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο υπέκυψε στα τραύματά του!

   Το Δινόπουλο την ίδια αυτή μέρα αμέσως μετά την προσγείωση τον πήρε ένα αυτοκίνητο και τον πήγε στη Λάρισα στο Λαβύρινθο (ΕΚΑΕ), εκεί απ’ότι μου είπε άκουγαν Ντόιτσε Βέλε και πήρε το αυτί του, ότι την επομένη αναμένονται πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, σε ανακοίνωση του Κίσινγκερ! Ναι την επόμενη 24/7/1974 ήρθε πανηγυρικά ο Καραμανλής! Η μετάβαση του Δινόπουλου στη Λάρισα έγινε και δεύτερη φορά.

   Το συμπέρασμα στην περίπτωση διδακτικότατο! Αν αυτή η Αερομαχία είχε τα αντίθετα αποτελέσματα θα παθαίναμε ότι έπαθε η Κύπρος αναλογικά! Το δικό μας ηθικό στα βάραθρα, των Τούρκων μετά τη βόλτα στην Κύπρο, στον Αλλάχ! Η Δυτική Θράκη θα πήγαινε χαμένη, πιο εύκολα απ’ότι η Ανατολική και ποιος ξέρει τι άλλο!

   Ναι Όρκο παίρνω στο Θεό, γιατί σε μένα έπεσε ο κλήρος, με τα μάτια μου να βιώσω το συμπέρασμα αυτό!  Ήταν η επόμενη δηλαδή η 24η Ιουλίου του 1974 ημέρα Τετάρτη, όταν ένα τζιπάκι pony ήρθε στο shelter που δεμένος ήμουν μέσα στο αεροπλάνο κι’ένας Υπαξιωματικός ανέβηκε στη σκάλα λέγοντάς μου: «Κε Κίκερη πρέπει να σας πάω στο λαβύρινθο – το ΕΚΑΕ (Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων)- σας θέλει ο Κος Αρχηγός – Περικλής Οικονόμου, ένας ιδιαίτερα ψυχρός άνθρωπος - !

   Ορίστε τι ακριβώς μου είπε: «θα πας και θα βρεις τον Τούρκικο Στόλο, κάπου στα νησιά Ικαρία, Σάμο, Χίο, Λήμνο, θα πετάξεις όσο μπορείς πιο χαμηλά, όσο μπορείς πιο χαμηλά κι’όλα κλειστά! Δεν άργησα και πολύ να παρακολουθήσω τα τουρκάκια ναυτάκια αιφνιδιασμένα να με κοιτάνε άπρακτα!

   Είχε προηγηθεί βέβαια η αποστολή του Μεγαλοήρωα Γιάννη Δινόπουλου του Έλληνα Γιάννη Αγιάννη! Μετριολογώ δε μεγαλοστομώ, ναι γιατί πολύ πριν την ώρα του τον ξαποστείλαμε και είναι ευτύχημα, που στη φυλακή δεν τον κλείσαμε!

   Η αποστολή αυτή – αναγνώριση τούρκικου στόλου - επαναλήφθηκε δυο ακόμα φορές προσωπικά από μένα με την ίδια ακριβώς τακτική!


   Μία από τις πιο έντονες αεροπορικές εικόνες που έχω στο μυαλό μου είναι η γραμμή των καυσαερίων που έβλεπα χαραγμένη πάνω στο Αιγαίο, λόγω της χαμηλής Πτήσης! Στο Αρχείο του ΜΑΦΚ, υφίστανται οι Ιστορικές Φωτογραφίες με τις ημερομηνίες!

   Έκαναν χρόνια οι Τούρκοι έκτοτε να ξεμυτίσουν στο Αιγαίο, κάπου χρόνια εννιά, και μετά και μετά αντί να επαναλάβουμε ακριβώς το ίδιο, μ’έναν άλλο Ηρωικό Δινόπουλο, δεν το αποτολμήσαμε κι’έτσι μπήκαμε στο γνωστό τραγελαφικό φαύλο κύκλο, καθιστώντας τους πανάσχετους τούρκους σε πτήσεις άνωθεν θαλάσσης, σχεδόν αντάξιούς μας!

   Αντάξιους σ’ένα ίσως το καλύτερο εκπαιδευτικό κέντρο εναέριας μάχης στον Κόσμο με το Όνομα Αιγαίο, που αντί να μας τιμά, εκτιμώ προσωπικά πως μας υποτιμά!

   Όσο για τούτη τη σιωπή, που τόσο επιχαίρουμε φοβάμαι πως δεν έχουμε απολύτως αντιληφθεί ότι η Τουρκία ποιεί τη Νήσσα, γιατί δεν έχει ίχνος ανταλλακτικού για τα Αεροσκάφη της και ότι πετάει, πετάει με κανιβαλισμό καθώς ότι σε λίγο θα ξαναβρεθούμε μάρτυρες της γνώριμης τακτικής!

    Τώρα για να επανέλθουμε στο θέμα μας Αξιότιμοι ΚΚ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ, ΥΕθΑ, ΑΓΕΕΘΑ, ΑΓΕΑ, εκπληρώστε το χρέος έστω ετεροχρονισμένα κυρίως προς τον Μεγαλοήρωα Γιάννη Δινόπουλο και τον Σκαμπαρδώνη γιατί μία τέτοια ενέργεια θ’ανεβάσει, το ηθικό των Χειριστών μας και όχι μόνο, στα μεσούρανα! Σας διαβεβαιώνω ότι είναι τεράστιο το πλήθος των επιθυμούντων σφόδρα τούτη τη Δικαίωση !

    Μια και τον Δινόπουλο τον αποστρατεύσαμε το 1987 όταν και ήταν στη Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ) σαν Αντισμήναρχος, κατόπιν προαγωγής νεωτέρου του! Τη στιγμή που οι Στρατιές των Πτεράρχων στη Χώρα μας τέλος δεν έχουν!

    Ξέρετε γιατί; Αντιστασιακοί, Βασιλικοί, Δημοκράτες, «Σοσιαληστές» και λοιποί διεκδίκησαν και’γω δε ξέρω τι μετά την μεταπολίτευση! Μέχρι και Κατσαπλιάδες του «Δημοκρατικού» Στρατού, που στα καλά καθούμενα αιματοκύλισαν την Ελλάδα για να πάρουν με το έτσι θέλω την εξουσία αποκαταστάθηκαν λέει, από Επιτροπή που συστάθηκε το 1981 με  Πρόεδρο τον Πτέραρχο Πάγκαλο της 1ης Σειράς Ικάρων, Πατέρα του γνωστού παρορμητικού Υπουργού Θόδωρου Πάγκαλου!

   Θα μου πείτε για να κλείσουμε επανερχόμενοι στο κάθε αυτού θέμα μας,   τι ρόλο έπαιξαν οι Αμερικανοί στην υπόθεση της Κύπρου το 1974. Δυστυχώς είμαι από τους Έλληνες που ευθύνες ζητούν κατά βάση από Έλληνες!


   Δηλαδή για τον Αττίλα δύο στις 14 Αυγούστου του 1974, οι Αμερικανοί έφταιξαν; Πότε οι Τούρκοι υπάκουσαν πιστά τους όποιους Συμμάχους και πότε σεβάστηκαν το Διεθνές Δίκαιο; Απλά όταν τους ανοίγει η όρεξη αυτενεργούν! Για την έξοδο από το Στρατιωτικό Σκέλος του ΝΑΤΟ την ίδια ως άνω ημερομηνία (14/8/1974) τι να πούμε; Ας το καταπιούμε μια και τρομάξαμε να ξαναμπούμε μετά από έξι (6) ολόκληρα χρόνια!

    Ας αναλογιστούμε κάποια πράγματα μπας και διδαχθούμε, τί θα συνέβαινε για παράδειγμα αν Ταγός στην Τουρκία ήταν το 1974 τούτος ο Υπερφίαλος αναχρονιστής και αιθεροβάμων που λέγεται Ερντογάν; Αυτός που αύριο θα μεταβεί στην Κύπρο σαν Ρωμαίος Καίσαρας για τελετή Θριάμβου!

    Και ας αναλογιστούμε ακόμα όλοι μας ποια θέση θα είχε στην Τουρκία ο Δινόπουλος χθες και σήμερα και αύριο αν  ήταν Τούρκος! Δεν το συζητώ ότι οι Τουρκικές Πλατείες θα’χαν πνιγεί στους Ανδριάντες και τις προτομές του, για να συνιστούν Εθνικές προτροπές!

   Κουράγιο Γιάννη μου ποτέ μη λες ποτέ και η Δικαίωση για σένα θα’ρθεί, Θα’ρθεί δε μπορεί!

   Θα’ρθεί γιατί η Σημερινή Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία είναι και μεστή και Σοφή! Τόσο σε επίπεδο Πρωθυπουργού, όσο και σε επίπεδο ΥΠΕΘΑ και ΑΓΕΑ, που μακροχρόνια σα Μαχητής και του Αέρα Γητευτής βρέθηκε στο Αιγαίο!

 

Ο Γιάννης Αγιάννης
όπως είναι σήμερα!

 

 

 

 

 

 

  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας