Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Ίδομεν το Φως το Αληθινό!

 

 

ΙΔΟΜΕΝ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ

ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΜΑΣ ΟΧΙ ΤΟΝ ΜΙΣΟ!

 

*Ίδομεν το Φως το Αληθινό

στον Εγκέφαλό μας, όχι τον Μισό!»

 

*Πάνε χρόνια που λέω και γράφω ότι

της Σκέψης ο Παιδεμός Τροχός του Νου

και του Μυαλού Προαγωγός!

Κι’ακόμα ότι μόνον έτσι

ξεπερνιέται η ουσία του κοινού Νου

κι’ο Παιδευτής του Μυαλού αφικνείται ίσως

και στην Πεμπτουσία του Σοφού!»

 

*Αυτά χρόνια έλεγα και έγραφα άλλοτε διακριτικά, άλλοτε πιο θαρρετά, ώσπου πρόσφατα είδα συμπτωματικά, όχι όμως και τυχαία, μια Επιστημονική μελέτη, που ενεθάρρυνε τα μάλλον παραδεδεγμένα για μένα, καθιστώντας τα δεδομένα!

 

*«Ιδού μία Έγκριτη Μελέτη

που τα μέχρι πρότινος Αυτονόητα

περί Εγκεφαλικού Γήρατος

Δεδομένα άρδην Ανατρέπει!» 

*ΠΗΓΗ: New England Journal of Medicine. 

*Την υπόψη μελέτη μου την απέστειλε, πρώην Συνάδελφος και Συνεργάτης μου στην Πολεμική Αεροπορία – Απόφοιτος ΣΜΑ - , όταν έκανα μία προσκλητήρια ανάρτηση, για παρουσίαση του βιβλίου μου “ΟΝΕΙΡΟΔΡΟΜΙΑ” γράφοντας: «Ελάτε και για ότι θα νιώσετε δεν θα μετανιώσετε!»


*Συνεπαρμένος προφανώς από το γεγονός ότι στην παράταση του τελικού του παγκοσμίου ποδοσφαίρου μεταξύ Αργεντινής και Γαλλίας σε ένα κλασικό Μπαρ – RockWood – της Αθήνας, με γιγαντοοθόνη και φυσικά μετάδοση του τελικού, σε Φεστιβάλ Βιβλίου με συμμετοχή 38 Συγγραφέων, είδε το απρόσμενο και αδιανόητο: «Πέντε λεπτά μετά την έναρξη της ομιλίας μου, η οχλοβοούσα ατμόσφαιρα μετατράπηκε σε εκκλησιαστική, η παρουσίαση σε λειτουργία και ο λόγος μου σε Θεία Κοινωνία, με την εξαίρεση στη μεταφορά, ότι οι εκκλησιαζόμενοι ανά δεκάλεπτο ξεσπούσαν σε χειροκροτήματα!»

*Υπό το φως των παραπάνω, επιτρέψτε μου να το μοιραστώ και με τους άνω των 60 ετών το παρακάτω, που εγκάρδια σας μεταφέρω, μου έγραψε!


*Η έκπληξη έφτασε!

   Ο διευθυντής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι ο εγκέφαλος ενός ηλικιωμένου είναι πολύ πιο πρακτικός από ότι πιστεύεται συνήθως!

   Σε αυτή την ηλικία, η αλληλεπίδραση του αριστερού και του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου γίνεται αρμονική, γεγονός που διευρύνει τις δημιουργικές μας δυνατότητες. Γι' αυτό και ανάμεσα σε άτομα άνω των 60 ετών μπορούμε να βρούμε πολλές προσωπικότητες που απρόσμενα ξεπέρασαν τις αναμενόμενες δημιουργικές τους ικανότητες και δραστηριότητες.

   Φυσικά ο εγκέφαλος δεν είναι πλέον τόσο γρήγορος όσο ήταν στα νιάτα του. Ωστόσο αποδείχθηκε ότι διαθέτει μακράν μεγαλύτερη ευελιξία!

   Επομένως, με την πάροδο της ηλικίας, το πλέον πιθανό είναι να παίρνουμε πιο σωστές αποφάσεις έτσι ώστε να είμαστε εν τέλει λιγότερο εκτεθειμένοι σε αρνητικά συναισθήματα και εντυπώσεις αρνητικές στις όποιες κριτικές!

   Η κορύφωση της ανθρώπινης πνευματικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα, εμφανίζεται γύρω στην ηλικία των Εβδομήντα (70) ετών, όταν και ο εγκέφαλος αρχίζει να λειτουργεί στην πλήρη του ισχύ !!!

   Ας δούμε το γιατί. Με την πάροδο του χρόνου, η ποσότητα της μυελίνης στον εγκέφαλο αυξάνεται! Η Μυελίνη συνιστά μια ουσία που διευκολύνει την ταχεία διέλευση των σημάτων μεταξύ των νευρώνων, καθόσον περιβάλει αυτούς, προστατεύοντάς τους!

   Λόγω ακριβώς αυτής της προστασίας των νευρώνων από τη μυελίνη, οι πνευματικές ικανότητες αυξάνονται κατά τριακόσια τα εκατό (300% ) σε σύγκριση με τον μέσο όρο.

   Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι μετά από εξήντα (60) χρόνια ένα άτομο μπορεί να χρησιμοποιεί και τα δύο (2) εγκεφαλικά ημισφαίρια ταυτόχρονα! Αυτό μας επιτρέπει να λύσοτμε πολύ πιο περίπλοκα προβλήματα.

  Ο καθηγητής Monchi Uri από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ πιστεύει ότι ο εγκέφαλος των ηλικιωμένων επιλέγει το μονοπάτι που καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, εξαλείφει τα περιττά και αφήνει μόνο τις σωστές επιλογές για να λύσει το πρόβλημα.

   Επί του προκειμένου διεξήχθη μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν διαφορετικές ηλικιακές ομάδες με τις εξής παρατηρήσεις: «Οι νέοι αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ μπερδεμένοι όταν περνούσαν τα τεστ, ενώ όσοι ήταν άνω των 60 ετών έλαβαν μακράν τις πλέον σωστές αποφάσεις !!!

   Τώρα, ας ρίξουμε μια ματιά στα χαρακτηριστικά του εγκεφάλου μεταξύ εξήντα (60) και ογδόντα (80) ετών. Είναι πραγματικά ροζ.


*Χαρακτηριστικά Εγκεφάλου Ενός Ηλικιωμένου!

*1. Οι νευρώνες του εγκεφάλου δεν πεθαίνουν, όπως λένε όλοι γύρω σας. Οι μεταξύ τους σχέσεις απλώς εξαφανίζονται αν δεν ασχοληθεί κανείς με διανοητική εργασία.

*2. Η απόσπαση της προσοχής και η λήθη προκύπτουν λόγω της υπερπληθώρας πληροφοριών. Επομένως, δεν χρειάζεται να εστιάζεστε όλη σας τη ζωή σε περιττά και μικροπράγματα.

*3. Από την ηλικία των 60 ετών ένα άτομο όταν παίρνει αποφάσεις δεν χρησιμοποιεί μόνο το ένα ημισφαίριο του εγκεφάλου, όπως οι νέοι, αλλά και τα δύο.

*4. Συμπέρασμα: εάν ένα άτομο ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής, είναι κινητικό, έχει βιώσιμη σωματική δραστηριότητα και είναι πλήρως διανοητικά δραστήριο, οι διανοητικές του ικανότητες και δυνατότητες όχι μόνο ΔΕΝ μειώνονται με την ηλικία, αλλά αντίθετα αναπτύσσονται περαιτέρω φτάνοντας στο αποκορύφωμά τους στην ηλικία των ογδόντα (80) και ενενήντα (90) ετών!



*Συμβουλές Υγιεινής!

*1 Μη φοβάστε τα γηρατειά!.

*2 Προσπαθήστε να αναπτυχθείτε πνευματικά!

*3 Μάθετε νέες χειροτεχνίες, ακούτε μουσική, επιδοθείτε σε πράγματα που κινούν το ενδιαφέρον σας και απαιτούν δραστηριότητα σώματος, πνεύματος και ψυχής! Χαρείτε τη Ζωή, τον επίγειο Παράδεισο και τη δομή του τη Θεϊκή!

*4 Ενδιαφερθείτε για τη ζωή με έργα, γιατί με λόγια δεν αρκεί! Συναντήστε και επικοινωνήστε με φίλους, κάντε σχέδια για το μέλλον, με σωστή επιλογή!

*5 Αλλάξτε το χρόνο που μετράτε τη Ζωή, το ταξίδεμα έστω με το Νου αρκεί, πολύ δε περισσότερο όταν η εναλλαγή των εικόνων είναι πραγματική! Αυτό γιατί έχουμε μάθει υποσυνειδήτως να μετράμε το χρόνο σύμφωνα με τις ημερήσιες εικόνες σε εναλλαγή! Πάμε για παράδειγμα ένα τριήμερο και στο γυρισμό νομίζουμε ότι πέρασε χρόνος τουλάχιστον τριπλάσιος του πραγματικού!

*6 Γυμνάστε το κορμί σας, γιατί ότι ισχύει για την εκγύμναση του μυαλού, ισχύει και για την εκγύμναση του κορμιού!

*7 Μην χάνεσαι στη σιωπή σου, κάνε επιλογή στη μοναξιά σου, όμως πρόσεξε γιατί η Μοναξιά μπορεί να’ναι καλή, αλλά στο δάγκωμά της μοιάζει με «Οχιά!»

*8 Να είσαι πάντα θετικός, ποτέ αρνητικός και εμμονικός, τίποτα να μη γίνεται για σένα αυτοσκοπός και φόβος εμμονικός, για πράγματα και γεγονότα που ούτως ή άλλως είναι ουκ άνευ δεδομένα!

*9 Της ύλης τα πολλά καλά να θυμάσαι ότι τα περισσότερα είναι κακά! Της Ηθικής τα καλά θυμήσου είναι λαμπερά, αενάως φωτεινά και ίσως τα μόνα που μπορεί να σε οδηγήσουν στην Αθανασία και την υστεροφημία ισόβια και διαχρονικά! Προσοχή να είσαι τελειομανής, όχι όμως και στρεσομανής!

*10 Δες τη ζωή με αισιοδοξία, ποτέ μεμψίμοιρα και με ματαιοδοξία! Πες πως πάντα η ζωή έχει ενδιαφερόντων αξία και πως "όλα του γνωστού και άγνωστου Κόσμου  μου τα καλά είναι ακόμα μπροστά!"

                                                                                              Με Τιμή

                                                                                        Σπύρος Κίκερης.

5 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ για τις 10 εντολές !!!!!! ( Συμβουλές )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ επιτυχημένα, και ΕΥΓΕ, αγαπητέ μου Σπύρο! Αλλά αν τις συσχετίσουμε με τις 10 Εντολές του Δημιουργού μας, έτσι υπάρχει ΕΝΑ μήνυμα για τη Δόξα Του!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας